Po pierwsze. Wydłużenie terminu składania ofert po dokonaniu modyfikacji SIWZ nie jest obligatoryjne (art. 38 ust. 6). Zależy od zamawiającego, czy uzna, ze wykonawcy potrzebują dodatkowego czasu na wprowadzenie zmian do ofert, czy też nie.
Po drugie. Publikacja ogłoszeń na zapewnić jak najszerszy krąg wykonawców, którzy będą dysponować jednolitą wiedzą, wynikającą z ich treści. Dlatego dla tych największych postepowań istnieje obowiązek zamieszcania ogłoszeń w Dzienniku Urzędowym UE, a z takim w tym przypadku mamy do czynienia.
Lolilap, proszę zapoznaj się z treśćią wyżej wskazanych wyroków ZA (to notabene jeden dokument) od str. 15 ostatni akapit, a w szczególności zdanie str. 16 wers 13 "w ocenie ZA..., po przeanalizowaniu zobaczysz, że nie jest to takie proste i nie należy bagatelizować sprawy, bo może się skończyć unieważnieniem postępowania, a szkoda.
Zamieszczanie ogłoszeń w Dz. U. UE to wypełnienie dyrektywy, a UE jest bardzo czuła na tym punkcie i konkurencyjności.
Natomiast jak wykonawca nie doczyta, to już jego sprawa to prawda, ale najpierw musi się dowiedzieć, że ma szansę wziąć udział w postępowaniu, bo został wydłużony termin składania ofert.
P.S. Życzę owocnej lektury i mam nadzieję, że nie masz mi za złe, ze tak się upieram, ale to nie ja zasiadałem w tym ZA, bo może wtedy wyrok byłby inny.