1 (edytowany przez arturo-młodszy 2010-06-07 05:35:08)

Temat: rózne stawki vat

Witam !!
Proszę o pilną poradę/pomoc. Mam nadzieje ze po weekendzie będziecie mieli jakiś pomysł.

Sytuacja wygląda następująco.
Ogłosiłem przetarg gdzie asortymentem były 2 rzeczy.
W kosztorysie ofertowym zostawiłem przy obu niewpisaną (wykropkowaną) stawkę VAT

Dnia 1.06 br uzupełniłem to i dałem przy 1 asortymencie 22% stawkę przy drugim 7% stawkę Vat - rada Pani księgowej,  oraz zamieściłem info na stronie o przetargu o tej zmianie w kosztorysie ofertowym.

Dnia 2.06br wpłynęła oferta. (nadana 1.06 br- data stempla pocztowego) Zadzwoniłem do tego oferenta czy widział info o zmianie i złożył ofertę na aktualnych drukach, i niestety nie ;/ Nic by się nie stało ale on w obu asortymentach podał stawkę 22 % VAT.

Więc co w takiej stacji ??
Co z taka ofertą gdzie VAT jest różny niż założył zamawiający? Odrzucić za niezgodność z SIWZ ?
Czy może porównać oferty, a co z  inną stawką VAT ? Wzywać do uzupełnienia ??
A może przetarg unieważnić ?

A dodam ze przetarg otwieram dziś o 10 smile Ale chciałbym wiedziec co i jak

2

Odp: rózne stawki vat

Powiedział bym że to problem Wykonawcy, skoro jesteście pewni stawki VAT jak być powinna to ma pecha  Wykonawca, z tym że zastosowaliście odpowiednią modyfikację SIWZ aby Wykonawcy mogli się z tymi zmiana zapoznać.

3

ok, problem Wykonawcy ale co dla mnie oznacza taki problem w papierach ?
Myślę ze modyfikacja była bardzo czytelna i wyjaśniona w taki sposób ze ciężko było by ja pominąć.

4

No poprawić tego nie można, błędna stawka vat skutkuje odrzuceniem oferty.

5

Jeśli rozbieżności stawek w ofertach rzeczywiście występują, to trzeba prosić o wyjaśnienia.  Za stawkę odpowiada z zasady wykonawca i niekoniecznie zamawiający miał rację.

6

Dlatego jeżeli Zamawiający jest pewien na 101% to odrzuca ofertę, ale oczywiście poprzedzoną wyjaśnieniami jak dobrze zapisał hubal.

7 (edytowany przez arturo-młodszy 2010-06-07 09:41:03)

jesteśmy pewni na 101 %
w zeszłym roku mój poprzednik również męczył ten temat (z ta samą firmą) na końcu było odrzucenie z art.  89.1.6  - ?Kosztorys  ofertowy?  zawiera  błędnie  przyjętą  stawkę  podatku  VAT. , ja by uniknąć wpisałem stawki takie jak powinny być.

Jednak w orzeczeniu 1514/08 z 15 stycznia 2009 czytam
"...zamawiający nie jest uprawniony do dokonywania wiążącej interpretacji w zakresie właściwej stawki VAT. W konsekwencji zamawiający nie jest uprawniony do weryfikowania tej stawki w ofercie wykonawcy. "

Jeżeli przyjmiemy, iż nie interesuję nas jaki vat zastosują firmy i okaże się że zostały zastosowane różne. Wygra ten co podał niższy vat mimo że kwotę netto miał wyższą. Do oceny przyjmujemy kwoty brutto lecz do protokołów i informacji do UZP podajemy kwoty netto z zapisem iż wybrano ofertę z najniższą ceną (co w przypadku kwot netto nie jest prawdą).

To może uznać tą ofertę porównać brutto tak jak się ocenia, bo jeśli nawet porównam kwotę netto to jest bardzo droga i zajmie ostatnie miejsce.

Zyskał bym na czasie - a nie ukrywam ze ważne zadanie, mniej papierologii i tyle

Ale z drugiej strony wymagałem druki z wpisaną stawką vat 7 i 22 wiec oni zmieniając odpadają ..... szału dostac można

8

To fakt zamawiający stawki VAT odgórnie narzucać nie może jednak, stawka nie może być różna, na dane materiały lub roboty może być tylko jedna ta sama stawka 7 lub 22% więc jeżeli oferta ma ją błędną to do odrzucenia.

9

arturo-młodszy napisał/a:

lecz do protokołów i informacji do UZP podajemy kwoty netto z zapisem iż wybrano ofertę z najniższą ceną (co w przypadku kwot netto nie jest prawdą).

cena oferty nie jest kwotą netto, zawiera podatek Vat. W informacji do UZP w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia też w sekcji IV:Udzielenie zamówienia, w pkt IV.6 jest cena wybranej oferty (czyli kwota brutto) - zmiana po nowelizacji!!!. Porównujesz ceny brutto.
Pozdrawiam

10

AnnaMaria napisał/a:

pkt IV.6 jest cena wybranej oferty (czyli kwota brutto) - zmiana po nowelizacji!!!. Porównujesz ceny brutto.
Pozdrawiam

tak przepraszam tu mnie poniosło.
Porównuje ceny brutto, czyli proponujesz zostawić oferty pomimo naszych wymagań co do VAT

Czytam i czytam ale chyba będę skłonny przyjąć tą ofertę porównać brutto.

11

są różne interpretacje zastosowania niewłaściwej stawki Vat. Trzeba poprosić o wyjaśnienie, tak jak sugerował hubal. Na przyszłość proponuję nie określać Vat, bo po pierwsze, mogą być podmioty, które z różnych przepisów są zwolnione lub nie stosują określonej przez Zamawiającego stawki Vat, poza tym może być taka sytuacja, że w chwili składania ofert Wykonawca np. nie podlega podatkowi Vat, a w chwili wystawiania faktury za usługę już będzie podatnikiem. Gdyby W skreślił Twoją stawkę i wpisał swoją - do odrzucenia, ale w tej sytuacji... może poprawić i uratować postępowanie

12

Ludzie jeżeli VAT jest zły to nad czym tu się zastanawiać!