1

Temat: Kosztorys ofertowy jaką metodą?

Organizujemy PN na RB wynagrodzenie ryczałtowe, ale chcemy Kosztorysu ofertowego jako materiału informacyjno-pomocniczego, gdyby roboty zostały przerwane itp.
Moje pytanie brzmi, czy mogę napisać że Kosztorys ten może być sporządzony metodą dowolną wedle Wykoawcy czy nalezy określić jaka to ma być uproszczona czy szczegółowa?

2

Odp: Kosztorys ofertowy jaką metodą?

Ja nie piszę nic o metodzie czyli jest dowolna.

3

Nie widzę korzyści z kosztorysu szczegółowego większych niż z uproszczonego, a kłopot większy. Zatem uproszczony powinien wystarczyć.

Ponadto proponuję nie żądać kosztorysów wraz z ofertą - jeśli żądać, to zupełnie wystarczy w późniejszym terminie, od wybranego wykonawcy.

4

Z jednej strony zgadzam się  z Hubalem, że t lepiej żądać kosztorysu w późniejszym terminie, od wybranego już wykonawcy , tylko co zrobić gdy  on nie będzie chciał dostarczyć tego kosztorysu później?

5

My jesli wymagamy czegoś od W a nie żądamy wraz z ofertą to w warunkach umowy jest zapis typu< Nie dostarczenie np. kosztoryu  do dnia podpisania umowy obciążone będzie karami umownymi w wysokości X% ustalonego wynagrodzenia za kazdy dzień zwłoki"

6

No, dość ciekawy pomysł.

A co zrobimy z otrzymanym kosztorysem, gdy nie będzie się zgadzać z ceną oferty?

7

mika 8 napisał/a:

co zrobić gdy  on nie będzie chciał dostarczyć tego kosztorysu później?

Na przykład nie będziemy płacić według tego kosztorysu i basta.
Lepiej popatrzmy co zapisane w umowie - czy w ogóle ten kosztorys da się wykorzystać.

8

Hubal, mika przedstawia sytuację nietypową (jak ryczałt to po kij kosztorys), ale z jakiś hipotetycznych powodów jedak go potrzebuje i jest to jakieś rozwiazanie/. Stosowaliśmy je kilkakrotnie (nigdy w stosunku do kosztorysu) i wybrany wykonaca zawsze dostarczł ten jakis dodatkowy dokument. Idea jest taka- nie żadam z ofertą ale jest mi potrzebny i ten mechanizm ma  zabezpieczyć złozenie dodatkowego dokumentu przez wybranego W. Pozdro