1

Temat: czy to można uznać jako omyłka rachunkowa?

PN na RB, ryczałt. I wymagany był formularz cenowy, który był odwzorowaniem przedmiaru robót. Zasada ilość mnożna przez jedn. cenę brutto = wartość brutto.

W jednej ofercie nie zgadzają się wartość i brutto, tzn. w ofercie jest 1.209,26 zł a mnożąc to wedle przyjętej zasady jest 1.209,60 zł. Nadmieniam  tylko że wszystkie 15 pozycji formularza równią sie pomiędzy tym co w ofercie a co wychodzi z mnożenia. Końcowa wartość z oferty a ta która mnie wychodzi różni sie raptem o góra 2 złote.

I co mam zrobić, czy mam to poprawiać jako omyłkę rachunkowa czy dać spokój bo to pewnie program kosztorysowy ma inne ustawienia?

2

Odp: czy to można uznać jako omyłka rachunkowa?

Moim zdaniem cokolwiek się zrobi, nie ma większego znaczenia, a jednocześnie może być skrytykowane przez dociekliwych. Dla wygody bym zostawił bez zmian (wszak to ryczałt), chyba że jest możliwość wykorzystawania w przyszłości na zasadach kosztorysowych.

Dla porządku wspomnę jednocześnie, że z zasady wszelkim przeliczeniom poddaje się kwoty netto, a podatek oblicza na końcu, chyba że sprzedaje się części jako oddzielne.

3

Odp: czy to można uznać jako omyłka rachunkowa?

przy ryczałcie kosztorys jest elementem pomocniczym i służy raczej do sprawdzenia czy W. wykona zamowienie i czy ujmuje wszystko ew. czy nie ma rażących (dziwnych) cen , czyli tak jak mówi hubal