1

Temat: Warunek jak go spełnić?

Mam takie pytanie ja spełnić ten Warunek skoro nie jest doprecyzowany? co zamawiający ma na myśli. W przedmiocie zamówienia jest ogrom są windy jest klimatyzacja jest elektryka. jak dla mnie jest to nie doprecyzowane. Wykonawca ma problem.

Opis sposobu dokonania oceny spełniania warunku.
Zamawiający uzna powyższy Warunek za spełniony o ile wykonawca wykaże wykonanie w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie co najmniej jednego zamówienia w zakresie wykonywania robót budowlanych odpowiadających rodzajem robotom budowlanym stanowiącym przedmiot zamówienia o wartości nie mniejszej niż 400.000 zł brutto.

Doradźcie co o tym myślicie?

2

Odp: Warunek jak go spełnić?

Ja myślę, że zamawiający nie do końca wie co czyni. Przy tak jak tu postawionym warunku wykonawca może wykazać dowolny obiekt (rozumiem że chodzi raczej o kubaturowy) o wartości przekraczającej określoną w siwz i będzie mieć rację. Z drugiej zaś strony zamawiający może mieć inne wyobrażenie i konflikt gotowy. Celowe byłoby zwrócenie teraz uwagi zamawiającemu, może prosta rozmowa telefoniczna wystarczy - jeśli upoważniony przedstawiciel zgodzi się że wystarczy dowolny obiekt, to nie ma problemu.

3

Czy rozmowa telefoniczna jest dopuszczalna w tej sytuacji? Ten wykonawca który zadzwoni i uzyska odpowiedzi będzie w lepszej sytuacji od innych wykonawców. O zapytaniu i odpowiedzi powinni dowiedzieć się wszyscy, bo inaczej zamawijacy odpowiadając telefonicznie tylko jednemu narusza zasady uczciwej konkurencji.

4

zamawiający powinien uszczegółowić warunek, a Wykonawca może go naprowadzić poprzez np. zadanie pytania o treści "co zamawiający rozumie poprzez opisanie warunku w następujący saposób.....czy zamawiający uzna warunek za spełnony gdy Wykonawca przedstawi....." albo odrazu zawiadomić o czynności niezgodnej z przepisami ustawy w trybie art. 181 i żądać jasnego sformułowania warunku

5

w żadnym razie nie prowadzić rozmów telefonicznych, przynajmniej ja nie prowadze

6

Jasne że rozmowy powinny byc niedopuszczalne, a co najwyżej odpowiedź zamawiajacego powinna brzmieć: proszę zadać pytanie na piśmie, dlatego bez sensu jest wpisywanie w siwz np. osób do kontaktu od spraw merytorycznych.

7 (edytowany przez joanna99 2010-06-09 08:05:05)

nina napisał/a:

Mam takie pytanie ja spełnić ten warunek skoro nie jest doprecyzowany? co zamawiający ma na myśli. W przedmiocie zamówienia jest ogrom są windy jest klimatyzacja jest elektryka. jak dla mnie jest to nie doprecyzowane. Wykonawca ma problem.

Opis sposobu dokonania oceny spełniania warunku.
Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony o ile wykonawca wykaże wykonanie w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie co najmniej jednego zamówienia w zakresie wykonywania robót budowlanych odpowiadających rodzajem robotom budowlanym stanowiącym przedmiot zamówienia o wartości nie mniejszej niż 400.000 zł brutto.

Doradźcie co o tym myślicie?

Najlepiej z takim zapytaniem zwrócić się do zamawijacego. My tu chyba nic nie wymyślimy.
PS. Pisemnie oczywiście smile

8

wszystko byłoby dobrze gdyby nie treść "odpowiadających rodzajem robotom budowlanym stanowiącym przedmiot zamówienia"

9

dzięki za podpowiedzi wykonawca ma się zwrócić o wyjaśnienie do zamawiającego.

10

janek159 napisał/a:

Czy rozmowa telefoniczna jest dopuszczalna w tej sytuacji? Ten wykonawca który zadzwoni i uzyska odpowiedzi będzie w lepszej sytuacji od innych wykonawców. O zapytaniu i odpowiedzi powinni dowiedzieć się wszyscy, bo inaczej zamawijacy odpowiadając telefonicznie tylko jednemu narusza zasady uczciwej konkurencji.

Nie do końca się zgadzam. Po pierwsze rozmowa jest zawsze dopuszczalna, po drugie każdy inny ma też takie samo prawo rozmawiać (jeśli nie rozmawia, to znaczy że nie widzi żadnego problemu), po trzecie nie jest w interesie wykonawcy dbać o interesy innych wykonawców, a nawet jest przeciwnie, po czwarte jest zasada dobrego zachowania: odpowiedź udziela się w takiej formie jak zapytanie, po piąte proponowana odpowiedź to nie jest jeszcze zmiana warunków, po szóste nie widzę powodu pisemnie publikować odpowiedzi na każde (także bzdurne) zapytanie.

11

gabi3 napisał/a:

w żadnym razie nie prowadzić rozmów telefonicznych, przynajmniej ja nie prowadze

Ja też się ograniczam, ale wiem, że bardzo często oficjalne wystąpienie (zapytanie)  na piśmie jest poprzedzone niezobowiązującą rozmową telefoniczną,

12

janek159 napisał/a:

1) Jasne że rozmowy powinny byc niedopuszczalne,  2) a co najwyżej odpowiedź zamawiajacego powinna brzmieć: proszę zadać pytanie na piśmie, 3)  bez sensu jest wpisywanie w siwz np. osób do kontaktu od spraw merytorycznych.

1)- nie zgadzam się
2) - nie zgadzam się
3) - nie zgadzam się.
Czy jeśli ktoś przykładowo zapyta: gdzie w specyfikacji znajdę wzór oświadczenia,  to czy jest potrzebne fatygowanie wykonawcy, sekretarek, listonoszy, zamawiającego i kliku jego pracowników by odpowiedzieć: w załączniku nr 1 ???

13

W Wyroku z dnia 24 października 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 1094/08 Krajowa Izba Odwoławcza postanowiła:
"Rozpoznając powyższy zarzut Izba stwierdziła jednakże, że Zamawiający naruszył zasadę zachowania uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców tj. przepis art. 7 ust. 1 Pzp. Naruszenie nastąpiło poprzez telefoniczne udzielenie wyjaśnień dotyczących treści siwz firmie Sanprod Sp. z o.o. w zakresie sposobu i miejsca zawarcia w ofercie wyceny przyłącza o długości 24 m. Zamawiający udzielił wyjaśnień tylko jednemu wykonawcy, co przyznał w toku rozprawy, stwierdzając, że Odwołujący miał również możliwość skierowania takiego zapytania do Zamawiającego. Powyższe działanie Zamawiającego należy uznać bezwzględnie za naruszające zasadę jawności i pisemności postępowania określone w art. 8 ust. 1 i art. 9 ust. 1 Pzp"

14

Wykonawca zawsze może pytać telefonicznie, w normalnej sytuacji grzecznie jest odpowiedzieć. Ale aby zamawiający nienarażała się na zarzut naruszenia art. 7 winien wszystkich traktować równo, więc nie może być sytuacji że nawet jeden wykonawca wie cokolwiek więcej niż inni. Tak już jest.

15

ledwo napisałem coś od siebie a Karolk znalazł wyrok, nieźle.