26

Odp: art 26 ust 3 które dokumenty?

Przepraszam, że tak drążę temat. Dla jasności, jeśli mogę Cię prosić Marcel o odpowiedź na poniższe pytanie:

Czyli jeżeli taki opis sporządzony według wzoru zamawijącego będzie wskazywał niespełnienie warunku przedmiotowego nie można żądać jego uzupełnienia?
Inaczej należy traktować opis przygotowany według wzoru zamawiajacego, a inaczej bez takiego wzoru przez wykonawcę, mimo, że żądane są w jednym celu - tylko i wyłącznie oceny spełnienia warunku przedmiotowego? Jeden jest częścią oferty a drugi nie jest?

27

Tak właśnie sądzę, zresztą dokładny opis został zamieszczony wcześniej.

28

No to może tak:

1. Jeżeli zamawiający w SIWZ  nie żąda żadnych dokumentów w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego, a jedynie żąda opisu oferowanej dostawy to: jeżeli wykonawca w ofercie napisze: "Oferujemy sprzęt o nazwie X, którego szczególowy opis załączamy do oferty", a sprzęt ten nie będzie odpowiadał wymaganiom zamawiającego - to oferta o odrzucenia.

2. Jeżeli zamawiający w SIWZ  żąda dokumenty w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego to: jeżeli wykonawca w ofercie napisze: "Oferujemy sprzęt o nazwie X - na potwierdzenie że sprzęt ten odpowiada wymaganiom zamawiającego załączamy dokument Y, a dokument ten nie będzie potwierdzał że oferowany sprzęt spełnia wymagania zamawiającego - wzywamy do zlozenia dokument.

29

Marcel, jeżeli możesz to odpowiedz wprost:

1. Postawiłem wymaganie przedmiotowe - dysk twardy komputera min. 500 GB. Zażądałem opisu oferowanego sprzętu, a więc tzw. dokumentu przedmiotowego. Z opisu złożonego przez wykonawcę wynika, że oferuje on komputer z dyskiem 300 GB - co w tej sytuacji robisz?

2. Postawiłem wymaganie przedmiotowe - dysk twardy komputera min. 500 GB. Nie żądam żadnego dokumentu mającego potwierdzić moje wymagania. Wykonawca mimo wszystko przedstawia parametry techniczne, z których wynika, że nie spełnia wymagania - co w tej sytuacji robisz?

3. Nie stawiam żadnych wymagań co do organizacji wypoczynku, w zakresie programu kolonii.  Mimo wszystko zamawiający przygotował załącznik do siwz o nazwie "Program kolonii", który należało załączyć do oferty. Wykonawca składa ofertę bez wymaganego programu - co w tej sytuacji robisz?

4. Stawiam wymagania co do organizacji wypoczynku w zakresie programu kolonii -  4 całodniowe wycieczki. Program jest załącznikiem do siwz i ma zostać złożony wraz z ofertą. Wykonawaca nie załącza programu do oferty - co w tej sytuacji robisz?

5. Stawiam wymagania co do organizacji wypoczynku w zakresie programu kolonii -  4 całodniowe wycieczki.  Wykonawca załącza program, z którego wynika, że zorganizuje 2 wycieczki - co w tej sytuacji robisz? 

A poza tym, gdzie jest MIRAS?

30

Patrz post wyżej.

31 (edytowany przez joanna99 2010-06-09 09:00:04)

To teraz, jeśli mogę, to pomęczę MIRASA:

MIRAS napisał/a:

1. Jeżeli zamawiający w SIWZ  nie żąda żadnych dokumentów w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego, a jedynie żąda opisu oferowanej dostawy to: jeżeli wykonawca w ofercie napisze: "Oferujemy sprzęt o nazwie X, którego szczególowy opis załączamy do oferty", a sprzęt ten nie będzie odpowiadał wymaganiom zamawiającego - to oferta o odrzucenia.

Ok. Nie żądamy dokumnetów w SIWZ, nie wzywamy do złożenia, wiadomo.

MIRAS napisał/a:

2. Jeżeli zamawiający w SIWZ  żąda dokumenty w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego to: jeżeli wykonawca w ofercie napisze: "Oferujemy sprzęt o nazwie X - na potwierdzenie że sprzęt ten odpowiada wymaganiom zamawiającego załączamy dokument Y, a dokument ten nie będzie potwierdzał że oferowany sprzęt spełnia wymagania zamawiającego - wzywamy do zlozenia dokument.

Robimy to bez względu na formę takiego dokumentu, tzn. bez względu, czy była ona sporządzona wegłu wzoru/tabeli zawartej w SIWZ przez zamawiającego, czy samodzielnie przez wykonawcę?

32

Ad1 - wyjaśnienia , następnie uzupełnienie
Ad2 - odpada
Ad3 - do uzupełnienia
Ad4 - wzywam do uzupełnienia
Ad5 - odpada

33

Kurcze Apollo, ale dałeś pytań idzie się zakręcić smile

34

joanna99 napisał/a:

Robimy to bez względu na formę takiego dokumentu, tzn. bez względu, czy była ona sporządzona wegłu wzoru/tabeli zawartej w SIWZ przez zamawiającego, czy samodzielnie przez wykonawcę?

Tak, nie jest ważna forma tylko cel dokumenty.

35 (edytowany przez joanna99 2010-06-09 09:10:47)

No to mnie uspokoiłeś, bo kolega Marcel i janek159 sądzą chyba inaczej?
(patrz post nr 23, 24 + 25, 26 + 27).

36

Według mnie powinno być tak:

Ad. 1 - wzywam do uzupełnienia - 26.3
Ad. 2 - odrzucam - 89.1.2
Ad. 3 - odrzucam - 89.1.2
Ad. 4 - wzywam do uzupełnienia - 26.3
Ad. 5 - wzywam do uzupełnienia - 26.3

Miras, zgadzasz się ze mną?

37

joanna99 napisał/a:

Jeżeli ten wzór miał stanowić opis oferowanego sprzętu i z opisu wynika że nie jest t,o co chciał zamawiajacy - oferta do odrzucenia.
Jezeli ten wzór miał stanowic dokument na potwierdzenie (...) i nie potwierdza - wezwanie do uzpełnienia.

38

Do Apolla:

1. Jezeli ten opis miał stanowic dokument na potwierdzenie (...) - uzupełnienie.
2. Odrzucenie
3. Po długim namyśle - odrzucenie
4. To zależy od celu dokumentu (patrz post 37)
5. Jak w 4 (patrz post 37)

39

MIRAS napisał/a:
joanna99 napisał/a:

Jeżeli ten wzór miał stanowić opis oferowanego sprzętu i z opisu wynika że nie jest t,o co chciał zamawiajacy - oferta do odrzucenia.
Jezeli ten wzór miał stanowic dokument na potwierdzenie (...) i nie potwierdza - wezwanie do uzpełnienia.

Cały czas pytałam o opis sprzętu na potwierdzenie spełnienia warunków przedmiotowych.
Tylko niektórzy na tym forum napisali mi, iż taki właśnie opis, w zależności od tego, czy jego wzór dał Z, czy nie, jest częścią oferty i niepodlega uzupełnieniu lub jest dokumentem i podlega uzupełnieniu.

40

Joanno, jeżeli zażądałaś opisu sprzętu na potwierdzenie spełniania twoich wymagań i opis ten nie spełnia twoich wymagań przedmiotowych lub nie ma go w ogóle, to wzywaj do uzupełnienia oferty o dokument przedmiotowy (tj. opis). Nie ma tu znaczenia, czy ty dałaś załącznik do siwz o nazwie "opis oferowanego sprzętu", czy wymagałaś takiego opisu nie dając wzoru w postaci załącznika.

41

Apollo napisał/a:

Joanno, jeżeli zażądałaś opisu sprzętu na potwierdzenie spełniania twoich wymagań i opis ten nie spełnia twoich wymagań przedmiotowych lub nie ma go w ogóle, to wzywaj do uzupełnienia oferty o dokument przedmiotowy (tj. opis). Nie ma tu znaczenia, czy ty dałaś załącznik do siwz o nazwie "opis oferowanego sprzętu", czy wymagałaś takiego opisu nie dając wzoru w postaci załącznika.

Wiem Apollo, tak myślałam całe życie, ale poczytaj posty trochę wyżej, niektórzy myślą inaczej.

42

joanna99 napisał/a:
Apollo napisał/a:

Wiem Apollo, tak myślałam całe życie, ale poczytaj posty trochę wyżej, niektórzy myślą inaczej.

wszystko zależy od tego czy w siwz było żądanie złożenia dokumentu o którym mowa w art. 25 ust.1 pkt 2 czy też zamawijaacy niewymagał złożenia takiego dokumentu (np. opisu, folderu, próbki)

Jeżeli zamawiacz niewymagał takiego dokumentu to powinien wymagać podania danych od wykonawcy na zasadzie takiej jak podaje sie np. termin gwarancji, termin wykonania itp., a więc jako oferty.