1

Temat: Zmiana podmiotu trzeciego w ofercie

W postępowaniu żądałem dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia od podmiotów trzecich jeżeli wykonawca przy spełnianiu warunków udziału w postępowaniu będzie się powoływał na ich potencjał. Wykonawca który złożył ofertę oświadczył, iż kierownik robót elektroenergetycznych będzie udostępnionych przez podmiot trzeci i załączył dokumenty dla tego podmiotu, gdyż będzie brał udział w wykonywaniu zamówienia Okazało się, że zaświadczenie z KRK jest nie aktualne. Wezwałem do uzupełnienia poprawnego zaświadczenia. W odpowiedzi na wezwanie wykonawca załączył mi nowy wykaz osób (kierowników robót ) oraz dokumenty dla innego "nowego" podmiotu trzeciego.  Czy taka Zmiana jest dopuszczalna? Mam nóż na gardle poproszę o szybką pomoc.

2

Odp: Zmiana podmiotu trzeciego w ofercie

wg mnie uznać za prawidłowe, jeżeli dokumenty są ok.

3

korpal napisał/a:

Czy taka zmiana jest dopuszczalna?

Dopuszczalna.

4

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Tak też myślałem jednakże po przejściu kilku kontroli z UKS zaczynam powątpiewać to co robię

5

W ostatnim numerze MZP spotkałem podobny (choć nieco inny) przypadek:

Czytelnik pyta:
Wykonawca w złożonej ofercie wykazał tylko jednego podwykonawcę i powołuje się na jego doświadczenie (załączył żądane w SIWZ dokumenty - art. 24 ustawy), pomimo tego nadal nie spełnia warunków w zakresie doświadczenia. Wezwany do uzupełnienia oferty złożył dodatkowy wykaz podwykonawców, w którym wskazał dodatkowego (drugiego) podwykonawcę i powołał się na jego doświadczenie, załączając jednocześnie dokumenty żądane w SIWZ w stosunku do podwykonawców. Czy takie działanie jest prawidłowe i czy nie dochodzi przypadkiem do zmiany oferty?

Radca prawny odpowiada:
W zaistniałej sytuacji - w mojej opinii - zamawiający powinien wykluczyć wykonawcę z postępowania na podstawie art. 24.2.4, ponieważ nie wykazał spełniania warunków udziału w postępowaniu. Należy bowiem zaznaczyć, że dokonując wezwania do uzupełnienia dokumentów i oświadczeń w trybie art. 26.3 ustawy, zamawiający nie jest uprawniony do zażądania od wykonawcy wskazania podwykonawcy, który uprzednio nie został określony w ofercie i załączenia dokumentów związanych z jego udziałem w postępowaniu.

Osobiście uważam, że prawnik nie ma racji.

6

Dziękuję bardzo za odpowiedź
Jednakże w zaistniałej sytuacji nie można mówić o podwykonawcy a o podmiocie trzecim. Wykonawca nie powoływał się na doświadczenie wykonawcy gdzie (zgodnie z opinią prezesa UZP) występuje konieczność uczestniczenia w wykonywaniu zamówienia na zasadach podwykonawstwa. W mojej sytuacji chodzi o kierownika robót podmiotu trzeciego kierownik ten spełniał warunki udziału jednakże dla podmiotu trzeciego wykonawca nie załączył informacji z KRK w odpowiedzi na wezwanie dał dokumenty innego podmiotu trzeciego, który de facto nie będzie brał udziału w wykonywaniu zamówienia i zmienił kierownika robót, który także spełnia warunki udziału w postępowaniu.