1

Temat: RNC a wszczęcie procedury wyjaśniającej

Mam przed sobą wyrok, w którym Izba stwierdza:
"Na aprobatę zasługuje, w ocenie Izby, podnoszone w doktrynie stanowisko, że odwołując się do doświadczeń państw Unii Europejskiej istnieje obowiązek wszczęcia procedury wyjaśniającej elementy cenowe oferty, gdy cena oferty odbiega o 10% od średniej ceny grupy ofert o zbliżonych cenach, względnie o 20% od wartości szacunkowej zamówienia".

Absolutnie nie zgadzam się z tezą, że próg 10/20% powinien automatycznie uruchomić procedurę wyjaśnień.

Jakie macie przemyślenia w tej kwestii?

2

Odp: RNC a wszczęcie procedury wyjaśniającej

nieźle pojechali z koksem

3

No masakra, teraz ceny to różnica 40-50%.
Kompletne bzdury wink

4 (edytowany przez joanna99 2010-06-11 11:52:33)

Zespół Arbitrów kiedyś, w sprawie o sygnaturze akt UZP/0-696/07, wskazał, że rozbieżności pomiędzy ceną badaną, a wartością szacunkowa, powiększoną o podatek VAT, które uzasadniałyby zakwalifikowanie ceny jako rażąco niskiej wynoszą od 40% do 20%.

Zatem bywa bardzo różnie. Ustawa milczy w tej kwestii, za każdym razem sami musimy ocenić, czy wszcząć procedurę wyjaśniającą, czy nie.
Również nie zgadzam sie z tezą przytaczanego przez Ciebie wyroku, gdyby stosować się do niej, mam wrażenie, że bardzo mało byłoby postępowań bez wszczętej procedury w sprawie rażąco niskiej ceny. Nie da sie jednoznacznie określić takiego zakresu procentowego uniwersalnego do wszystkich postępowań, dla wszystkich przedmiotów zamówienia.

5

Apollo napisał/a:

Mam przed sobą wyrok, w którym Izba stwierdza:
"Na aprobatę zasługuje, w ocenie Izby, podnoszone w doktrynie stanowisko, że odwołując się do doświadczeń państw Unii Europejskiej istnieje obowiązek wszczęcia procedury wyjaśniającej elementy cenowe oferty, gdy cena oferty odbiega o 10% od średniej ceny grupy ofert o zbliżonych cenach, względnie o 20% od wartości szacunkowej zamówienia".

Jak to czytam to zastanawiam się czy to prawda, czy efekt psychologiczny działania piwa - o którym ciągle myślę smile

6 (edytowany przez Apollo 2010-06-11 13:03:20)

A czy w przypadku wyjaśnień RNC bierzemy pod uwagę (punktem odniesienia jest dla nas) szacunek + VAT:
a) bez zamówień uzupełniających - dla mnie to oczywiste!
b) wraz z zamówieniami uzupełniającymi - teza choć nie wprost - z innego wyroku.

Ręce opadają, w razie czego zrzucam wszystko na przegrzanie... .

7

...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ale gorąco.....

8

Apollo napisał/a:

Rażąco niska cena jest moim zdaniem sprawą na tyle trudną i skomplikowaną, że bez odpowiedniego doświadczenia lepiej jej nie ruszać. Każdy przypadek jest indywidualny, trudno uogólniać. By zauważyć odchylenie trzeba mieć przekonanie do określonego poziomu cen - tylko skąd je mieć? Wiadomo że ceny oferowane w przetargach mają duży rozrzut, a przecież każdy oferent stara się bardzo, bo ponosi realną odpowiedzialność. Prawnicy (począwszy od tych unijnych) nie ponoszą żadnej konkretnej odpowiedzialności, dlatego piszą bezpodstawne bzdety: o procentach, o obowiązkowym wszczęciu procedury.
A niech no który kiedy dołoży należytej staranności i sporządzi szacunek wartości zamówienia - zobaczyłby co to znaczy. Konia z rzędem.

9

Zgadzam się z Hubalem. Ostatnio doradzałem jednemu z wykonawców. Przetarg organizował jednostka adm rządowej. Ogłoszenie o zamówieniu  na usługę zostało zamieszczone w Dzienniku Urzedowym Unii Europejskiej czyli należało domniemywać, ze jest powyżej 125 000 euro. Na otwarciu ofert zamawiający podaje kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansoowanie zamówienia - 91 000,00 zł. Wpływa ponad 10 ofert . Rozpiętość od 130 000,00 zł do blisko 400.000,00 zł. Ja czytając ogłoszenie zgłaszam zastrzeżenia co wysokości ceny oferty składanego przez mojego wykonawcę na poziomie 192.000,00 zł.)twierdzę że jest to cena rażąco niska i przygotowuje mojego wykonawcę do  szykowania odpowiednich wyjaśnień) Wykonawca stwierdził iż cene którą proponuję jest ceną realną gwarantującą odpowiedni zysk  i taka też kwota  została wpisana do formularza oferty. Jestem ciekaw jak w tym konkretnym  przypadku zachowa się zamawiający. Ale ten przykład świadczy o jednym, ogłoszenie o zamówieniu w Dzienniku Urzędowym UE można zamieszczać bez względu na wartośc szacunkową zamówienia i  to bez żadnych konsekwencji dla zamawiającego. Dla mnie to jest typowy przykład "wolnej amerykanki" stosowanej przez zamawiającego i nieliczeniem się z wykonawcami. Twórcy Kodeksu cywilnego chyba przewracają się w grobie.

10

Z podanego przykładu wynika rozpiętość cen usługi 3:1, przy których nie można mówić o rażącym zaniżaniu. Ja mam podobne doświadczenia.  Taka proporcja to różnica 300% i jest to normalne. Nienormalne są poglądy ograniczające ?normę? do wspomnianych 10% lub podobnego poziomu.
Kolejny przykład. Powszechnie znanym towarem - wydawałoby się szczególnie dobrze unormowanym -  jest paliwo do samochodów. Jednak rozpiętość cen pomiędzy poszczególnymi rejonami kraju zwykle przekracza 10%, a jakoś żaden władny nie przejmuje się tą rażącą dysproporcją (tj. rażącą wysoką ceną) występującą w skali masowej.

Mogę zgodzić się z tezą, że jednocyfrowe procentowe odchyłki cen mogą dotyczyć jedynie dostaw niektórych towarów, a na pewno nie robót budowalnych lub usług.

Jednocześnie przyłączam się do wniosku ?przedmówcy?, że zamawiający zbyt często nie liczą się z wykonawcami oraz stosują ?wolną amerykankę".
Zaapelujmy zatem: WYKONAWCA TO TEŻ CZŁOWIEK.

11

Może jeszcze ktoś zechce zabrać głos?