1

Temat: Polisa OC

No i Zamawiający wymaga załączenia do oferty opłaconej polisy OC ważnej przez cały okres trwania umowy.... Zakończenie przewiduje na 09.2011.

Czy ma do tego prawo?
Czy też może żądać tylko ważnej na dzień składania ofert?
bo mówiąc szczerze po pierwsze mój broker powiedział mi że nie daje się polisy na dłużej aniżeli 1 rok, a poza tym ja dziś nie wiem czy będę chciała mieć za miesiąc polisę na taką samą kwotę (kończy mi się ważność)

Może przeciez zapisać w umowie że wykonawca jest zobowiązany posiadać opłaconą polisę OC przez cały okres trwania umowy i już, prawda?

2

Odp: Polisa OC

Wydaje się, że zamawiający myli 2 sprawy: kryteria doboru wykonawców z ubezpieczeniem przedmiotu umowy. Za to drugie powinien oczywiście płacić - bezpośrednio lub pośrednio w ramach umowy - i może właśnie w tym sęk???. W ramach oferty może żądać polisy ważnej co najwyżej na dzień składania ofert.

3

Żądam opłaconej polisy, a do tego zobowiązania wykonawcy o posiadaniu ubezpieczenia w okresie trwania umowy.

4

Czy takie zobowiązanie w ramach oferty?

5

Ale musze złożyć ofertę zgodną z zapisami SIWZ.. Jak złoże aktualnie posiadana polisę i podpisaną i zawartą polisę na pozostały czas trwania umowy, ale jeszcze nie zapłaconą oczywiście bo termin płatności będzie przypadał za dwa miesiące to powinien Zamawiający uznać warunek za spełniony? dzwoniłam do UZP i powiedzieli, że ich zdaniem tak.... ale mimo to proszę o radę....

6

Zapis taki jest niezgodny z Rozporządzeniem jak i z orzecznictwem. Zamawiający może jedynie żądać polisy na dzień składania ofert i kropka. Możesz skorzystać z art. 181 i powiadomić uprzejmie że zapis w SIWZ jest niezgodny z PZP.

7

Poinformowałam uprzejmie Zamawiającego przez telefon i powiedziałm, że jeśli chce to mogę zadać oficjalne pytanie żeby miał podkładkę, a jeśli woli to nie zadam pytania bo pomyślałam że może będzie wolał sam dokonac zmian (wiadomo - zwierzchnicy). w odpowiedzi usłyszałam, że nie będzie odpowiadał na moje pytanie i mogę sobie wnosić odwołanie - niestety było już po terminie - to akurat ja zawaliłam....

8

To jak załaczę taką polisę będzie ok? Jak sądzicie?

9 (edytowany przez hubal 2010-04-20 06:07:59)

Popieram pomysły poprzedników:
a) jak najszybciej wysłać pisemko (wystarczy proste i krótkie) wskazujące błąd zamawiającego i naruszony przepis prawa - niech robi co uważa
b) złożyć dokument (polisę) zgodną z przepisami ustawy i rozporządzenia -  no i oczywiście całą (możliwie poprawną) ofertę. Powinno być ok.

10

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Zapis taki jest niezgodny z Rozporządzeniem jak i z orzecznictwem. Zamawiający może jedynie żądać polisy na dzień składania ofert i kropka. Możesz skorzystać z art. 181 i powiadomić uprzejmie że zapis w SIWZ jest niezgodny z PZP.

mógły ktoś przytoczyć mi to orzecznictwo? jakiś wyrok ?

11

Wyrok KIO z dnia 24 lutego 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 161/09:
"Zamawiający żądał, aby wykonawcy znajdowali się w sytuacji finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, a w szczególności złożyli oświadczenie na Załączniku nr 1 do Wniosku, a ponadto posiadali ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na kwotę nie mniejszą niż 1.000.000,00 zł, co należało wykazać kserokopią polisy OC, stanowiącą Załącznik nr 10 do Wniosku. Wprost zatem zamawiający odniósł wymóg posiadania polisy oc do prowadzonej działalności gospodarczej, a nie do przedmiotu zamówienia. Takie działanie zamawiającego przy konstruowaniu powyższego warunku było prawidłowe i uzasadnione. Przede wszystkim Izba zwraca uwagę, że wbrew twierdzeniom zamawiającego, iż zakres polisy ubezpieczenia oc wymaganego jako potwierdzenie spełniania warunku ekonomicznego, nie musi odpowiadać przedmiotowi zamówienia. Ratio legis wprowadzenia jako dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku ekonomicznego polisy ubezpieczenia OC w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej polega na tym, że potwierdza wiarygodność ekonomiczną wykonawcy, który ubezpieczając swoją działalność z jednej strony wykazuje się odpowiedzialnością profesjonalisty dbającego o bezpieczeństwo własne i  swoich  kontrahentów,   a  z  drugiej  wykazuje,   iż znajduje  się w sytuacji  finansowej i ekonomicznej pozwalającej mu na poniesienie kosztów ubezpieczenia. Natomiast polisa oc w ramach wykazania spełniania warunku nie służy do zabezpieczenia realizacji zamówienia. Nie jest to ubezpieczenie danej inwestycji czy przedsięwzięcia gospodarczego, które jest przedmiotem zamówienia"