Odp: cena
ok. bardzo dziękuje spróbuję to jakoś odkręcić.
Póki co napisałam pismo o unieważnieniu i wysłałam do wykonawców. umieszczam na str. internetowej?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ok. bardzo dziękuje spróbuję to jakoś odkręcić.
Póki co napisałam pismo o unieważnieniu i wysłałam do wykonawców. umieszczam na str. internetowej?
mam jeszcze jedno pytanie.
napisaliśmy do firmy ze podała złe wyliczenie ceny ponieważ:
podali cenę netto za 1 km 2,19 zł Vat 7% 0,15 (zaokraglenie) a w rzeczywistości 0,1533
podali cenę brutto za 1 km w wysokiści 2,34zł
następnie mięli wyliczyć za całośc zamówienia tj: ) Ogółem łączna cena zamówienia: liczona wg działu XII SIWZ tj. cena jednostkowa brutto za 1 km pomnożona przez 27 580 km)
....................................... x 27 580 km = ........................................................... zł brutto
firmie wyszło za całość 64.628,21zł bo liczyli cena netto za 1km netto x 7% VAT x 27580km.
licząc (cena bruttopodana w tym formularzu) za 1 km x 27580 km = 64.537,20zł
które wyliczenie jest dobre?
czy będzie oczywista omyłka czy nie?
Jeśli odpiszę wykonawcy na jego zarzut odnośnie wypełnieniu druków za komputerowo (min. ZP12) oraz na temat niepodpisanych druków ZP i błędnej ceny tak to będzie ok:
najpierw napisałam o zarzucie odnośnie polisy.
Jednocześnie informujemy, iż w formularzu ofertowym oferty firmy uznanej za najkorzystniejszą łączna cena zamówienia została przez Zamawiającego poprawiona na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 2) ustawy Prawo zamówień publicznych który mówi że Zamawiający poprawia w ofercie oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek. Jednocześnie Zamawiający dokona ponownego wyboru najkorzystniejszej oferty.
Ustawa Prawo zamówień publicznych oraz Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 października 2008 roku w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego nie reguluje zasad wypełniania protokołu i załączników do protokołów ZP. Więc wypełnienie druku ZP 12 komputerowo nie może świadczyć o tym że nie został wypełniony podczas otwarcia ofert.
W toku postępowania omyłkowo przedstawiono Panu druk protokołu oraz druki załączników a nie ostateczne wersje protokołu wraz z załącznikami podpisane przez Zamawiającego. Bardzo przepraszamy za zaistniałą pomyłkę oraz przesyłamy protokół wraz z odpowiednimi załącznikami.
jakbyście mieli jakieś sugestie to proszę pisać.
pismo o unieważnieniu i wysłałam do wykonawców. umieszczam na str. internetowej?
Jak najbardziej!
mam jeszcze jedno pytanie.
napisaliśmy do firmy ze podała złe wyliczenie ceny ponieważ:
podali cenę netto za 1 km 2,19 zł Vat 7% 0,15 (zaokraglenie) a w rzeczywistości 0,1533
podali cenę brutto za 1 km w wysokiści 2,34złnastępnie mięli wyliczyć za całośc zamówienia tj: ) Ogółem łączna cena zamówienia: liczona wg działu XII SIWZ tj. cena jednostkowa brutto za 1 km pomnożona przez 27 580 km)
....................................... x 27 580 km = ........................................................... zł brutto
firmie wyszło za całość 64.628,21zł bo liczyli cena netto za 1km netto x 7% VAT x 27580km.
licząc (cena bruttopodana w tym formularzu) za 1 km x 27580 km = 64.537,20złktóre wyliczenie jest dobre?
czy będzie oczywista omyłka czy nie?
Oczywistsa omyłka. Prawidłowe wyliczenie jest zawsze zgodne z SIWZ. Jeśli napisałaś tam cena brutto 1 kilometra razy ilość kilometrów to powinno być 64.537,20
Możesz jeszcze do nich zadzwonić i powiedzieć że i tak rozliczacie się za kilometry, zgodnie z wystawianymi fakturami. Cena podana w ofercie, obliczona zgodnie z SIWZ jest ceną podlegającą ocenie na etapie porównywania ofert.
A na przyszłość ZAWSZE cena netto za 1 km x liczba kilometrów wynosi cena nettto oferty i dopiero to powiększamy o VAT.
Ich wyliczenie było prawidłowe dla potrzeb rozliczania, natomiast niezgodne z zapisami SIWZ. I tego musisz się trzymać
Jeśli odpiszę wykonawcy na jego zarzut odnośnie wypełnieniu druków za komputerowo (min. ZP12) oraz na temat niepodpisanych druków ZP i błędnej ceny tak to będzie ok:
najpierw napisałam o zarzucie odnośnie polisy.Jednocześnie informujemy, iż w formularzu ofertowym oferty firmy uznanej za najkorzystniejszą łączna cena zamówienia została przez Zamawiającego poprawiona na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 2) ustawy Prawo zamówień publicznych który mówi że Zamawiający poprawia w ofercie oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek. Jednocześnie Zamawiający dokona ponownego wyboru najkorzystniejszej oferty.
Ustawa Prawo zamówień publicznych oraz Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 października 2008 roku w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego nie reguluje zasad wypełniania protokołu i załączników do protokołów ZP. Więc wypełnienie druku ZP 12 komputerowo nie może świadczyć o tym że nie został wypełniony podczas otwarcia ofert.
W toku postępowania omyłkowo przedstawiono Panu druk protokołu oraz druki załączników a nie ostateczne wersje protokołu wraz z załącznikami podpisane przez Zamawiającego. Bardzo przepraszamy za zaistniałą pomyłkę oraz przesyłamy protokół wraz z odpowiednimi załącznikami.jakbyście mieli jakieś sugestie to proszę pisać.
Ja bym się zastanowiła, czy wpisywać o dokonywaniu poownej oceny ofert. Trochę to nie pasuje - powinno to wynikać z treści unieważnienia czynności wyboru oferty. Resaztę na szybko przeczytałam i myślę, że może być
a co z drukami ZP? rozumiem że druk ZP 12 wypełniam z kwotą poprawioną ale co z tym wcześniejszym? zostawiam go w dokumentacji bo zawiadomienie już było wysłane ?
a co z drukami ZP? rozumiem że druk ZP 12 wypełniam z kwotą poprawioną ale co z tym wcześniejszym? zostawiam go w dokumentacji bo zawiadomienie już było wysłane ?
ZP-12 to druk z otwarcia. Powinien mieć treść, jaka była odczytana na otwarciu - nawet z błędnie wyliczoną ceną. I to jest załącznik do protokołu.
Jeśli masz ochotę wypełnić nowy - oczywiście możesz, jednak KONIECZNIE zaznacz, że wypełniony został po dokonaniu poprawy omyłki.
Tak na logikę - nie mogłaś przecież odczytać i wpisać w ZP12 ceny oferty w wysokości poprawionej.
a pozostałe druki? np ZP 21? "Streszczenie oceny i porównania złożonych ofert" - nowa cena - nowa punktacja.
i jeszcze druk czynności nowe/powtórzone. co mam w nim wpisać?
Wysłałam pisma odnośnie unieważnienia wyboru najkorzystniejszej oferty i teraz przyszła do mnie firma i pyta na podstawie czego unieważniłam wybór ich oferty.
czy ktoś mi pomoże co z tymi ZP?
a pozostałe druki? np ZP 21? "Streszczenie oceny i porównania złożonych ofert" - nowa cena - nowa punktacja.
Tak. Pamiętaj jednak, aby zachować poprzednie - nie wyrzucaj!!
i jeszcze druk czynności nowe/powtórzone. co mam w nim wpisać?
Wpisujesz dokładnie to, co robisz. Nie ma jakichś dyrektyw, które by to regulowały.
Czynność nowa - unieważnienie postępowania, poprawienie omyłki ... nie pamiętam co tam jeszcze miałaś
Czynność powtórzona - ocena ofert, wybór ofert
Podstawa wykonania czynności nowej lub czynności powtórzonej - pismo Wykonawcy z dnia ...
Wysłałam pisma odnośnie unieważnienia wyboru najkorzystniejszej oferty i teraz przyszła do mnie firma i pyta na podstawie czego unieważniłam wybór ich oferty.
Na podstawie nowych informacji, które uzyskałaś od innego Wykonawcy. To chyba jasne?
dla mnie tak ale dla firmy która się pyta niekoniecznie
w tym konkretnym przypadku jest tak że dwie firmy robią jakieś dziwne rozgrywki między sobą i nas próbują w to mieszać.
Firmie wygrywającej wyraźnie zaznacz, że i tak wyrgywają, tylko że przez niedopatrzenie nie dokonano pewnych czynności, które wykonać należało. Poza tym, jeśli nawet ich oferta będzie podlegała odrzuceniu będą mieli jawną możliwość złożenia odwołania. I to też należy im powiedzieć.
Powodzenia
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc