1

Temat: Problem z opisem przedmiotu zamówienia.

Witam

Zamawiający ma zamiar przeprowadzić przetarg na roboty budowlane dotyczące odbudowy zabytkowego budynku. Problem jest taki że ze względów technicznych prac nie uda się zakończyć w tym roku (niezależnie kiedy by się rozpoczęły) a dodatkowo zamawiający ma środki przyznawane w rocznym planie finansowym wyłącznie na jeden rok.
W związku z powyższym konieczne jest zrobienie przetargu dwuetapowego przy czym chcemy ogłosić to w jednym przetargu. Środki finansowe są tylko na pierwszy etap prac, które mogą zostać zakończone w tym roku, natomiast nie mamy środków zapewnionych, ani żadnej promesy że dostaniemy środki w przyszłym roku (choć pewnie prawie na 100% je otrzymamy) - na wykonanie II etapu robót. Instytucja finansowana jest tylko w okresach rocznych. Chcielibyśmy aby całość robót prowadził 1 wykonawca i dlatego nie chcemy dzielić zamówienia na dwa odrębne przetargi.

Macie jakiś pomysł jak to zrobić, żeby wszcząć takie postępowanie bez zabezpieczonych środków finansowych i bez konieczności dzielenia na 2 przetargi?
Czy ewentualnie byłaby jakaś opcja by udzielić wykonanie II etapu z wolnej ręki temu samemu wykonawcy - gdybyśmy jednak ogłosili tylko 1 przetarg?

2

Odp: Problem z opisem przedmiotu zamówienia.

Hmm, miałem podobną sytuację tyle tylko że odbyły się dwa przetargi, osobiście nie ryzykował bym bez zabezpieczenia środków startować z jednym postępowaniem.

3

A jak proponujesz rozwiązać kwestię by to jeden i ten sam wykonawca robił obydwie części? Bo najłatwiej byłoby z WR ale czy można?

4

WR tutaj nie wchodzi w grę, nie widzę przesłanek, w mojej sytuacji była to kanalizacja, lecz oba etapy wygrała ta sama firma.

5

Ustawa uznaje prawo opcji - może spróbować tutaj?
Opcję uruchania zamawiający samodzielnie, tyle że wszystkie warunki muszą być ustalone wcześniej, tj. w przetargu. Jeden wtedy wystarczy.

6

Hmm, ja nie bardzo rozumiem, chyba że jest już tak późno wink

7

ciekawy pomysł. masz może jakiś dobry przykładowy Siwz albo wzor umowy bo nigdy wczesniej w te opcje sie nie bawilem. wyslij na maila jak masz cos. Dz

8

No tak wink, prawo opcji, raczej nie sądzę aby nadawało się do Wykonania tego zamówienia, nie wiem ilu Zamawiających stosuje takie prawo, jak dla mnie za wiele niejasności do zastosowania.
"Jeśli zamawiający w chwili przygotowywania postępowania o zamówienie publiczne nie jest w stanie dokładnie określić, jaki ma być zakres zamówienia na dostawy lub usługi, może skorzystać z prawa opcji."
Także jeżeli chodzi o r. budowlane to jak dla mnie odpada.

9

Dla mnie również. Z tego co zrozumiałam, jeśli roboty się rozpoczną, należy je zakończyć - wykonać 2 część.

10

No właśnie prawo opcji odpada. Natomiast nie możemy ogłosić przetargu na raz - nie mamy w tej chwili na to środków zabezpieczonych. Osoba odpowiedzialna dokonała podziału prac na takie które uda się zakończyć w tym roku, tak aby można było za ich wykonanie wystawić fakturę i zapłacić. Jesteśmy związani tym że jesteśmy rozliczani i finansowani z rocznych planach finansowych. A kwota która byłaby do wydania w kolejnym roku - na dokończenie inwestycji też nie jest mała żeby ryzykować z przetargiem że jakaś firma może jednak da o tyle mniej że jednak wystarczyłoby to co mamy na ten rok.

Jakieś inne pomysły wam się nasuwają?

11

Ogłaszasz przetarg na wszystko, zaznaczasz, że realizacja 2 części rozpocznie się po zatwierdzeniu planu finansowego. Jeśli nie dostaniecie dotacji - umowa wygaśnie. Lub ją rozwiążecie ze względu na nagłą, nie zawinioną z przyczyn nie leżących po stronie Zamawiającego. W takim przypadku powinien być wyraźny podział na części zamówienia oraz sposób ich finansowania.

Dodatkowo chciałabym zaznaczyć, że większość jednostek finansów publicznych jest rozliczana w okresach rocznych - zgodnie z budżetem miasta / NFZ / urzędu.Jeśli np. Szpital nie dostanie nowego kontraktu z funduszem, nie oznacza to, że przestaje działać i udzielać świadczeń. Nie zawiera się umów na 1 rok, od 1 stycznia do 31 grudnia, tylko umowy dłuższe - np. na pranie, czy sprzętanie.

12

ktoś ma podobne zdanie?

13

Ano ja.
Wyraźnie zapisać w siwz a nawet w ogłoszeniu o możliwości zawieszenia umowy lub jej rozwiązania, oraz określić okoliczności takiego obrotu spraw. Nikt nie powinien mieć pretensji.
Jeśli chodzi o prawo opcji, to według mnie ustawa nie zabrania przy robotach budowlanych, wbrew opiniom wyżej zapisanym.

14

hubal napisał/a:

Ano ja.
1- Wyraźnie zapisać w siwz a nawet w ogłoszeniu o możliwości zawieszenia umowy lub jej rozwiązania, oraz określić okoliczności takiego obrotu spraw. Nikt nie powinien mieć pretensji.
2- Jeśli chodzi o prawo opcji, to według mnie ustawa nie zabrania przy robotach budowlanych, wbrew opiniom wyżej zapisanym.

1. Poproszę więcej szczegółów. Jakieś przykłady?
2. Czekam na ciąg dalszy bo zapowiada się ciekawie. Serio, rozważymy wszystkie rozsądne możliwości. Jeśli ustawa czegoś nie zabrania wprost to znaczy że coś jest dozwolone? Przecież tam jest ewidentne odniesienie jedynie do usług lub dostaw...

Masz jakieś orzeczenia KIO czy chociaż przykład że ktoś coś takiego robił z opcjami w RB?

15 (edytowany przez hubal 2010-06-16 07:55:34)

1. Niestety akurat nie mam żadnego dobrego przykładu, ani nawet gotowych szczegółów. Niecelowe improwizowanie w tej chwili, raz z braku czasu, a po wtóre z przekonania, że rozmówca na pewno sobie nieźle poradzi.
2.Jeśli chodzi prawo opcji, to po prostu rozumiem zapis art.34 w ten sposób, że ustawa przestrzega przed pominięciem, może celowym, jakiejś części, przy czym przy robotach budowlanych pominięcie raczej nie grozi, bo obiekt budowlany z zasady traktuje się całościowo. Skoro jedna nie wiemy jak korzystać z prawa opcji, to lepiej nie drążmy tego tematu, skupmy się na szczegółowych zapisach specyfikacji i ogłoszenia, a wyjdzie na to samo. Rozumiem bowiem, że opcja to nie klucz, lecz szczegółowe zapisy pozwalające nie rezygnować z części zamówienia, lecz łatwo uruchomić taką część w przyszłości, na podstawie tej samej oferty i umowy - skutek ten sam i droga też. Powodzenia.