1

Temat: Zmiana umowy

Zawieramy umowę w wyniku przeprowadzonego PN. W umowie przewidziana jest możliwość zmiany terminu wykonania w przypadku, gdy ..... No im mam problem, bo w ogłoszeniu o zamówieniu w pkt dot. przewidywanych zmian umowy wpisane jest: nie. Jesteśmy po wyborze najkorzystniejszej oferty. Kryterium oceny ofert: 100% cena, lecz termin wykonania zamówienia wpisany był przez zamawiającego w formularzu ofertowym jako jedno z oświadczeń, tzn. zobowiązujemy się wykonać do dnia.................... .
Nie wiem, czy zmiany terminu będą faktycznie dokonywane, ale martwię się na zapas.   
Czy można podpisać umowę?

2

Odp: Zmiana umowy

Podpisać umowę można ale zmian w ww. zakresie dokonywać nie można.

3

Ale... w ogłoszeniu o zamówieniu napisane jest: "czy przewiduje się istotne zmiany zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy". Oferta wykonawcy dotyczyła ceny, bo takie było kryterium oceny ofert. Wybraliśmy te ofertę z uwagi na cenę - tylko. Przejdzie?

4

Tak jak MIRAS

5 (edytowany przez kamila78 2010-06-15 12:10:52)

Czy mogę zrobić cokolwiek, co nie wiąże się z koniecznością unieważnienia pn, aby to naprawić i uwzględnić możliwość wprowadzenia ewentualnych zmian?
Pomóżcie mi z tego wybrnąć...

6

Treść oferty to nie jest tylko "kryterium".  Mozesz jedynie podpisać umowę na warunkach dotychczasowych (z terminem pierwotnym) albo: jezeli wykonawcy nie beda chcieli podpisac to: a) uniewaznic, b) pozostawic bez uniewaznienia. Na przyszłość wpisuje termin wykonania zamówienia używająz zwrotu "do ... od daty zawarcia umowy".

7

Ok. Umowa będzie podpisana z pierwotnym terminem. Mamy nadzieję, że nie będziemy przesuwać terminu wykonania.
Wracając do mojego problemu, co sądzicie o poniższym:
Zgodnie z art. 144 ust. 1 pzp zakazuje się istotnych zmian postanowień zawartej umowy itd. ....., chyba że zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w siwz oraz określił warunki takiej zmiany.
W naszym przypadku zmiana umowy  wraz z warunkami dokonania takiej zmiany była przewidziana w siwz (w załączniku do siwz - projekcie umowy). Czy  mamy możliwość zmiany umowy?

8

Jeżeli zmiany zostaną przewidziane zgodnie z art 144, wówczas są dopuszczalne.

9

Możliwość zmiany umowy zawsze jest, nawet, jeśli nie była przewidziana smile

Trzeba tylko udowodnić, że nie jest istotna, co w przypadku terminu realizacji czy wartości może być szczególnie trudne

10 (edytowany przez kamila78 2010-06-17 05:36:38)

Będzie ok.

11

Witam,

mam podobny problem, kryterium oceny ofert była tylko cena, ale w formularzu oferty jest zapis, iż wykonawca akceptuje treść projektu umowy, gdzie wyznaczony był termin realizacji zamówienia. Z uwagi na warunki pogodowe wykonawca nie mógł wejść na budowę i już dawno już został przekroczony termin zakończenia robót.

W ogłoszeniu i w siwz był zapis mówiący o zmianach umowy o treści: "Zamawiający przewiduje ewentualne zmiany  treści niniejszej umowy, które mogą nastąpić za zgodą obu stron,  wyrażone  w formie pisemnego aneksu w przypadku wystąpienia błędów lub braków w dokumentacji projektowej oraz okoliczności wymuszających konieczność wykonania robót zamiennych."

Czy w tym przypadku można zmienić umowę przesuwając termin i czy taką zmianę należy traktować jako istotną czy nieistotną - gdyż termin nie stanowił kryterium oceny oferty?