1

Temat: usługi hotelarskie

Zamawiam usługi hotelarskie (cel usług zbieżny - zapewnienie noclegów gościom jednej i tej samej imprezy). Wartość szacunkowa usługi powyżej 14.000 euro. Ze względów technicznych usługi wykonywać będą różne hotele (w żadnym z nich nie ma potrzebnej liczby mijsc noclegowych), w poszczególnych hotelach wartość usługi nie przekroczy 14.000 euro.
Czy mogę traktować te usługi jako zamówienia odrębne (i wtedy bez Pzp), czy też traktować ją jako całość?
Jak zamówić takie usługi????

2 (edytowany przez janek159 2010-06-15 12:52:58)

Odp: usługi hotelarskie

Niestety, skłaniam się do podejścia że jest to ten sam rodzaj zamówienia.  Nie traktowałbym odrębnie wartość usług w poszczególnych hotelach. Tak samo jak nie traktowałbym odrębnie iluś tam pobytów (nie szkoleń) o których wiemy że wystąpią w danym roku.

A więc stosujemy pzp. Jak zamówić usługę o której mowa w pytaniu, dobre pytanie. Wolna ręka jest mocno ograniczona (art.5).

3

Nie można dzielić tego zamówienia w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp.
Należy przeprowadzić kilka postępowań w tybie konkurencyjnym np. PN lub PO dla wartości szacunkowej zamówienia ( wszystkie noclegi) poniżej progów unijnych.

4

A jeżeli nikt nie złoży oferty? Hotelarze raczej nie zwykli brać udziału w przetargach. Co wtedy? Ponowić i liczyć na WR?

5

W takim przypadku  ZWR tylko na podstawie art. 67 ust.1 pkt 4 ustawy Pzp. Ale muszą  wcześniejsze postępowania, w tym co najmniej jedno w trybie PN  albo PO.

6

Zakładam, ze będę musiała zrobić PN. Czy mogę sobie zastrzec, że np. ostateczną liczbę osób do ulokowania w hotelu podam na tydzień przed realizacją zamówienia?
Czy mogę nie płacić za niewykorzystaną usługę (nie przyjechali goście, których się spodziewałam)??

7

Jak najbardziej. Szacujesz ilość wynajmowanych pokoi, płacisz za faktycznie wynajęte. Nie wiem jak jest w Twoim mieście, ale u mnie nie ma problemu. Traktujesz wszystkie pokoje jako rezerwację, która wygasa o określonej godzinie (u mnie jest to godz. 18 dnia rezerwacji), chyba, że gość zadzwoni i uprzedzi, że przyjedzie później, po 18.

8

Czy można w takim przypadku zastosować prawo opcji? Jak je opisać? Czy trzeba zawierać nową umowę (na uzupełniony zakres zamówienia)? Czy można zmniejszyć pierwotny zakres zamówienia?

9

mon.de napisał/a:

A jeżeli nikt nie złoży oferty?

To łatwo zastosować negocjacje bez ogłoszenia (art.62).