1

Temat: Zamówienia dodotakowe - help

Witam,
mam pytanie dotyczące zamówień dodatkowych.
W trakcie wykonywania Zam. wynikły zam dodatkowe które są konieczne do zrobienia aby dokończyć Zamówienia podstawowe.
Czy wycenę kosztorysową w Zamówieniach dodatkowych ma przedstawić Wykonawca, czy to zamawiający ma sporzdzić kosztorys?

2

Odp: Zamówienia dodotakowe - help

Wykonawca przedstawił nam kosztorys z wyceną tych robót dodatkowych na kwotę 15 tys brutto złotych, jest to poniżej 14 tys euro. Czy w tym przypadku mam wezwać go do negocjacji czy raczej nie i tylko podpisac umowę?

3

No cóż kto wie lepiej niż Wykonawca ile mają kosztować zamówienia dodatkowe, jednak proponuję także dla własnego bezpieczeństwa przygotować kosztorys inwestorski na podstawie którego będziecie faktycznie wiedzieli czy roboty nie przekraczają 14 000 euro.
Jeżeli nie przekraczają nie ma konieczności przeprowadzenia negocjacji, choć są zwolennicy ich przeprowadzenia nawet w przypadku gdy kwota nie przekracza granicy 14 000 euro.

4

Negocjace należy zawsze prowadzić jeśli chodzi o tryb ZWR (art. 66 ust.1 ustawy Pzp).
Wraz z zaproszeniem do negocjacji zamawiający przekazuje informacje niezbędne do przeprowadzenia postępowania, w tym istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy , ogólne warunki umowy lub wzór umowy - art.68 ust.1 ustawy Pzp.
Zamówienie dodatkowe udzielamy bowiem na podstawie nowej umowy a nie na podstawie aneksu do umowy o zamówienie podstawowe.

5

Zgadza się jednak czy tak postąpisz jeżeli zamówienie nie przekroczy 14 000 euro?

6

Oczywiście - jest to bowiem zamówienie dodatkowe niezbędne do wykonania zamówienia podstawowego - art. 67 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp. Nie ma tu znaczenia, czy wartość zamówienia jest poniżej czy powyżej 14 000 euro. Liczy się wyłacznie fakt, że jest to zamówienie dodatkowe w związku z realizowanym  zamówieniem podstawowym, które zostało przeprowazone zgodnie z postanowieniami ustawy Pzp.

7

A ja się nie zgadzam, skoro zamówienie dodatkowe nie przekracza kwoty 14 000 euro, nie ma takiego obowiązku!

8

Masz do tego prawo i życzę  Ci powodzenia w składaniu wyjąsnień do protokołu pokontrolnego NIK lub RIO.
Przecież zamówienie dodatkowe dotyczy tego samego obiektu budowlanego a wartość zamówienia  w robotach budowlanych w danym roku budżetowym ustala się dla danego obiektu budowlanego.

9

Tutaj może będziesz zdziwiony ale taką kontrolę RIO już miałem, i nie mieli żadnych problemów odnośnie z. dodatkowych poniżej 14 000.

10

Tym razem pozwolę się zgodzić z przedmówcą Marcelem.

11

Marcel - No to gratuluję ale ja pozostaję przy swoim stanowisku i mam do niego prawo.

12 (edytowany przez hubal 2010-06-15 18:54:58)

Skoro zamówienie nie przekracza 14000 euro, to według mnie nie stosuje się Pzp, czyli w szczególności kosztorysu inwestorskiego, wolnej ręki, zamówień dodatkowych itd. W ogóle jak ognia unikać sformułowań zawartych w Pzp ! Po prostu mamy odrębne zamówienie i nie musimy pisać, że związane z czymś innym. Uważać w tym zakresie, albo robić jak podpowiada Karolk.
Nie możemy naginać przepisów ustawy do zapisów budżetu i interpretacji z nim związanych.
Oczywiście ww. kwota dotyczy wszystkich robót ŁĄCZNIE, a nie tylko wybranych.

13

Zamówienia dodatkowe to te nie możliwe wcześniej do przewidzenia, więc wartosć ich należy traktować odrębnie tylko dla nich, bez względu na to że wykonywane były inne roboty bud.  na jednym obiekcie budowlanym.

Art. 4 pkt 8 mówi o niestosowaniu pzp lecz moim zdaniem nie całkiem. Uważam że wartość zamówień o wartości do 14 tys euro należy określać zgodnie z pzp.

14

A ja mam pytanie:
Jeżeli zamawiający wykonuje w ciągu roku w danym obiekcie np. szkoły  następujące roboty budowlane każde  przeprowadzane w odrębnych postępowaniach  a każde o wartości poniżej 14 000 euro:
- wymiana stolarki okiennej i drzwiowej przy zmienionych otworach okiennych i drzwiowych -
- wymianę kotła co
- wymianę instalacji wodno - kanlizacyjnej
- połozenie glazury i terakoty
to nie stosujecie ustawy Pzp ?

15

Jeżeli wie o wystąpieniu ich wszystkich to wartość traktuje łącznie. No ale jak wystapiło w trakcie roku coś nieprzewidywalnego (jak np. zamówienie dodatkowe) to wartość tego dodatkowego traktuje odrębnie od całej reszty wcześniej udzielonej. Czy nie tak?

16

Według mnie - nie tak. Mam w tej sprawie inne zdanie i przy nim pozostanę.

17

karolk napisał/a:

Oczywiście - jest to bowiem zamówienie dodatkowe niezbędne do wykonania zamówienia podstawowego - art. 67 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp. Nie ma tu znaczenia, czy wartość zamówienia jest poniżej czy powyżej 14 000 euro. Liczy się wyłacznie fakt, że jest to zamówienie dodatkowe w związku z realizowanym  zamówieniem podstawowym, które zostało przeprowazone zgodnie z postanowieniami ustawy Pzp.

Zgadzam się w 100%

18

A ja nie i upieram się przy swoim.
Zamawiającemu wolno kupować to co chce. Niech więc sobie zbuduje ten kawałek chodniczek, czy nasyp pod chodniczkiem, czy coś innego, w ramach odrębnego postępowania. Z czego wynika, że jest to akurat związane z tamtą ulicą czy tamtą szkołą? Jeśli uprzemy się i napiszemy, że to do tamtego, to nasz wybór (ale skoro do tamtego, to dlaczego nie w ramach, dlaczego nie przewidzieliśmy zmian, dlaczego...??? - ciągle coś na nie i na nie).
Zróbmy oddzielnie i po problemie.