1

Temat: Uzupełnienie kosztorysu ofertowego

Witam,
Wykonawca pomylił obmiar w jednej z pozycji w kosztorysie ofertowym. Omyłka, którą mogę poprawić, jednak jest problem.
Wykonawca dał niepełny kosztorys, tj. do kwoty, która wynika z kosztorysu dodał podsumowanie -  koszty pośrednie, zysk oraz koszty zakupu, nie podał jednak stawek za robociznę, sprzęt, materiał itd. Nie jestem wiec wstanie wyliczyć nowej poprawnej ceny.

I tutaj rodzi się pytanie - czy mogę wezwać wykonawcę do Uzupełnienie kosztorysu o wspomniane wyzej tawki za roboczogodzinę, sprzęt oraz materiał?

Z góry dziękuję za odpowiedź

2

Odp: Uzupełnienie kosztorysu ofertowego

Na pewno jest cena jednostkowa pozycji, a jeszcze lepiej samemu ją obliczyć (prosty iloraz ceny i ilości). Następnie odpowiednio obliczyć nową cenę pozycji (prosty iloczyn nowej ilości i ceny jednostkowej), potem odpowiednio skorygować ceny elementów i całej oferty.
Jeśli weźiemy od wykonawcy składniki ceny, to będzie problem sprawdzenia, czy są na pewno poprawne.
Wykonawca raczej nie może teraz uzupełnić oferty, co najwyżej wyjaśnić. Oczywiście w wyajaśnieniach mogą być obliczenia szczegółowe i różne ceny tzw. czynników produkcji (wejściowe).

3

Przepraszam, czyli co. Wykonawca w ramach wyjaśnień treści dokumentu może uzupełnic ofertę o brakujące wcześniej ceny za roboczogodzinę? Wyjasnienie nie może powodować modyfikacji treści oferty.

Dla mnie oferta do odrzucenia bez mozliwości naprawienia popełnionej przez wykonawcę gafy.

4

janek159 napisał/a:

Wykonawca w ramach wyjaśnień treści dokumentu może uzupełnic ofertę o brakujące wcześniej ceny za roboczogodzinę?

Przepraszam, czyli co. Czy roboczogodzina była treścią oferty? A na cóż ona w ofercie na roboty???
Ponadto ona już jest: w cenach jednostkowych. Ujawnienie jej czy odgadnięcie nie jest żadną zmianą!!!

5

Dziękuję za odzew.
Odtrzucić raczej nie mogę, chcę uzyskac informacje, która mają mi pomóc w prawidłowym poprawieniu oferty, nie wymagałem tych infor.,macji na etapie składania ofert.

Ofertę sprawdziłem, każdą pozycję, tylko w jednej jest omyłka, ale nie mogę poprawić ostatecznie ceny netto bez danych o których posałem wyżej. sad