kamil.grzeszczyk napisał/a:Joanna, obawiam się że nikt Ci nie potwierdzi jakości świadczonych osób o ile nie zapytasz osobiście osób które brały udział w kursie. Ale gdyby było tak jak piszę, że WORD otrzymuje od każdej szkoły informację o każdym nowo-rozpoczętym kursie wraz z wykazem osób a później informacje o zakończeniu kursu (zbiorczą) to wówczas byłby w stanie wystawić Ci referencje że taka i taka szkoła przeprowadziła szkolenie trwające tyle i tyle, odbyła tyle i tyle godzin "na mieście" oraz na placu, tyle i tyle w teorii - bo to wszystko byłoby wysyłane do WORD przez szkoły w formie sprawozdania. I tyle dla Ciebie - jeśli dana szkoła by oszukiwała w takich raportach, to od tego są już organy kontrolne WORD lub inne. Ty niestety nie możesz decydować o wiarygodności szkoły....
WORD nie ma takich danych według mojej wiedzy, tj. ile osób, ile godzin, itp, oni wiedzą ile powinno być i tyle, ktoś czasem to kontroluje, ale nikt z WORD nie wyda mi wykazu: ile ośób brało udział w kursach, ile godzin, czy były zrealizowane należycie. Nawet jakby miał, ja nie mam dokumentu potwierdzajacego, ze firma zrealizowała kurs należycie. Mam tylko informację, że 10 osób skierowanych na egzamin przez wykonawcę zaliczyło egzamin z wynikiem pozytywnym.
W ostatnich latach wykonawcy składali referencje z firm, jednostek publicznych, też od pojedynczych kursantów bioracych udział grupowo w kursie, w formie, o jakiej pisałam wyżej. Rozmawiałam z WORDEM, potwierdzili, że oni nie mają żadnej wiedzy na temat realizacji kursu u danego wykonawcy.