Temat: pełnomocnictwo - datowanie
Witam,
wezwałam do uzupełnienia pełnomocnictwa (było błędne).
Otrzymałam je z datą - sprzed terminu otwarcia ofert.
Czy jest to ok?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
wezwałam do uzupełnienia pełnomocnictwa (było błędne).
Otrzymałam je z datą - sprzed terminu otwarcia ofert.
Czy jest to ok?
Jest ok.
Ok.
A co z wyrokiem 1118/09 str. 8
Gdyby przyjąć stanowisko zamawiającego o obowiązku uzupełnienia pełnomocnictwa, ale w
taki sposób, ?e wystawienie pełnomocnictwa ma nastąpić w terminie (z datą) nie
późniejszym, ni? upływ terminu składania ofert, wówczas przepis art. 26 ust. 3 Pzp nie
miałby sensu, a wykonawcy zobowiązywani byliby do wystawiania dokumentów z datą
wsteczną, co jest niedozwolone i niemoźliwe do spełnienia.
Wyrok też ok.
Chodzi raczej o to, że nie wolno żądać dokumentów ograniczonych tylko do minionej daty.
Skoro wykonawca miał akurat taki dokument, to jeszcze lepiej!
Napisałeś że pełnomocnictwo zostało uzupełnione sprzed terminu, a nie po terminie!
Czy jest to ok?
Jak najbardziej ok.
Wykonawca złozył wadliwe pełnomocnictwo, wezwałam do złożenia prawidłowego. Wykonawca przesłał w terminie faxem pełnomocnictwo (pocztą oryginał, który nie dotarł w terminie) i do tego wystawione po terminie składnia ofert. W SIWZ i wezwaniu do zlożenia zaznaczyłam, że ma być oryginał lub kopia poświadczona noterialnie.
Jakby nie było osoby podpisujące ofertę działały bez upoważnienia do takiej czynności. Jednak zgodnie z wyrokiem, o którym mowa wyżej, powinnam je uznać. Tylko jeszcze ten fax! Co zrobilibyscie w mojej sytuacji?
Mam zawsze zapis w SIWZ że dla uzupełnianych dok. musi zostać zachowana forma pisemna, ponieważ miałem już wiele sytuacji (niestety uzupełnianych dok, np faksem), a faks to nie forma pisemna.
Ja miałam zapis, ze faxem dopuszcza informacje, wnioski, a pełnomoicnictwo tylko w formie oryginału lub kopii poswiadczonej notarialnie. Więc sprawa jasna.
A co sądzisz o dacie udzielenia pełnomocnictwa?
Ciekawa dyskusja: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3566
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc