26

Odp: dokumenty potw. należyte wkonanie

Jeżeli WORD dał Tobie  informację, jak piszesz wyżej, to sprawa jasna. Wykonawca nie przedstawił dokumentu potwierdzającego należyte wykonanie zadania

27

Dla jasności i większej pewności w razie ewentualnego odwołania, poproszę WORD o pisemną informację, czy ich informację o wyniku egzaminu należy traktować jako potwierdzenie należytego wykonania usługi - kursu prawa jazdy, będę miała "czarno na białym".

28

Tym razem niech zamawiający wykluczy wykonawcę. A wiecie dlaczego? Nie zgadniecie. Otóż doświadczenie wykonawcy zamawiający już zakwestionował wzywając do uzupełnień, więc teraz za późno na inne rozwiązanie, zwłaszcza wobec braku jasności, co wynika z dyskusji.

Na przyszłość jednak radzę po prostu nie żądać referencji w podobnych przypadkach lub uznawać zaświadczenia w szczególności WORD (teraz też w zasadzie do uznania!). Przepisy nie zmuszają do żądania ani referencji ani doświadczenia.

Myślę, że z takimi wnioskami zgodzą się wszyscy i nie ma potrzeby szerzej ich uzasadniać.

29

hubal napisał/a:

Tym razem niech zamawiający wykluczy wykonawcę. A wiecie dlaczego? Nie zgadniecie. Otóż doświadczenie wykonawcy zamawiający już zakwestionował wzywając do uzupełnień, więc teraz za późno na inne rozwiązanie, zwłaszcza wobec braku jasności, co wynika z dyskusji.

Wcale nie późno. A jasność już mam, w postać pisemnej infrmacji z WORD, że oni w żaden sposób nie są w stanie potwierdzic należytego wykonaia usługi przez firmę.

hubal napisał/a:

Na przyszłość jednak radzę po prostu nie żądać referencji w podobnych przypadkach lub uznawać zaświadczenia w szczególności WORD (teraz też w zasadzie do uznania!). Przepisy nie zmuszają do żądania ani referencji ani doświadczenia.

Tak, najlepiej nic nie żadać. Tylko są przepisy wykonawcze do ustawy o promocji zatrudnienia i instytucji rynku pracy, które mnie zmuszają do żadania wielu rzeczy przy zamawianiu szkoleń dla bezrobotnych, ale nie wszyscy muszą o tym wiedzieć.

hubal napisał/a:

Myślę, że z takimi wnioskami zgodzą się wszyscy i nie ma potrzeby szerzej ich uzasadniać.

Nie wszyscy, na przykład ja smile