1

Temat: zmiana

Potrzebuję podpowiedzi, bo nie wiem jak postąpić. Wykonawca 2 dni temu złożył ofertę a dziś w wyzanczonym terminie złożył kopertę ofertę "zmiana" Po otwarciu ofert okazało się że w tej zmienionej nie załączył wymaganych dokumentów i oświadczeń. i dodatkowo nie zawiadomił nas o zmianie (taki zapis był w siwz). czy powinnam wezwać go do uzupełnienia w/w dokumwntów (myślę żeby to zrobić)i co zrobić z pierwszą złożoną ofertą? Bardzo proszę o podpowiedź

2 (edytowany przez Marcel 2010-06-18 11:04:25)

Odp: zmiana

Bierze się pod uwagę ofertę zmienioną, a poprzednią powinien wycofać, a skoro w zmienionej ofercie nie ma dok. to do uzupełnienia.
A poza tym jeżeli nie wycofał poprzedniej to złożył dwie oferty a to jest niedopuszczalne.

3

art. 84 jest tak zapisany, że nie wynika z niego że musi wycofać poprzeddnią. Może wycofać lub zmienić i właśnie i tu właśnie jest problem

4

a nie jest tak, że zmianie podlegają tylko te dokumenty które zostały przesłane w  kopercie z znapisem "zmiana" a pozostałe z pierwszej złozonej oferty są bez zmian?

5

nigdy nie miałem zmiany oferty, ale optuję za wersją- pierwsza + druga łącznie z uwzglednieniem zmiany

6

no właśnie ja idę tym tokiem, ponieważ nie jest jasno sprecyzowane w ustawie.

7

Ja też.
Według mnie wszystkie elementy z obu opakowań należy traktować łącznie, a w przypadku gdy się dublują, przyjąć te późniejsze, a wcześniejsze automatycznie nieaktualne.