1 (edytowany przez skorpion 2010-06-18 10:10:55)

Temat: Brak stawki VAT

1. Jak poprawić błąd w ofercie polegający na Braku wstawienia stawki VAT w jednej z pozycji formularza cenowego.  Podana jest wartość netto i brutto i na tej podstawie wiem, że stawka VAT powinno być 7% tak jak we wszystkich innych pozycjach formularza.

Wartość netto za ilość op.        Stawka VAT           Wartość brutto za ilość op.
              1 660,00 zł                                   .........                              1  776,20 zł.

Czy mogę to poprawić jako omyłka pisarska?

2 .W pozycjach gdzie VAT jest podany Wykonawca nie wpisał obok stawki VAT symbolu ,,%" a w nagłówku formularza będącym załącznikiem do SIWZ jest tylko ,,Stawka VAT".

Wartość netto za ilość op.        Stawka VAT           Wartość brutto za ilość op.
              102,00 zł.                                7                                          109,14 zł.
poprawiać to czy zostawić jak jest?

2 (edytowany przez joanna99 2010-06-18 10:18:17)

Odp: Brak stawki VAT

Oba przypadki raczej potraktowałabym jako oczywistą omyłkę pisarską. Chyba pasują do definicji omyłki pisarskiej z orzeczen KIO, np:
Wyrok KIO z 16 listopada 2008 r., sygn. akt. KIO 1326/08; Zgodnie z utrwaloną definicją omyłki pisarskiej, dotyczy ona takich błędów, które są łatwe do zauważenia, a "oczywistość" omyłki, rozumianej jako określona niedokładność nasuwa się każdemu, bez potrzeby przeprowadzania dodatkowych badań, czy też ustaleń. Może to być błąd pisarski, logiczny, przypadkowe przeoczenia lub inna niedokładność, która nasuwa się sama przez się każdemu, a przez dokonanie poprawki tej omyłki, właściwy sens oświadczenia pozostaje bez zmian.

3

Dziękuje za podpowiedź.

4

Mam to samo zdanie. Widać wyraźnie, że Wykonawca zastosował 7 % stawkę VAT

5 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-06-18 12:49:31)

Wg mnie można poprawić lub zostawić tak jak jest .

I przy okazji do przeczytania, temat z wczoraj
http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5600