26

Odp: brak kosztorysu ofertowego

no własnie marcel zasadne, powinno itp itd.... brak obowiazku.

choć ja też żadam w kosztorysowych....

27 (edytowany przez hubal 2010-05-27 09:16:03)

Amadeuss napisał/a:

Wynagrodzenie zasadniczo opiera się na powykonawczym a nie ofertowym.

to miło że zmieniłeś ten post .... chociaż widziałem wcześniejszy

Na tym etapie powinienem wreszcie uściślić. Jeśli specyfikacja nie wymagała kosztorysu (nazywanego ofertowym) i wykonawca nie dostarczył kosztorysu wraz z ofertą, to nie oznacza wcale że tak musi pozostać. Na etapie badania ofert co prawda nie możemy rozliczać kosztorysu, ale jak najbardziej możemy zażądać go później (jeśli trudno nazwać go ofertowym, to proponuję nazywać wstępnym), najlepiej przed podpisaniem umowy. W tej fazie można łatwo zadbać o całkowitą zgodność z zadanym przedmiarem jak i ceną oferty.  Ceny jednostkowe zapisane w tym kosztorysie będą podstawą rozliczenia po wykonaniu (tzw. kosztorys powykonawczy). Z pewnością wykonawca ma kosztorys gotowy, lecz nie dostarczył z braku odpowiedniej dyspozycji.

Ponadto przy rozliczeniu wykonawcy możemy posłużyć się na przykład art. 628 Kc - doprawdy nie widzę powodu dla którego wcześniej wspomniane przepisy (tj.629, 630 i 631) miałyby być lepsze.

28

Dzięki za pomoc.

29

A ja mam takie pytanie:

wynagrodzenie kosztorysowe. Przetarg nieograniczony poniżej progów.

Wykonawca składa wraz z formularzem ofertowym żądany przez Zamawiającego kosztorys. I teraz:
1) jeden z wykonawców w kosztorysie w ogóle nie ujął jednej z pozycji obmiaru
2) drugi wykonawca w jednej z pozycji w kosztorysie przyjął wskazaną przez Zamawiającego wielkość obmiaru, natomiast podał koszt = 0zł

Ja osobiście uważam że w pkt 2) wszystko jest w porządku jednak dla świętego spokoju wystąpimy do W o wyjaśnienia.
Natomiast nie wiem co zrobić z przypadkiem nr 1)

Dzięki.

30

czasami jest tak że może to byc uwzględnione w innej pozycji ... zapytaj

31

I jeszcze raz się upewnię bo z waszej dyskusji jakoś nie jest dla mnie jasne.

Czy jeżeli zamawiający zapisałby w SIWZ że Wykonawca zobowiązany jest dołączyć do formularza ofertowego kosztorys wykonawczy przygotowany w oparciu o przedmiar robót, a podczas otwarcia ofert okazuje się że jakiś Wykonawca nie dołączył kosztorysy to co zrobić?

Formalnie możlwość porównania ofert jest, gdyż formularz ofertowy z ceną netto, vatem i brutto został przedstawiony. O tym czy oferta będzie do odrzucenia jako niezgodna z SIWZ będzie można zdecydować po otrzymaniu kosztorysu od Wykonawcu (po wezwaniu). Jeśli odeśle jakiś niezgodny z naszym przedmiarem to po prostu ofertę odrzucimy...

Dobrze myślę?

32

Jeżeli kosztorys był wymagany a nie został dołączony, wezwać do uzupełnienia nie możemy, w związku z tym oferta odpada z gry.

33

na jakiej podstawie oferta odpada? Masz jakieś orzeczenie w KIO w takiej sprawie?

Wg mnie tutaj można jednak wezwać, gdyż oferta jest ważna a cenę można porównać.

Czekam na kolejne opinie.

34

Oj Kamilu, taka istota sprawa a Ty nie jesteś pewny!,
Kosztorys ofertowy jest istotnym elementem treści oferty, określającym wysokość ceny i podstawy do rozliczenia należnego wykonawcy wynagrodzenia. Tym samym jest dokumentem zawierającym informacje o warunkach realizacji zamówienia, oferowanych przez wykonawcę.
Niezgodność treści oferty z treścią specyfikacji istotnych warunków zamówienia ma miejsce w sytuacji, gdy zaoferowany przedmiot zamówienia nie odpowiada opisanemu w specyfikacji przedmiotowi zamówienia, co do zakresu, ilości, jakości, warunków realizacji i innych elementów istotnych dla wykonania przedmiotu zamówienia w stopniu zaspokajającym oczekiwania i interesy zamawiającego (tak w orzeczeniu Zespołu Arbitrów z dnia 21 stycznia 2005 r. sygn. UZP/ZO/0-54/05). Warto przytoczyć również orzeczenie Krajowej Izby Odwoławczej z 13 sierpnia 2009 r. sygn. KIO/UZP 1000/09, gdzie skład orzekający wskazał, iż okoliczność pominięcia wyceny określonego zakresu rzeczowego zamówienia, kwalifikowana jest jako niezgodność treści oferty z treścią specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

Kosztorys ofertowy, jako element oferty, pełni funkcję określającą zakres, ilość i koszty wykonania zamówienia, stąd jego brak w ofercie należy uznać jako brak podania przez wykonawcę informacji o istotnych warunkach realizacji zamówienia. Brak jest możliwości uzupełnienia przez wykonawcę kosztorysu z uwagi na przepis art. 87 ust. 1 Prawa zamówień publicznych, zakazujący zamawiającemu i wykonawcy dokonywania jakichkolwiek zmian w treści złożonej i otwartej oferty. W konsekwencji zamawiający zobowiązany jest odrzucić ofertę, do której wykonawca nie załączył wymaganego kosztorysu ofertowego, na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 Prawa zamówień publicznych.

35

Dobra dobra, potrzebowałem tylko małego wsparcia w chwili zaćiemnienia. Dzięki. Wyroków KIO aż nadto smile