Temat: Czy można
Chcemy ogłosić przetaqrg niepgraniczony RB. Tylko mamy taki problem Kosztorys Inwestorski ma 7 miesięcy a ustalenie watości ustala się na kosztorysie co ma 6 miesięcy, co w takiej sytuacji można ogłosić przetarg Czy nie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chcemy ogłosić przetaqrg niepgraniczony RB. Tylko mamy taki problem Kosztorys Inwestorski ma 7 miesięcy a ustalenie watości ustala się na kosztorysie co ma 6 miesięcy, co w takiej sytuacji można ogłosić przetarg Czy nie?
Zdrowy rozsądek podpowiada że mozna, niestety ustawy nie zawsze ze zdrowym rozsądkiem mają coś wspólnego, więc postaraj sie zaktualizować kosztorys , może projekttant/kosztorysant zrobi to szybko i za ... Chociaz takie naruszenie ustawy nie powinno skutkować wysokimi karami.
ok dzięki
Pewnie że można w trakcie tylko pamiętajcie o zmianie daty i jest ok
yhy pamiętamy pamiętamy
postaraj sie zaktualizować kosztorys
A po co? Jaki przepis mówi o aktualizacji kosztorysu??? Ja znam tylko taki, że:
KOSZTORYS SPORZĄDZA SIĘ TYLKO RAZ !
Hubal, a co zawsze robisz kosztorys od nowa, przecież jeżeli jest z poprzednich 7 miesięcy wystarczy zmienić stronę tytułową.
Praktycznie można różnie, ja jednak chcę zwrócić uwagę na stronę formalną. Przepis rozumiem tak, że skoro kosztorys inwestorski sporządza się na etapie projektu (art.33.1), a projektuje się tylko raz, to i KOSZTORYS SPORZĄDZA SIĘ TYLKO RAZ. Potem jak rozumiem można inne dokumenty (szacowania, przeszacowania, protokoły, notatki, ....) ale dokumentacja z kosztorysem jest niezmienna. Czyżbym pobłądził ???
w 2008 zrobiono projekt a co za tym idzie kosztorys i przedmiary.
W 2010r. przeprowadzona zostaje procedura przetargowa a kosztorysy nieaktualne, więc cóż pozostaje jak nie aktualizacja kosztorysów!
aktualizacja, jak najbardziej, tylko dlaczego poprzez aktualizację rozumiesz wymianę 1 strony?
Ponieważ czasami kompletnie nie zmieniają się ceny np. w okresie jednego miesiąca, wówczas wymiana pierwszej strony jest ok.
No to może lepiej napisać notatkę, że przyjęto szacunkową wartość ... na podstawie ... i dodać że kwota jest taka sama, ponieważ zmiany cen są nieistotne (i tak będzie zamówienie publiczne !).
Przerabianie pierwszej strony to jest niebezpiecznie bliskie fałszowaniu dokumentu !
Ja zostaję przy swoim
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc