Temat: przetarg na suszarnię osadów na oczyszczalno ścieków
Czy ktoś robił przetarg na suszarnię osadów. Czy to w ogóle jest dostawa czy robota budowlana?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → przetarg na suszarnię osadów na oczyszczalno ścieków
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś robił przetarg na suszarnię osadów. Czy to w ogóle jest dostawa czy robota budowlana?
Co to wogóle jest? Czydo tego potrzebna jest dokumentacja projektowa? Decyzja pozwolenie na budowę? Coś powstaje?
Na suszarnię potrzebny jest projekt i pozwolenie na budowę. Bo ona musi być "zainstalowana".
Ale z drugiej strony są różni producenci suszarni.
To by najbardziej przypomina (tylko jest 100 razy większe) sytuację gdy mamy zainstalować piec gazowy. Są producenci , ale potrzeba projekt i pozwolenie.
90 procent ceny to koszt samej suszarni. Reszta to budynek i instalacje branżowe.
Patrz art. 6 ust3 Pzp
Ale czy ta dostawa jest niezbedna do wykonania robót budowlanych?
Czy to nie jest jak roboty + dostawa?
Nie należy tego tak rozpatrywać, czy dostawa jest zbędna czy niezbędna, lecz traktować to jako całość zamówienia, jeśli oczywiście chcesz zrobić to w jednym postępowaniu.
Bo co jest przedniotem zamówienia?
Z tego co zrozumiałem budowla (szuszarnia) wyposażona w urządzenia, które muszą zostać zamontowane w tej budowli w celu jej uruchomienia. Zatem przedmiotem zamóiwenia jest wyposażona i zdolna do działania budowla, a nie urządzenia, bo żeby suszarnia mogła działać musi być wyposażona w niezbedne urządzenia.
Jeśli przyjmiesz, że jest to robota budowlana nic się nie stanie. Tak czy owak bedziesz musiała mieć dokumentację projektową, kosztorys dla budowlanki i SWiORB oraz pozwolenie na budowę.
Ponadto dokładne zdefiniowanie czy jest to robota budowlana czy dostawa będzie Ci potrzebne w przypadku jeśli zechcesz zastosować tryb ZOC lub licytacji elektronicznej w celu zakupienia urządzeń, ale co wtedy z ich montażem.
Trzeba również pamiętać o terminach różnych dla dostaw i robót budowlanych i to wszystko.
Pozdrawiam.
art. 6 ust. 2 - dla rozmieszczenia, instalacji musisz wykonac określone roboty budowalne.
Dzięki serdeczne za zainteresowanie.
Ale widzę że zdania są podzielone, mimo że w każdej z wypowiedzi widzę rację.
Rozstrzygnięcie czy jest to dostawa czy robota budowlana jest kluczowe ze względu na wartości progowe - a jest to zamówienie sektorowe. Będzie to więc decydujące czy będę stosować Pzp czy nie.
Nie wiem więc Arturze czy nic się nie stanie jak przyjmę że jest to robota budowlana?
Noro, co myślisz o argumentach Artura. Może ten ust.3 art.6 rzeczywiście jest dla takich przypadków jak mój?
Noro, co myślisz o argumentach Artura. Może ten ust.3 art.6 rzeczywiście jest dla takich przypadków jak mój?
Nie sądzę, brzmienie tego przepisu dotyczy dostaw niezbędnych dla wykonania robót budowlanych, np. nie możesz oszacować wartości okien i dokonać ich zakupu w oderwaniu od robót budowalnych. Montaż ich bowiem jest ściśle związany z realizacją zadania budowlanego.
Wszystko będzie zależeć od tego co jest efektem końcowym. Czy budowla już istnieje, czy też nie? I i co będziecie przyjmować na stan majątkowy? Maszyny i urządzenia, czy cały obiekt?
Jeśli budowła istnieje, a pozwolenie na budowę, będzie potrzebne pomimo niewielkiego zakresu prac modernizacyjnych (np. elewacja budynku pow. 12 m) lub na zmianę sposobu urzytkowania to można się zastanawiać, czym jest przedmiot zamówienia.
Jeśli natomiast budujeswz od podstaw lub zakres modernizacji jest tak duży, że niemal całkowicie zmienia się funcjonalność budowli, to nie może być mowy o "rozmieszczeniu lub instalacji" jak w art. 6 ust. 2 Pzp, gdyż jest to typowa budowa - robotyu budowlane.
Ponadto jak zamierzasz ogłosić przetarg?
"Budowa suszarni......."
czy "Dostawa urządzeń suszarni oraz roboty budowlane ....."
Zatem optowałbym pr5zy robotach budowlanych. Budowa basenu to roboty budowlane, chociaż instalacje i urządzenia mogą przewyższać wartość robót budowlanych (oczyszczanie, podgrzewanie, filtrowanie, ozonowanie it.), a basen może być odkryty.
Pozdrawiam
Nie rozumiem co ma do tego możliwośc oszacowania wartości okien (w końcu czemu nie mogłabym oszacować wartości okien). Mogę je nawet kupić i postawić w magazynie a za rok zamontować. Wręcz widzę podobieństwo między tymi oknami i suszarnią więc chyba jednak moje zamówienie wydaje mi się być robotą budowlaną.
Brawo Joanna. Przecież cenę okien uzyskasz nawet telefonicznie i żadnego szpeca od kosztorysów nie potrzebujesz, ale jak kupujesz wraz z montażem, to jest to robota budowlana i wtedy potrzebujesz kosztorys,. którego jednym z elementów są okna (cena okien + narzuty) a innym osadzenie.
Powodzenia
Nie rozumiem co ma do tego możliwośc oszacowania wartości okien (w końcu czemu nie mogłabym oszacować wartości okien). Mogę je nawet kupić i postawić w magazynie a za rok zamontować. Wręcz widzę podobieństwo między tymi oknami i suszarnią więc chyba jednak moje zamówienie wydaje mi się być robotą budowlaną.
żeby kupić musisz oszacować wartość, możesz kupić a potem montować. Jednak szacując wartośc robót budowalnych na montaż tych okien musisz łaczyc jako dwie wartości szacunkowe razem. Przykład Okna - 50 tys. RB - 23 tys. (wartości netto). Nie możesz w tym samym roku budżetowym zlecić poza ustawą montazu okien, bo razem dają wartość 73 tys. ... chyba że kupisz w jednym roku, a zlecisz motaż w kolejnym, a to juz inna bajka.
Joasiu, zmsz już zapewne tyle cennych informacji że dokonasz właściwej kwalifikacji tego swojego zakresu.
Dzięki. Jestem naprawdę wdzięczna za każdą opinię.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc