1

Temat: zakup materiałów biurowych i eksploat.pomiędzy jedna a drugą umową

Umowa na zakup materiałów biurowych i eksploatacyjnych(tonery) zakończyła się, a nowy przetarg zostanie rozstrzygnięty za m-c. Czy do czasu rozstrzygnięcia przetargu i podpisania nowej umowy można zastosować umowę w sprawie interwencyjnego zakupu artykułów biurowych w trybie zamówienia z wolnej ręki na podstawie art.134 ust.6 pkt1) w związku z art.67 ust.1 pkt3. Równowartość zmówienia przekracza kwotę określona w przepisach na podstawie art.11 ust.8 ustawy PZP. Czy jako uzasadnienie dla trybu z wolnej ręki wystarczy że nie przewidziano wprowadzenia nowych usług, zwiekszenia obrotów, zmiany sposobu świadczenia niektórych usług, co spowodowało zwiększone zużycie ww.materiałów.zakup interwencyjny jest niezbędny dla zapewnienia ciągłości świadczenia usług.

2

Odp: zakup materiałów biurowych i eksploat.pomiędzy jedna a drugą umową

obawiam się że nie wystarczy, tym bardziej, że miałaś umowę i mogłaś przewidzieć, że się kończy. Natomiast zaskakuje mnie wartość art. biurowych na krótki okres przetrwania, jaki musisz zrealizować. yikes

3

Jest to duża firma świadcząca usługi i obejmująca zasięgiem działania cały dolny śląsk.

4

Ustosunkowałaś się tylko do ostatniej kwestii mojego postu (wartośc zamówienia) ..., co do reszty spróbuj, ryzyko jest i tak po Twojej stronie.

5

Chodzi o to,że ja sama uważam że nie powinno się takiej umowy podpisywać,ale mam być jej stroną i musze podać argumenty dlaczego nie można umowy podpisać. Wyjasnienie dlaczego zakup z wolnej ręki, które przytoczyłam nie jest moje i wydaje mi się,że jest niewystarczajace, choc takie zgłoszenie poszło do PZP. Boję się że moze to po przeanalizowaniu przez Prezesa UZP spowodować kontrolę i zarzut że jest to niezgodne z ustawą.

6

moze sprobuj zorganizowac maly przetarg na "przetrwanie" do rozstrzygniecia a reszte kup w normalnej procedurze. napewno bedzie to dzielenie ale w ten sposob lepiej niz z wolnej mysle....

7

lolilap napisał/a:

moze sprobuj zorganizowac maly przetarg na "przetrwanie" do rozstrzygniecia a reszte kup w normalnej procedurze. napewno bedzie to dzielenie ale w ten sposob lepiej niz z wolnej mysle....

no własnie, np. szybkie ZOC, ale tylko do wartości unijnych. Trzy dni i pozamiatane

8

Proponuję ZOC, ale o wartości naprawdę koniecznej na przetrwanie, bo to też będzie ważne w przypadku kontroli.

Pozdrawiam

9

Gdybym miała na to wpływ to chętnie bym tak zrobiła. Ale organizatorem przetargów jest ktoś inny,ja jestem jako drugi przedstawiciel firmy w umowie. Stawia mnie się trochę pod ścianą, chcąc wymusić podpisanie umowy,a ja nie chcę się zgodzić,bo zdaję sobie sprawę,że jest to sprzeczne z ustawą PZP. Szukam więc argumentów przeciw. Mamy prawników.Chciałabym od nich opinię prawną w tej sprawie.Tylko nie wiem czy to coś zmieni jeśli chodzi o moją odpowiedzialność za naruszenie ustawy,gdyby w opinii napisali że jest to zgodne z ustawą PZP i nie grożą mi żadne sankcje.

10

adriana napisał/a:

Gdybym miała na to wpływ to chętnie bym tak zrobiła. Ale organizatorem przetargów jest ktoś inny,ja jestem jako drugi przedstawiciel firmy w umowie. Stawia mnie się trochę pod ścianą, chcąc wymusić podpisanie umowy,a ja nie chcę się zgodzić,bo zdaję sobie sprawę,że jest to sprzeczne z ustawą PZP. Szukam więc argumentów przeciw. Mamy prawników.Chciałabym od nich opinię prawną w tej sprawie.Tylko nie wiem czy to coś zmieni jeśli chodzi o moją odpowiedzialność za naruszenie ustawy,gdyby w opinii napisali że jest to zgodne z ustawą PZP i nie grożą mi żadne sankcje.

mocna opinia prawna, to połowa sukcesu wink

11

Adrianna opinia, opinią. Wykazywać będzie, że złamania ustawy dokonałas nieumyślnie, opierając się na opinii radcy prawnego. To napewno ważne abyś takiej decyzji nie podejmowała sama , bo później sama będziesz ponosić jej konsekwencje. Jednak odpowiedzialność za przeprowadzenie postępowania, którego końcowym efektem jest podpisana umowa ponisi kierownik zamawiającego (art. 18 ust. 1  Pzp) oraz inne osoby w zakresie powierzonych im czynności (art. 18 ust. 2).
Za zawarcie umowy odpowiadają osoby ją podpisujące i to one stają na komisji dyscypliny finansów publicznych. Wiem bo kilka lat temu musiałem reprezentować szefa na takiej komisji w związku z umowami zawartymi jeszcze przed tym niczym zająłe się zamówieniami.
Dlaczego proponuję minimalny zakres i ZOC?
Zwróć uwagę na art. 199 Pzp, jeśli nie jesteście jednym z wyłączonych podpmiotów to zwróć uwagę na art. 200 ust. 1 pkt. 1 lit. a, a następnie art. 201 ust. 2 pkt. 1 i 2 Pzp. Właśnie dlatego proponuję minimalny zakres i dobrze byłoby po niżej 60 00 euro.
Przy kontroli łatwiej jest wykazać konieczność dokonania zakupu niezbędnego do utrzymania ciągłości pracy, nawet z naruszeniem przepisów jest on bardziej uzasadniony (z wolnej ręki, NBO). Przecież kontrolujący może poprosić o wyjaśnienie, dlaczego nie zakupiliście tyle aby przetrawć do rozstrzygnięcia przetargu.

Powodzenia.

12

Dziękuję za wszystkie cenne wskazówki. Z umowami mam do czynienia od roku, dlatego nie mam jeszcze takiej wprawy. W wielu przypadkach mam watpliwości, ale nigdy takich, jak przy tej umowie. Dziwi mnie jedno, że mamy pracowników, którzy zajmują się tylko i wyłącznie zamówieniami publicznymi i że nie podpowiedzieli swojemu dyrektorowi, że takie postepowanie jest nieprawidłowe. Umowa została też zaakceptowana przez prawnika. Jestem jedyną osobą, która ma takie wątpliwości.

13

Wyślij ich na szkolenie.