1

Temat: Czy tak można

Przwetarg nieograniczony usługa: czcemy na poptwierdzenie wiedzy i doswiadczenia zmiast w ostatnich 3 latach zapisać ostatnich 5 latach wykonał...................... Czy można tak przecie to nie ogranuicza konkurencji. Ale w ogłoszeniu jest 3 lata ? co myślicie

2

Odp: Czy tak można

ma być zgodnie z rozporządzeniem - 3 lata.

3

już jak zwykle pozwolę się nie zgodzić smile oczywiście IMHO być może, ponieważ nie ograniczasz konkurencji a ją zwiększasz. Może w usługach nie jest to takie jasne, jednak dla RB wydłużenie terminu doświadczenia zdaje się być jak najbardziej zasadne.

Założenie: wpisuję dla usługi 5 lat, Wykonawca składa odwołanie
Wynik rozprawy: Z miał rację, Wykonawca nie może się odwołać do naczelnego argumentu ograniczenia konkurencji, bo jej tu nie ma

A co do praktyki - w ogłoszeniu zaś możesz podać dokumenty doświadczenia po prostu w innych dokumentach wymaganych.

4

ok dzięki właśnie o tym myślałam smile

5

No ja zostaję przy swoim, to skoro usługi możemy żądać w okresie 5 lat , to r. budowlane przy następnym postępowaniu będę żądał w okresie ostatnich 10 lat wink

6 (edytowany przez responder 2010-06-25 02:20:48)

Agnieszka ma racę, nie stosujmy ustawy pzp, bo to przecież ustawa ogranicza konkurencje poprzez jakieś nierynkowe warunki,dokumenty,oświadczenia!!!! Niech żyje wolność (wolny rynek)!!!

7

Ja tak samo jak Marcel

8

no cóż lecz Agnieszka się myli, nie wolno wydłużać terminów ponieważ takie postępowanie spowoduje naruszenie Pzp.

9

Hmm.... jeśli można się włączyć... nie jest to takie jednoznaczne - można polemizować, tylko forum nie jest, z przyczyn technicznym, odpowiednim miejscem na takie akademickie dyskusje wink

10

Idąc tokiem rozumowania Agnieszki, można np. żądać doświadczenia 10 lat w usługach lub 15 lat w robotach budowlanych. Dla mnie jest to ograniczenie konkurencji. Doświadczenie nabywa przez ilość wykonanych usług, dostaw lub robót budowlanych a nie przez długość okresu prowadzenia określonej działalności. Przecież ten wykonawca, który działa na rynku przez rok może wykonać więcej zamówień, niż ten, który działa na rynku pięć lat. Poza tym opis sposobu dokonania oceny spełniania warunków określany przez zamawiającego musi być proporcjonalny do przedmiotu zamówienia.

11

karolk napisał/a:

1. Dla mnie jest to ograniczenie konkurencji. 2. Doświadczenie nabywa przez ilość wykonanych usług, dostaw lub robót budowlanych a nie przez długość okresu prowadzenia określonej działalności. 3. Przecież ten wykonawca, który działa na rynku przez rok może wykonać więcej zamówień, niż ten, który działa na rynku pięć lat. 4. Poza tym opis sposobu dokonania oceny spełniania warunków określany przez zamawiającego musi być proporcjonalny do przedmiotu zamówienia.

1. Dla mnie może być - ale rozumiane opacznie.  Wykonawca w ciągu ostatnich 3 lat mógł nie wykonywać żadnej usługi spełniajacej wymagania zamawiającego, a w 4 roku wykonać ich z 10. Z punktu widzenia pozostałych wykonawców  dopuszczenie takiego wykonawcy może byc ograniczaniem konkurencji (naruszeniem ich interesu poprzez dopuszczenie bardziej doswiadczonego wykonawcy) smile
2. Tylko że długośc prowadzenia działalności może przekładać sie na ilośc wykonanych...
3. Może ale nie widze związku.
4. Musi ale nie widze związku.

12

MIRAS - czy będziesz wymagał takiego samego doświadczenia wykonawcy, który ma wykonywać zamówienie polegające na sprzątaniu małego biura i wykonawcy, który ma sprzątać pomieszczenia dużego szpitala, w tym pomieszczeń zabiegowych i operacyjnych ?

13

Panowie nic innego jak zmienić rozporządzenie i wszystko było by jasne, jak na razie trzeba się trzymać tego które obowiązuje, i samemu nie wymyślać, skoro jest podany okres ostatnich 3 lat to jest to wiążące.

14

karolk napisał/a:

MIRAS - czy będziesz wymagał takiego samego doświadczenia wykonawcy, który ma wykonywać zamówienie polegające na sprzątaniu małego biura i wykonawcy, który ma sprzątać pomieszczenia dużego szpitala, w tym pomieszczeń zabiegowych i operacyjnych ?

Oczywiście że NIE, ale co to ma wspólnego z  wątkiem?

15

Marcel - w 100% zgadzam się z Tobą.

16

Marcel napisał/a:

Panowie nic innego jak zmienić rozporządzenie i wszystko było by jasne, jak na razie trzeba się trzymać tego które obowiązuje, i samemu nie wymyślać, skoro jest podany okres ostatnich 3 lat to jest to wiążące.

...  w tym sensie wiążace, że nie możesz wymagać za okres ostatnich 2 lat -ponieważ to jest ograniczanie konkurencji.

17

Panie i Panowie, są w zp przepisy/sytuacje które wymagaja interpretacji,opini itp. ale tu jest jasne i czytelne ograniczenie 3/5 lat a jesli krótszy to w tym okresie, i myślę nie poprawiajmy ustawodawcy. Aha mój wpis o wolności był raczej sarkastyczny.

18

Buduję szpital. Wartość zamówienia 850.000.000 zł. Wymagam doświadczenia na ostatnie 5 lat o wartości 10%. Ile firm mi się zgłosi?

Dla samego zamówienia ważne będzie to, ile wykonawców jest w stanie spełnić mój warunek.

19

responder napisał/a:

1. ale tu jest jasne i czytelne ograniczenie 3/5 lat
2. a jesli krótszy to w tym okresie

1. pozazdrościć pewności
2. krótszy to na pewno nie

20

Oj Agnieszka, dla samego zamówienia to bym zmienił całą ustawę.

21

ależ oczywiście, zmieniaj... jeśli tylko nie ograniczysz konkurencji...

22

No niestety zmieniać od tak nie można nawet gdy nie ogranicza się konkurencji.