1

Temat: uzupełnienie dokumentów

dot.szkoleń
do oferty chciałam by złożyli dodatkowo program szkolenia z ilościa godzin oraz wykaz kosmetyków jakie zostana uzyte podczas szkolenia , nie było to wpisane pod warunkiem tylko jako dodatkowa informacja, co naleyz zrobic jeśli nie dostarczył tych dokumentów , do oferty złożył oswiadczenia ze nie podlega wykluczneiu oraz że spełnia warunki udziału w postepowaniu, jak potraktowac te dodatkowe wymagane dokumenty .

2

Odp: uzupełnienie dokumentów

do oferty chciałam by złożyli dodatkowo program szkolenia z ilościa godzin oraz wykaz kosmetyków jakie zostana uzyte podczas szkolenia ,

chciałać, czy zapisałaś , a jak zapisałaś to w jaki sposób?

3 (edytowany przez joanna99 2010-06-25 11:09:57)

Dokumnety, o których piszesz (program, wykaz kosmetyków) można żądać, jako dokumnetów na potwierdzenie, że oferowane usługi spełniają wymogi zamawiajacego. Wtedy tylko, w przypadku ich braku w ofercie, obowiązkowo należy wzywać do ich złozenia. Niezłozenie spowoduje odrzucenie oferty - art. 89.1.2.

Natomiast jeśli żądałaś ich nie na potwierdzenie spełniania przez oferowane usługi Twoich wymagań, tylko jako informacji dodatkowych, to nie widzę podstaw, aby ich żądać w przypadku, gdy wykonawca ich nie dołączy.

4

Więc skoro w przypadku miłka było to żądane jako info dodatkowe (już poza warunkami), to nic raczej zrobić nie możesz.

5

opisując przedmiot zamówienia podałam jaki zakres szkolenia musi byc spełniony, oraz zapisałam że kosmetyki niezbędne do przeprowadzenia szkolenia mają byc nowe i przechodzą na własność zamawiającego i że do oferty nalezy załaczyć ich wykaz.
w części dotyczącej warunków udziału w postepowaniu oraz sposobu dokonania oceny opieram się tylko na oświadczeniu z art.22.ust.1 a że nie podlegają wykluczeniu to na podstawie aktualnego odpisu z własciwego rejestru ... oraz art.24 ust.1 ,
Ten tykaz kosmetyków zapisałam jako inne dokumenty w ogłoszeniu III.6)  i SIWZ że na ofertę składają sie te oświadczenia o których mowa wyżej ... +  program szkolenia , wykaz kosmetyków

Prosiłam o uzupełnieni tych dokumentów ale nie dostała i tera nie bardzo wiem jak je potraktowac jako dodatkowe , a jak ich nie dostałam to czy oferty sa ważne ?

6

marcel dzięki tak chyba zrobię że uznam ich oferty jako wazne

7

Moim zdaniem, abyś ich teraz mogła żądać, to należałoby dokumnety te wpisać w sekcji III.5 oraz w SIWZ, jako dokument potwierdzajacy, że usługi spełniaja wymogi zamawijacego.

8

Do czego miał służyć wykaz, o który prosiłaś?
Czy miałaś go z czymś porównywać i oceniać czy spełnia warunki przedmiotu zamówienia?

9

joanna99 napisał/a:

Moim zdaniem, abyś ich teraz mogła żądać, to należałoby dokumnety te wpisać w sekcji III.5 oraz w SIWZ, jako dokument potwierdzajacy, że usługi spełniaja wymogi zamawijacego.

Zgadzam się .

10

chciałam znać wykaz kosmetyków jakie będa użyte do szkolenia żeby póxniej wymagać przy szkoleniu że te faktycznie dadzą te kosmetyki które wycenili w ofercie a nie inne juz zaczęte i dokładny program z godzinami ale nie miałam tego oceniać.
być może niepotrzebnie o to prosiłam

11

skoro żądałaś wykaz kosmetyków a nie dołączyli go to odrzucił bym taką ofertę

12 (edytowany przez joanna99 2010-06-25 12:02:27)

Takich dokumnetów żądaj jako potwierdzających, że oferowane usługi spełniają Twoje wymagania (w SIWZ i w ogłoszeniu III.5 - wtedy, jak nie dołączą do oferty  wzywasz do złożenia), w umowie daj zapis, ze wykonawca przeprowadzi kurs zgodnie z programem i w oparciu o materiały, które wykazał w ofercie.

13 (edytowany przez joanna99 2010-06-25 12:18:34)

Nie możesz odrzucić tej oferty. Dokumnetów, o których pisałaś, nie żądałas w celu wykazania spełniania warunków przez oferowane usługi, tylko, jako dodatkowych. Stąd nie ma podstaw, aby żądać ich uzupełnienia  z art. 26.3 i tym samym aby odrzucić ofertę w przypadku ich braku.

14

raz jeszcze dziękuję za wyjasnienie i podpowiedz na przyszłość smile