1

Temat: odrzucony, czy wykluczony?

żądaliśmy wykazu dostaw, Wykonawca dołączył ale dot. innego przedmiotu , czy należy go odrzucić czy wykluczyć?

2

Odp: odrzucony, czy wykluczony?

maciek1 napisał/a:

żądaliśmy wykazu dostaw, Wykonawca dołączył ale dot. innego przedmiotu , czy należy go odrzucić czy wykluczyć?

badanie podmiotowe, to badanie czy wykonawca spełnie warunk,i udzialu w postępowaniu. Postawiłeś warunek, nie spełnia go, więc wykluczenie.

3

24 ust 2 pkt 3

4

Cóż moim prywatnym zdaniem (podkreślam - niestosowanym w praktyce bo niezgodnym z opinią UZP) w tym przypadku należałoby wykonawce wezwać do uzupełnienia. Dlaczego? Ano dlatego, że nie złożył on dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku co wypełnia dyspozycje art. 26.3. Złożył dokument ale inny smile
Ale to jako dygresja wink

5

no, właśnie Marko, "Złożył dokument ale inny ", więc dla mnie jednak złożył, materialny dowód jest, ale który nie potwierdza spełnienia warunku postawionego i oczekiwanego przez zamawiającego.

Wg. mojej oceny można wezwać, jeżeli "..nie złożył oświadczeń i dokumentów.." lub gdy "złożyli dokumenty zawierające błędy..."

Nie można (?! UZP- też mam wątpliwości i swoje odmienne w tej materii zdanie) go zakwalifikować jako błąd - bo co można, skoro nie ma definicji dla użytego pojęcia? Praktycznie należałoby sięgnąć do słownika i znaleźć dla niego określenie. Kc, nie definiuje co należy rozumieć przez użyty wyraz "błąd", więc mamy pat.

Mam obecnie sytuację bardzo podobną, tyle że dotyczy PO. Jest dokument, który zawiera wykaz dostaw, ale nie potwierdza on spełnienia warunków udziału postawionych przez mnie. Jednak co dziwne, załączony dokument potwierdzający należyte wykonanie, spełnia mój warunek.

Jak myślicie, co powinnam zrobić? Wg. mnie jest to klasyczny przykład blędu. Pytanie, kto go spowodował - czy wykonawca w wykazie, czy zamawiający wystawiając referencje. Dodam, że błąd dotyczy kwoty, jaką wykonawca miał się wykazać. W wykazie - nie spełniał, w referencji - spełniał.

Ot, życie

6

nora4 napisał/a:

Wg. mojej oceny można wezwać, jeżeli "..nie złożył oświadczeń i dokumentów.." lub gdy "złożyli dokumenty zawierające błędy..."

O właśnie uprościłaś Nora smile - nie złożył oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnianie warunków - tak brzmi przepis a Ty go skróciłaś nie wiedzieć czemu:)

nora4 napisał/a:

Jest dokument, który zawiera wykaz dostaw, ale nie potwierdza on spełnienia warunków udziału postawionych przez mnie. Jednak co dziwne, załączony dokument potwierdzający należyte wykonanie, spełnia mój warunek.

Cóż były sobie orzeczenia arbitrów, że wykonawca wykazu nie złożył ale złożył dokumenty potwierdzające nalezyte wykonanie i zdaniem ZA było to wystarczające...

7

Jeśli złożył jakiś inny dokument (oświadczenie) to nie złożył dokumentu (oświadczenia) potwierdzającego spełnienie warunków udziału w postępowaniu. Tego dokumentu (oświadczenia) jaki oczekiwał Zamawiający nie złożył. Zatem powinien być wezwany do złożenia takiego właśnie dokumentu (oświadczenia).
A opinie UZP i wyroki ZA czasami są w sprzeczności ze sobą. Przerabiałem już taki temat, więc wiem.

Pozdrawiam

8

a, czym jest dokument załączony do oferty (nie potwierdzający spełnienia warunków)?

Czy jest to dokument, który należy badać, jeżeli tak, to w jakim zakresie?
Jeżeli nie, to czy należy go uznać jako dokument zbędny, ale mogący mieć wpływ na badanie i ocenę ofert. Wszak zawarte są w tym dokumencie jakieś treści. Jakby nie patrzeć jest w ofercie i nie powinnam udawać, że go nie ma.

Bez względu na wyroki ZA, zachowuję swoje zdanie w tej kwestii. Uważam, że zostanie naruszona zasada równego traktowania wykonawców. Jeden złozył i drugi złożył. Jeden spełnia, drugi nie. Koniec kropka. Wniosek - lepiej żeby nie złożył wcale.

Zgadzam się z Marko, referencja jest już dokumentem potwierdzającym spełnienie warunków udziału. Jednak dla zasady, uznaję że wykaz zawiera błąd i wzywam do jego uzupełnienia.

pozdrawiam

9

Noro sama zapewne spotkałaś się z tym, że w ofercie wykonawcy zamieszczają różne "dziwne" rzeczy np. zaświadzenie GUS o regonie, US o numerze nip itp.
Nie udajemy, że ich nie ma, bo są częścią oferty, mają np. nr strony i są wliczone do ilości stron jakie zawiera oferta, ale nie są to dokumenty, które żądaliśmy więc nie bierzemy ich wogólne pod uwagę. Niczego on nie zmienia i niczego nie wnosi.
My chcemy aby oferta zawierała pewne dokumenty i oświadczenia, jeśli takowych nie ma to nie ma i żądamy o ich przedłożenie. To forma, ale treść dokumentu świadczy o tym, czy jest to dokument, którego żądaliśmy.
Np. jeśli zamiast referencji wykonawca załączy kopię faktyry i protokół odbioru stwierdzający należyte wykonanie to potwierdzi spełnienie warunków, bo przepis mówi o dokumentach, a nie o referencjach, których notabene żaden zamawiający nie obowiązku wystawiać.
Dlatego wezwałbym wykonawcę do uzupełnienia dokumentów, gdyż takiego jak chciałem nie dostarczyła, a inne mnie nie interesują. Z treści oferty powziąłem informację, że warunki spełnia, więc odrzucić go nie powinienem i mogę dopuścić do postępowania.

Pozdrawiam

10

Arturze, dla mnie to "elementarz" o czym piszesz - co należy rozumieć pod pojęciem "dokument" i jest tak jak napisałeś - może to być referencja, faktura, protokół odbioru itd.

Jednak nadal nie zgadzam się by wzywać wykonawcę do uzuzpełnienia dokumentu, który załączył do oferty - np. wykaz robót - gdy  z załączonego przez niego wykazu, nie wynika, że warunku owego nie spełnia.
Jeżeli wezwę go do jego uzupełnienia i znowu załaczy mi ten sam wykaz, czy mam go wzywać ponownie? Lub ile razy mogę go wzywać? To paranoja. Myślę, że nie taki był zamysł ustawodawcy. 

W moim przypadku jest klasyczny błąd w złożonym przez wykonawcę wykazie, więc zostanie wezwany do uzupełnienia tego, co już złożył. Błąd wynika z oceny treści dokumentu potwierdzającego należyte wykonanie. Istnieją bowiem w tych dwóch dokumentach, dwie różne kwoty.

11

nora4 napisał/a:

Jeżeli wezwę go do jego uzupełnienia i znowu załaczy mi ten sam wykaz, czy mam go wzywać ponownie? Lub ile razy mogę go wzywać? To paranoja. Myślę, że nie taki był zamysł ustawodawcy.

Zdaniem "utrwalonego orzecznictwa" tongue ZA wzywa sie tylko raz wink
Może pomyśleć o wyjaśnieniu na podst. 26.4?

12

uwazam ze jesli W:

1. zlozyl wykaz nie spelniajacy naszych warunkow i nie ma dodatkowych dok potw spelnienie - wykluczamy [w tej sytuacji nie mam watpliwosci - wyraznie nie potwierdzil spelnienia warunku i nie widze tutaj przeslanek ku uzupelnieniu]

2. zlozyl wykaz nie spelniajacy naszych warunkow i sa dodatkowe dok potw spelnienie - wyjasniamy [chociaz tu mam male watpliwosci czy aby wtedy traktujemy W rowno???]

13

Coś z tym moim internetem nie tak!

Lolipap  1. [w tej sytuacji nie mam watpliwosci - wyraznie nie potwierdzil spelnienia warunku i nie widze tutaj przeslanek ku uzupelnieniu]

Nie byłbym taki pewien.
Art. 26 ust. 3 pzp mówi ogólnie o dokumentach i oświadczeniach potwierdzajacych spełnienie warunków. Jeśli żądaliśmy wykazu i dokumentów potwierdzających należyte wykonanie to sam nawet najleprzy wykaz nie wystarczy, a np. referencje (wg orzecznictwa ZA) wystarczą. Dlatego byłbym ostrozny.

Co do wezwania do wyjaśnień treści oferty gdy wykaz jest zły, a dokumenty potwierdzaja to jestem gotów się zgodzić i nawet gdny w odpowiedzi prześle nowy wykaz to należy go uznać za pismo wyjaśniające, bo ważna jest treść, ą nie forma, czy będzie to tabelka, czy wszystkie informacje w innej formie, to treść będzie taka sama.

Pozdrawiam