1

Temat: Dokumenty poświadczające nieprawdę

Co należy zrobić w sytuacji gdy wybieram Wykonawcę na podstawie przedstawionych przez niego dokumentów, a następnie dostaję informację od innego Wykonawcy, że wybrany Wykonawca złożył Dokumenty pościadczające nieprawdę - chodzi dokładnie o wykaz usług i dołączone do tego referencje.

Po skontaktowaniu się z instytucjami wystawiającymi te referencje sama nabrała wątpliwości czy wybrany Wykonawca nie składa fałszywych dokumentów.

Czy mam się wycofać z wyboru i wykluczyć go z art. 24 ust. 2 pkt 3 jako, że złożył nieprawdziwe informacje mające wpływ lub mogące mieć wpływ na wynik prowadzonego postępowania, czy może mam poprosić tylko o wyjaśnienie złożonych dokumentów i czekać na jego reakcję?

Najgorsze jest to, że na jutro mam wyznaczony termin podpisania umowy.

2

Odp: Dokumenty poświadczające nieprawdę

Aby wykluczyć wykonawcę musisz mieć pewność, same watpliwości, moim zdaniem nie wystarczą.
Nie rozumiem jednej kwestii, kontaktowałaś sie z instytucjami wystawiajacymi referencje i nie ustaliłaś, że wydane referencje są prawdziwe?

3

W celu zarzutu poświadczenia nieprawdy przez Wykonawcę należy dysponować dowodami.

4

joanna99 napisał/a:

Nie rozumiem jednej kwestii, kontaktowałaś sie z instytucjami wystawiajacymi referencje i nie ustaliłaś, że wydane referencje są prawdziwe?

Osoby, które wystawiały te referencje już nie pracują, a obecni pracownicy mówią, że dostawy o których w nich mowa nigdy nie były realiowane.

5

daga napisał/a:

Osoby, które wystawiały te referencje już nie pracują, a obecni pracownicy mówią, że dostawy o których w nich mowa nigdy nie były realiowane.

Ja wystąpiłabym o pisemną informację na ten temat do podmiotów wystawiajacych referencje, żeby mieć dowody, tak jak pisze Marcel.
Póki co musisz wstrzymać sie z podpisaniem umowy.

6

Dokładnie tak, jeżeli firma odpisze że dostawy takie nie miały miejsca to Wykonawca ma niezły klops.