1

Temat: uzupełnienie

w PN
1 ) w  jednej ofercie jest z 2005r wpis do rejestru instytucji szkoleniowych prowadz przez WUP czy mogę wezwac do uzupełnienia danych( ten dokument byl w wykazie jakie maja podać wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunkow)
2) w drugiej ofercie  brakuje preliminarza i programu szkolenia czy moge wezwac do uzupełnienia?

2

Odp: uzupełnienie

1. Na jakiej podstawie żądasz wpisu do rejestru instytucji szkoleniowych? Czy jest to koncesja, zezwolenie lub licencja? Jest opinia UZP, że Z nie ma prawa żądać tego dokumentu do oferty. Ja żądam (i piszę o tym wcześniej w SIWZ) dopiero do podpisania umowy.
2. Wzywasz do złożenia, jeżeli dokumnewtów tych żadałaś, jako potwierdzających spełnianie prez oferowane usługi wymogów zamawijacego.

3

madza napisał/a:

1 ) w  jednej ofercie jest z 2005r wpis do rejestru instytucji szkoleniowych prowadz przez WUP czy mogę wezwac do uzupełnienia danych( ten dokument byl w wykazie jakie maja podać wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunkow)

Ale jeśli juz żądałaś w SIWZ i ogłoszeniu, aby był aktualny, to wzywaj do złożenia.

4

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/Dotyczace-nowelizacji/dopuszczalnosc-zadania-od-wykonawcow-aktualnego-wpisu-do-rejestru-instytucji-szkoleniowych-w-postepowaniach-o-udzielenie-zamowienia-publicznego-na-swiadczenie-us142ug-szkoleniowych-w-ramach-us142ug-rynku-pracy-prowadzonych-przez-powiatowe-urzedy-pracy

5

Dzięki
Problem polega na tym że żądałam, wezwalam ale  nie uzupełnili i co teraz?

6 (edytowany przez joanna99 2010-06-29 08:01:19)

madza napisał/a:

Dzięki
Problem polega na tym że żądałam, wezwalam ale  nie uzupełnili i co teraz?

To faktycznie jest problem.
Możesz zrobić tak: Sprawdź może, czy firma taki wpis na 2010r. posiada, możesz to zrobić na stronie WUP-u właściego terytorialnie dla siedziby wykonawcy.
Jeśli nie posiada takiego wpisu, to wyklucz wykonawcę, nie spłenia warunku udziału w postępowaniu. UZP dopuszcza stawianie takiego warunku udziału w postępowaniu, natomiast za błędne wskazuje tylko żądanie tego dokumnetu (na potwierdzenie spłełniania proponuje oświadczenie wykonawcy).
Jeśli posiada taki wpis, zrób sobie wydruk ze strony WUP-u  na potwierdzenie tego faktu i uznaj warunek za spełniony, jeśli wykonawca złożył oswiadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.

7

zgodnie z art. 26 ust.3 wezwałam W o złozenie wymaganych dokumentów, ale do wyznaczonego terminu nie złozył, a w rejestrze WUP-u jest zarejestrowany> to uznać czy wykluczyć?
oprócz braku  aktualizacji wpisu nie złożył jeszcze na czII zamówienia Preliminarza i Programu szkolenia( były wymagane w SIWZ).
Dzwoniłam do nich i powiedzieli że nie uzupełnią dokumentów.
I co z tą oferta zrobić?

8

Jeśli program i preliminarz były wymagane jako dokumenty na potwierdzenie, że oferowane usługi spłeniają wymogi zamawijącego (w SIWZ i ogłoszeniu o zamówieniu), a wykonawca nie złożył ich na wezwanie, to jego ofertę nalezy odrzucić, jako niezgodną z SIWZ - art. 89.1.2.

9

i sprawa jasna