1

Temat: różne ceny

dot. PN na szkolenia
Zgodnie z art.87 ust. 1  zażądałam wyjaśnien od Wykonawcy bo cena w formularzu cenowym rózni się od ceny podanej w preliminarzu. Po głębokiej analizie  nie jestem w stanie powiedzieć skąd wynika ta róznica. do wyznaczonego terminu wykonawca nie wyjaśnił róznic czy można go odrzucić? i co wpisac w  zp 17 ? formularz i preliminarze sa ale ceny sa zupełnie inne i nie jestem w stane stwierdzić jakiegoś błedu czy tez omylki i nie wiem czy wpisac ze spełnia wymagania czy niespełnia wymagań/

2

Odp: różne ceny

W preliminarzu prawdopodobnie dokonano wyliczenia ceny, podano jej składniki, więc jestes w stanie sprawdzić, która cena jest prawidłowa.

podobny wątkek i wyrok KIO w podobnej sprawie: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5689

3

zgadza się podane sa jej składniki i podliczajac je suma w preliminarzu kwota jest na ponad 12 tys  a w formularzu na 10 740zł to wygląda jakby preliminarz albo formularz nie dotyczyły tego samego zamówienia. Dziwna sprawa liczylo to juz trzy osoby i naprawde nie wiemy skąd ta róznica wynika. i co w takiej sytuacji, która cena jest wiażąca?

4

Prawdopodobnie wykonawca źle przepisał cenę z preliminarza do formularza oferty. Za właściwą uznałabym tą z preliminarza, bo tam wynika ona z sumowania podanych tam składników. Patrz wyrok KIO w wątku, do którego podałam link powyżej.

5

tez skłaniam sie do tego czyli napisac jakąs notatkę ze w ocenie bierzemy pod uwagę ocenę z preliminarza? czy nigdzie nic nie pisać i nie poprawiać.?

6

Jeśli wykonawca dokonał wyliczenia ceny w preliminarzu, następnie źle przepisał cenę z preliminarza do formularza, to uznałabym to jako oczywsitą omyłkę pisarską - art. 87 ust. 2 pkt 1.
Tylko Ty, jak piszesz, zażądałaś już wyjaśnienia z art. 87 ust. 1. Co napisał wykonawca?

7

nic nie odpowiedział
i raczej nie odpowie bo dzwoniłam i nie ma w firmie tej pani co przygotowywała ofertę. a wyznaczony  termini  na  wyjaśnienie upływa dziś.

8

Wobec tego możesz uznać to jako oczywstą omyłkę pisarską. Zawiadomisz wykonawcę o poprawieniu.
Tylko czy jest ona dla Was oczywista, skoro wystosowaliście zapytanie? Musicie sie zastanowić.
PS. najlepsze jest tłumaczenie wykonawców, że nie ma pani, która przygotowywała ofertę smile

9

czy mogę  prosić o sygnature tego wyroku KIO

podobny wątkek i wyrok KIO w podobnej sprawie: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5689