1

Temat: Odrzuceniei wykluczenie

Czy dobrze rozumiem, Wykonawca nie dostarczył dokumentów, nie wzywam go bo jego oferta podlega odrzuceniu i odrzucam ja na podstawie 89.1.2 oraz wykluczam bo brak dokumentów?czy tylko wystarczy napisać, że brak dokumentów a nie wzywam z uwagi na 26.3, bezsens ponieważ wykluczając też odrzucam ofertę.

2

Odp: Odrzuceniei wykluczenie

Albo odrzucenie albo wykluczenie i odrzucenie, skoro podlega odrzuceniu nie wzywasz do uzupełnienia.

3

No to jak?przy 89.1.2 tylko odrzucam, czy podaję że Wykonawca podlega również wykluczeniu, bo nie dostarczył dokumentów a ja nie mam obowiązku wzywać go do uzupełnienia.

4

Tylko odrzucasz, natomiast gdyby Wykonawca został wykluczony to automatycznie jego oferta zostaje odrzucona.
Znam również takie opinie że : i wykluczenie, i odrzucenie, nadmieniając, że nie wzywa się do uzupełnienia z powodu zajścia przesłanki opisanej w art. 26 ust. 3 itd.) - co ma znaczenie, gdy  na przykład odrzucenie było niesłuszne, ale wykonawca nie miał czym uzupełnić dokumentów nawet gdyby odwołanie na odrzucenie było uznane, takie postępowanie oszczędza wszystkim kosztów, nerwów i czasu

5

No właśnie też tak myślałam, tylko zaczynam już pomału głupieć od tych przepisów.                   Np. zastanawiałam dziś się nad przepisem o terminie na zawarcie umowy, czy mogę skorzystać z 5 dniowego terminu, jeśli każdy Wykonawca odbierze pismo osobiście, w przepisie jest mowa o faxie lub mailu, ale na chłopski rozum co ma większą moc prawną pismo czy fax?

6

A tak w ogóle to dzięki.

7

Gdyby Wykonawca odebrał osobiście, policzył bym termin 5 dniowy, i jeszcze środki z budżetu bym zaoszczędził na wysyłce, pewnie RIO by mnie pochwaliło....... wink

8

tia, już to widzę....