1 (edytowany przez wiliam 2010-06-30 16:52:38)

Temat: czy to jest normalne!!!

w ogłoszonych wynikach przetargu wycztytałem : ,,IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 7147855,32 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

Cena wybranej oferty: 2393442,67

Oferta z najniższą ceną: 2393442,67 / Oferta z najwyższą ceną: 4116160,30

Waluta: PLN."
Jak to jest możliwe aby wartość złożonej i wybranej oferty była trzykrotnie niższa od wartości kosztorysowej?

2

Odp: czy to jest normalne!!!

czekałam, aż ktoś poruszy ten problem, też dla mnie to nie ejst normalne!!!! skad mogą brać się aż takie różnice, przecież szacunkowa wartość zamówienia i oferta cenowa dotyczy tego samego zakresu prac więc skąd taka różnica??? coś tutaj jest nie zrozumiałe, uważam, że powinno to być w jakiś sposób weryfikowane, jeżeli zostały złożone oferty cenowa tak inne od poziomu kosztorysu szacunkowego to należy przebadać skąd wynika ta różnica- czy po stonie wykonawców czy po stronie osób szacujących wartość zamówienia!!!

3

Odp: czy to jest normalne!!!

Widać że takie ceny się jeszcze utrzymują, cena według kosztorysu inwestorskiego jest mocna naciągnięta, lecz ceny z ofert są naprawdę niskie, a rażąco niska cena to nie taka prosta sprawa do wyjaśnienia,  co innego gdyby ustawa regulowała np. iż rażąco niska cena występuje w przypadku poniżej np. 50% wartości kosztorysu inwestorskiego.