Temat: Roboty budowlane
Witam,
przygotowuje postępowanie na Roboty budowlane. To moje pierwsze postępowanie na RB, (do tej pory były tylko dostawy i usługi). Rozliczenie z Wykonawcą będzie ryczałtowe. Przedmiotem postępowania bedzie remont oddziału szpitalnego. Przewiduje, że w trakcie remontu wyjdą różne nie przewidziane w dokumentacji projektowej Roboty (tak było podczas remontu innego oddziału piętro wyżej w tym samym budynku a dokumentację robi inna osoba niż tą wczesniejszą i raczej bez wielkiego doświadczenia z pomieszczeniami szpitalnymi).
Mam pytanie czy we wzorze umowy jest sens przewidywać przy ryczłcie ewentualne Roboty zamienne?
Co jeśli wyjdzie potrzeba wykonania robót dodatkowych? Wykonawca musi je wykonać w ramach ryczałtu?
Pytam ponieważ czytam różne opinie na portalach i jest duzo rozbieżności a jednocześnie moja poprzedniczka miała w podobnej sytuacji ryczałt i nie przeszkadzało jej to podpisywać(wdg stanu prawnego jeszcze przed nowelizacją art. 144) aneksów na Roboty zamienne i umów na Roboty dodatkowe.