Temat: Tylko oświadczenia?
Witam. Mogę żądać w postępowaniu poniżej progów Tylko oświadczenia o spełnianiu warunków art. 22 i oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia art. 24 ust 1?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam. Mogę żądać w postępowaniu poniżej progów Tylko oświadczenia o spełnianiu warunków art. 22 i oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia art. 24 ust 1?
Z czysto teoretyczno/prawnego punktu widzenia - MOŻESZ.
nie tylko możesz, ale nawet to OBOWIAZEK zamawiającego max. upraszczać postepowanie jesli pozwala na to przedmiot zam owienia
przedmiot zamówienia jest łatwy i prosty typu pręty, dwutoewniki, drut;P i na dodatek około 30 tys netto....., ale każą robić przetarg to robię......
Hmm, jak każą to trudno, jak najbardziej tylko oświadczenia.
oprócz tych oświadczeń dobrze by było żądać odpisu, żeby wiadomo było czy ofertę podpisała osoba mająca takie uprawnienia, bo z KRS wynika sposób prezentacji firmy.
a te 30 tys. netto to rozumiem, że w euro?
A właśnie co z tą reprezentacją Wykonawcy? Przecież zgodnie z nowym rozporządzeniem KRS nie ma służyć do tego.
30 tys złotych polskich
KRS w przypadku np. sp. z o.o, czi jawnej itp, w przypadku osoby fizycznej oświadczenie.
KRS- likwidacja upadłość a nie reprezentacja spółki- z tego co wiem
Z czysto teoretyczno/prawnego punktu widzenia - MOŻESZ.
A moim zdaniem z każdego punktu - MOŻESZ
A co z problemem reprezentacji? Czy to nie problem?
KRS - nie służy, w przypadku ZP weyfikacji reprezentacji. Jeśli chcesz sprawdzić reprezentacje to zrob to w internecie - masz tam aktualniejsze dane (KRS - do pstepowan wystarczy 6 miesieczny)
jeżeli to 30 tys. netto to po co się bawisz w ZP skoro to nie przekracza progu? chyba, że to kolejne zamówienie na tego typu artukuły.
Nie, tego typu artykuły wcześniej były kupione poza ustawą za około 1 tyś złotych.....więc nadal jest poniżej progów- ale co zrobić. Dyrektorem czy kierownikiem nie jestem:).
nadgorliwość jest gorsza od wiadomo, czego.
ja bym nie bawił się w ZP, bo jak zastosujesz ustawę to musisz wtedy stosować się do przepisów, a po co sobie komplikować życie.
ja bym zrobił rozeznanie w rynku, wysłał np. do 3 znanych ci rzetelnych wykonawców zapytanie ofertowe, z prośbą żeby zaproponowali cenę za wykonie przedmiotu, a potem podpisał umowę z najtańszym wykonawcą.
dzięki temu będziesz miał podkładkę na wypadek kontroli, dlaczego ten wykonawca a nie inny.
choć wiem, że jak się kierownik uprze to nic nie jest w stanie go przekonać.
choć wiem, że jak się kierownik uprze to nic nie jest w stanie go przekonać.
Raz robiłem przetarg na 4 tysiące złotych , wartość na cały rok = 9 tysięcy złotych ^^
Dla niektórych nie jest argumentem zapis w ustawie "ustawy nie stosuje się...".(art 4 pkt 8)
no to Ci współczuje. jak bym się miał bawić w przetargi przy takich kwotach to prawie codziennie bym musiał przetarg ogłaszać.
najlepiej jakbyś napisał jakiś wewnętrzny regulamin udzielania zamówień, ze np. do kwoty 5.000 netto nic nie robicie, do 5000 do 14.000 rozeznanie w rynku (3 oferty) a powyżej 14tys. euro ustawa.
wydaje mi się, że stosowanie ustawy Pzp do kwot typu 4 tys. to też w jakimś sensu łamanie przepisów, poprzez ich nie stosowanie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc