1

Temat: Wezwanie do wyjaśnienia ceny oferty

Wezwałam do wyjaśnienia ceny oferty gdyż jest mi ona podejrzana, Wykonawca mnie olał i nie odpowiedział na Wezwanie. Co w takiej sytuacji?? co mogę zrobić z wykonawcą?? odrzucić jego ofertę, ale na jakiej podstawie?? Jest jakiś przepis, ze jeśli nie udzieli mi wyjaśnień to mogę tą ofertę odrzucić??

2

Odp: Wezwanie do wyjaśnienia ceny oferty

ja bym zastosowała art. 90 ust. 3 -Zamawiający odrzuca ofertę

3

Nie tak od razu najpierw należy dokładnie ustalić czy faktycznie jest to rażąco niska cena, przypuszczam że odrzucić taką ofertę bez wahania to od razu jest odwołanko.

4

fifi napisał/a:

Wezwałam do wyjaśnienia ceny oferty gdyż jest mi ona podejrzana

Na jakiej podstawie prawnej to uczyniłaś?

5

Art. 90.3 dotyczy RNC, tylko i wyłącznie. Czy w przypadku fifi chodzi właśnie o to, tego nie wiem.
Co do meritum - nie ma podstawy prawnej do odrzucenia oferty z powodu nie złożenia wyjaśnień (z zastrzeżeniem art. 90.3). Tak więc należy ocenić ofertę w takiej postaci, w jakiej została ona złożona. Wezwałaś wykonawcę do złożenia wyjaśnień więc masz czyste sumienie.

6

Chodziło dokładnie o rozbiórkę budynków i chciałam aby cena nie była dla nas kosztem, więc znalazły się firmy które nam jeszcze dopłacą za robiórkę obiektów i właśnie ta firma zaproponowała cenę 100.000 zł, że nam dopłaci. Uważam, że jest to zbyt wygórowana kwota (zresztą usaliłam to telefonicznie) stąd wezwałam ją do złożenia wyjaśnień czy aby się nie pomylili i że cena powinna być kwotą do zapłaty dla Zamawaijącego a nie stanowiącą dochód dla Zamawiającego. Wiem, ze to pogmatwane, ale mam ceny dla nas korzystne na plus 26.000 zł ale i na minus gdzie musielibyśmy dopłacić do rozbiórki 363.000 zł. Więc czy w tym przypadku jest to cena rażąca?? Chyba nie, jest korzystna dla nas, ale skoro wiem, że jest zawyżona i Wykonawca i tak takiej umowy nie podpisze, to czy mam prawo ją odrzucić na podstawie art. 90 ust. 3???

7

moim zdaniem na takie utalenia/analiz był czas przed wezwaniem do wyjasnien. skoro zamaw. raz juz zakwestionował ofertę jako rnc, na wezwanie go olali (czyli jego wątpliwosci nie zostały wyjasnione) to teraz działając konsekwetnie musi odrzucić.

8

Wezwałam do wyjaśnień na podstawie art. 87 ust. 1, a wezwanie brzmiało dokładnie tak:
"Czy cena oferty podana przez Wykonawcę w formularzu ofertowym rzeczywiście stanowi dochód dla Zamawiającego w kwocie 100.406,00 zł brutto, czy oznacza to, że Wykonawca zapłaci Zamawiającemu za wykonane roboty rozbiórkowe 100.406,00 zł? " kolejna oferta to 26.000 zł od firmy która nam zapłaci za rozbiórkę.

9

w swietle dodatkowych info od fifi (o odzrzuceniu i rnc pisałem na podstawie 1 zajawki)
oferta ta jest NO ? Było żadane wadium? Należałoby wiec wezwać do podpisania  umowy a w razie odmowy zatrzymać wadium.

10

Z oferty jesteś w stanie wywnioskować, że to ma byc dopłata wykonawcy, a nie zamawiającego? Jeśli w ofercie jest wszystko ok, to oceń ofertę taką jaką masz. Jeśli wykonawca nie podpisze umowy, to może podpisze następny "z kolejki'.