1

Temat: Zapytanie związanie z wykazem robót budowlanych

Witam,
Mam kontrolę zamówienia (przetarg nieograniczony na roboty budowlane, poniżej progów UE) z zeszłego miesiąca, w jednym z pytań brzmi:
"Opis dotyczący wymaganego załącznika - wykazu robót budowlanych zrealizowanych w okresie ostatnich 5 lat (pkt. VI.A Inne dokumenty pkt.3) - jest niezgodny z Rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 30.12.2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane. Proszę o wyjaśnienie"
No i mam problem, bo zapis w SIWZ - pkt. VI.A Inne dokumenty pkt.3 brzmiał:
"Wykaz zrealizowanych w okresie ostatnich 5 lat przed wszczęciem postępowania, a jeżeli okres działalności jest krótszy - w tym okresie, co najmniej 3 zamówień na roboty podobne do przedmiotu zamówienia, każde o wartości nie mniejszej niż 500 000 zł brutto z podaniem ich wartości oraz daty i miejsca wykonania oraz załączenim dokumentów potwierdzających, że zamówienia te zostały wykonane należycie (wg wzoru zał. druku)"
Jak to wyjaśnić organowi kontrolującemu??

2

Odp: Zapytanie związanie z wykazem robót budowlanych

Hmmm... wydaje mi się, że zażądałeś wykazu robót w brzmieniu poprzedniego rozporządzenia, wg najnowszego musi to być:
wykaz robót budowlanych w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy
i doświadczenia, wykonanych w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania
ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia
działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca
wykonania oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że roboty zostały wykonane
zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone;

3

To wiem, tylko jak to teraz uzasadnić/wyjaśnić organowi kontrolującemu??

4

Kto kontroluje?

5 (edytowany przez Tedeusz 2010-07-06 06:36:31)

Urząd Marszałkowski bo jest to robota budowlana dofinansowana z PROW.
Ma Ktoś jakiś pomysł jak z tego wybrnąć, bo muszę napisać wyjaśnienie i chce to zrobić rzeczowo tak aby mi tego nie zakwestionowano. Użyłem zapisu ze starego rozporządzenia, a nie nowego...Jak to teraz wyjaśnić organowi kontrolnemu??

6

Ja bym próbował że praktycznie nic złego się nie stało, że wykonawcy mogli i powinni stosować się także do przepisów, że my honorowaliśmy ich zachowania, a przynajmniej byliśmy gotowi, że oferty wykonawców były zgodne z przepisami, że wykonawcy też mają swoje prawa i umieją ich dochodzić, a skoro nie zwrócili nam uwagi, widać że nie naruszono ich interesów, że naruszenie przepisu nie miało żadnego znaczenia dla wyników postępowania, że różnica w przepisie jest praktycznie mało nieistotna (a właściwie to na czym polega???), że budowlańcy to nie artyści i nie uprawiają sztuki budowlanej ino budują zgodnie z zasadami techniki, że sprzeczne z interesem publicznym jest odrzucanie wykonawców i  referencji wypisanych dawniej itp.
Dołóżcie jeszcze coś od siebie i życzę powodzenia.