1

Temat: błędy w kosztorysie a ważność oferty

Witam,

W toku prowadzonego przez nas postępowania (roboty budowlane)  złożone zostały m.in. 2 oferty, z którymi mamy pewne problemy.

Czy w przypadku, gdy SIWZ przewidywało, iż cena ofert będzie wynagrodzeniem kosztorysowym (sporządzonym metodą kalkulacji szczegółowej), a jeden ze składających ofertę złożył kosztorys opracowany metodą kalkulacji uproszczonej, zaś drugi pominął kilkanaście pozycji i nie odniósł tych pominiętych do innych pozycji w kosztorysie, Zamawiający powinien odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ, czy też może, w przypadku, gdy wartość pominiętych pozycji jest znikoma w zestawieniu z wartością całego zamówienia, uznać to za niezgodność nieistotną?

Dzięki wielkie za pomoc.

pozdrawiam,

2

Odp: błędy w kosztorysie a ważność oferty

ja też miałam podobną sytuacje i oferty zostały odrzucone jako niezgodne z treścia siwz

3

Raczej w tym wypadku oferta odpada.

4

Sprawa nie jest taka oczywista.
Najpierw o kosztorysie szczegółowym: co to jest, czy był zdefiniowany w specyfikacji, po co taki zamawiającemu, czy do porównania ofert nie wystarczy uproszczony, dlaczego nie można uzupełnić dodatkowych wydruków istniejącego kosztorysu na dalszych etapach? Zrozumienie (wyjaśnienie) tych kwestii uważam za niezbędne do wyrokowania o losach oferty.

Teraz o brakach w kosztorysie. Brak wyceny np.  rynien do gruzu, pomiarów, rusztowań, zabezpieczenia okien, dopłat za łuki czy za odległości przewozu  itp. nie uważam za błąd zmuszający do odrzucenia oferty, niezależnie od kwoty. Scalenie pozycji podobnie. Brak pozycji spowodowanej innym sposobem wyceny, korzystaniem z innej bazy normatywnej podobnie. Jeśli jednak brak choćby 1 istotnej pozycji jest bezzasadny, to oferta raczej do odrzucenia z powodu niezgodności ze specyfikacją.
Podstawowy dla mnie aspekt to brak właściwej ceny jednostkowej pozycji obmiarowej, czego nie da się naprawić.

5

Zgadza się hubal, lecz z takiego opisu sprawy dokładnie nie wywnioskujesz o co konkretnie biega.