1

Temat: Zapomniałem ogłoszenia o udzielenia zamówenia zamieścić w BZP

Witam,
Jak w temacie, przetarg zakończony, umowa podpisana 31/05/10 no i spóźnione ogłoszenie o zawarciu umowy dopiero w dniu dzisiejszym...W moim przekonaniu nie jest to jakiś rażący błąd, bo ogłoszenie było zamieszczone na BIP oraz na tablicy ogłoszeń w miejscu ogólnie dostępnym.
Jakie jest wasze zdanie?

2

Odp: Zapomniałem ogłoszenia o udzielenia zamówenia zamieścić w BZP

Przepis mówi, że należy to ogłoszenie zamieścić niezwłocznie.
Ale lepiej poźno, niż wcale.
Na pocieszenie: miałam kiedys taką sytuacje, jak objęłam działkę zamówień publicznych, odkryłam, że mój poprzednik zapomniał zamieścić kilka takich ogłoszeń, zamieściłam je po od 3 do 6 m-cy po zawarciu umowy i nie wiem, czy miałam szczęście, ale na razie żadna kontrola nic w tym temacie nie stwierdziała.

3

Spokojnie, lepiej późno niż wcale.

4

Zobaczymy  jak to będzie...

5

... będzie ok.

6

A jak będę miał kontrolę i się zapytają, to jak sie wytłumaczę...Zapomniałem??

7

No tak, każdy popełnia błędy i może się zapomnieć, a jak chcesz się tłumaczyć? - nie chciało mi się!

8

podobny wątek: http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=43018#p43018

9

Bez paniki Tedeusz byłem w sytuacji gdy podobne ogłoszenie trzeba było umieścić 1,5 roku po zawarciu umowy, ponieważ przychodziła kontrola. Zauważyli ten fakt, ale nic nie zrobili, ponieważ zostało zamieszczone. Ustnie upomnieli, aby niezwłocznie umieszczać je. Tak ja stwierdził Miras "... będzie ok".

10

nic sie nie bój będzie dobrze. tylko powiedz gdzie mam przyjechać? smile

....żartuję smile

11

No i teraz mam pytanie z organu kontrolującego:
"Proszę o wyjaśnienie z czego wynika tak duża zwłoka w opublikowaniu ogłoszenia o udzieleniu zamówienia w BZP. Z dostarczonej dokumentacji wynika, że Umowa z Wykonawcą została podpisana w dniu 31.05.2010 r. natomiast ogłoszenie o udzieleniu zamówienia opublikowane dopiero 08.07.2010 r."
I teraz sobie siedzę i się głowie, jak tu odpowiedzieć żeby to miało ręce i nogi...Jakieś sugestie? Z góry dzięki!

12

Cóż tu można napisać, przeoczenie i tyle sad

13

Nie jest pewne czy to dobre rozwiązanie, to jakby przyznanie się do błędu, którego raczej wcale nie ma (!). Kontroler tylko czyha na to.
Napisać raczej że to nieprawda, że to tylko subiektywne odczucie [złośliwego]  kontrolującego, że nie ma żadnego błędu, że żadnego przepisu nie naruszono, że nie ?tak duża zwłoka? lecz tak mała, bo w internecie to było o dłuższych, że ustawa ściśle nie określa terminu, że nastąpiło niezwłocznie, że w nawale pracy nie było czasu,  że sezon urlopowy, że to wina kolegi, że kierownik nie kazał, że w instrukcji nie było, że głowa bolała, że na szkoleniu mówili...  - choćby nawet jak w tym skeczu co to teściowa 40 razy się poślizgnęła i za każdym razem akurat na nóż trafiła wink

14

... że UZP maił w tym czasie urlop....

15

Obarcz winą kogoś innego to takie "POLSKIE"

16

nina napisał/a:

Obarcz winą kogoś innego to takie "POLSKIE"

Niestety...
Ja napisałem:
"Zwłoka w opublikowaniu ogłoszenia o udzieleniu zamówienia w Biuletynie Zamówień Publicznych wynika z przeoczenia Beneficjanta tego faktu. Beneficjent umieścił stosowne ogłoszenie niezwłocznie po powzięciu wiadomości o pominięciu ogłoszenia o udzielenie zamówienia. Umieszczenie ogłoszenia o udzielenie zamówienia na Biuletynie Zamówień Publicznych jest obligatoryjne i wynika z mocy ustawy Prawo Zamówień Publicznych. Beneficjent przeoczył fakt niezwłocznego umieszczenie ogłoszenia, jednakże umieścił takie ogłoszenie po powzięciu wiadomości o przeoczeniu. Należy tutaj dodać, że ogłoszenie o udzieleniu zamówienia nie ma żadnego wpływu na przebieg postępowania i ma charakter informacyjny dla Biuletynu Zamówień Publicznych. Ważniejsze jest tutaj Zawiadomienie o wyborze oferty wysyłane Wykonawcom biorącym udział w przetargu i ta czynność została przez Beneficjenta wykonana prawidłowo. Wobec powyższego nie ma to wpływu dla przeprowadzonego postępowania."

17

Noj dobrze, ja tez nie zamieściłam  raz ogłoszenia  wcale (zapomniałam) wink.