1 (edytowany przez Grzegorz 2007-03-15 16:03:25)

Temat: termin w ogłoszeniu

pożądany jaki to termin?i gdzie można poczytać oprócz komentarz J.Pieróg

2

Odp: termin w ogłoszeniu

Grzegorz napisał/a:

pożądany jaki to termin?i gdzie można poczytać oprócz komentarz J.Pieróg

pożądany :rolleyes...dobre określenie. Nie wiem, o jaki termin Tobie chodzi, ale poczytaj w Prawie zamówień publicznych Komentarz wydanie drugie pod redakcją T. Czajkowskiego, UZP Wwa 2006 r

3

W komentarzu może i bedzie taki zwrot bo w ustawie nie ma wink

4

O ile dobrze myślę określeniem "porządany" został określony termin reazlizacji zamówienia z podaniem konkretnej daty.
Jeśli tak, to jest to termin realizacji zamówienia najdogodniejszy dla zamawiającego, lecze nie bezwzględny, niezbędny. Zamawiający zakłada, że jeśli procedura udzielenia zamówienia przebiegnie sprawnie i bez problemów (protesty, odwołania) to zamawiający będzie wymagał realizacji zamówienia w tym terminie. Jeśli natomiast procedura się przedłuży to z uwagi na czas niezbędny dla realizacji zamówienia np. z przyczyn technologicznych, to termin realizac zostanie odpowiednio, proporcjonalnie wydłużony, nowa data realizacji zamówienia.

Pozdrawiam

5

Zamawiający niekiedy tak właśnie określają termin realizacji zamówienia, gdy określają datą bardzo krótki terminy realizacji i jednocześnie zdają sobie sprawę, że na realizację potrzebny jest pewien niezbędny czas, którego np. przy robotach budowlanych, nie można skrócić np. z przyczyn technologicznych.
Nie wiem dlaczego wprowadzją taki zapis skoro można termin realizacji określić w dniach np. 30 dni o dnia podpisania umowy, przekazania placu budowu itp.

Pozdrawiam

6

miało być roll dla słowa "pożądany", a wyszło :rolleyes..., dla Artura jest to "porządany";), jakby nie czytać znaczenie jest różnorakie, bo pożądać nie zawsze znaczy pożądam:P.
W rozważanym kontekście, ad vocen stanowiska Artura dodam, że nie ma zastosowania mozliwość przedłużenia terminu w sytuacji, gdy stanowił jeden z elementów kryterium wyboru ofert. Termin realizacji jest ciężko wówczas przesunąć o jakiś niezbędny okres. Są sytuacje wyjątkowe, ale nie to stanowiło problem pytającego Grzegorza. smile

7

Marko napisał/a:

W komentarzu może i bedzie taki zwrot bo w ustawie nie ma wink

Marko, a czym jest akt wykonawczy do ustawy - rozporządzenie PRM w sprawie wzoru ogłoszeń przekazywanych Prezesowi UZP, 

z określonymi w nim załącznikami - druk ZP-300,

sekcja II.3 w tym wzorze;)??

czy się mylę, to nie ustawa sad

8

akt wykonawczy do ustawy nie jest ustawą

9

Marko, masz rację, to co jest rozporządzeniem, nie jest ustawą, bo ustawa to ustawa.

Miałam tylko na uwadze fakt, że Grzegorz użył pojęcia "pożądany" w kontekście jednego z publikowanych komentarzy, odesłałam go innego. 
Pozostaje więc bez wątpienia, że przywołane przez niego pojęcie ma natomiast ścisly związek z ustawą Pzp i obowiązującymi aktami wykonawczymi.:)

pozdrawiam

nora