Temat: ilość wykazanych usług w ramach warunku doświadczenie i wiedza
tak statystycznie to ile żądacie wykonanych usług, robót czy dostaw dla warunku doświadczenie i wiedza?
czy 3 wykonane zamówienia to aby nie za dużo?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → ilość wykazanych usług w ramach warunku doświadczenie i wiedza
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
tak statystycznie to ile żądacie wykonanych usług, robót czy dostaw dla warunku doświadczenie i wiedza?
Tak ogólnie to trudno odpowiedzieć. Wszystko zależy od tego, co jest przedmiotem zamówienia.
Dokładnie jak Apollo.
Jeżeli załóżmy wartośc zamówienia wynosi 100 000 zł, to możesz zażądać jednej na kwote 90 000 (aczkolwiek dla niektórych wykonanie jednej to nie dosiwadczenie) albo trzech - kazda na kwote 30 000.
a jeżeli wartość zamówienia wynosi 70 tys. to żądanie 3 usług o wartości 60 tys. każda to nie jest lekka przesada?
Jest.
jesli nie wynika to z wyjatkowo skomplikowanego przedmiotu zamówienia (cokolwiek by to miało znaczyć) ządanie 3 usług po 60 tys jest nawet karygodne
jak wyżej
to jaka ilość usług i o jakiej wartości nie byłaby karygodna?
przedmiot jest trochę skomplikowany: opracowanie koncepcji zintegrowanego systemy transportowego w osi komunikacyjnej
A ja nie uważam, aby żądanie 3 usług o wartości 60.000 zł każda, w przypadku gdy wartość zamówienia wynosiła 70.000 zł było karygodne czy rażąco przesadzone!
spokojnie Panowie przy słowie karygodne jest emikon. Ale powaznie to zamawiajacy ma przywilej okrślenia warunków zamówienia. Oczywiscie nadal podtrzymuje ze w standartowym zamówieniu za 70 tys. wykaz 3 usług po 60 to za duzo. Ale moze inaczej czy w Twoim regionie sa firmy swiadczące taka usuługe (ile), czy jest to usługa łatwo dostepna, czy warunek 3 usługi tego rodzaju nie ograniczy konkurencji itp. Jak widzisz wiele może byc przesłanek do postawienia warunków w postepowaniu. OCZYWISCIE WYBÓR NALEZY DO CIEBIE. Ja kieruje sie zasadą im racjonalniejsze warunki tym racjonalniejszy efekt końcowy. POzdrawiam
wg mnie nie jest to taka standardowa usługa, nawet nie wiem ile firm w okolicy coś takiego robi. szef się upiera przy 3 usługach choć ja max, dałbym 2
A ja nie uważam, aby żądanie 3 usług o wartości 60.000 zł każda, w przypadku gdy wartość zamówienia wynosiła 70.000 zł było karygodne czy rażąco przesadzone!
W świetle protokołów pokontrolnych UZP - jest.
Polecam lekturę uchwał KIO;
z dnia 20 maja 2010 r. sygn. akt KIO/KU 34/10
z dnia 4 czerwca 2010 r., sygn. akt KIO/KU 39/10
dostępne w zakładce kontrola.
Przy wartości zamówienia rzędu 100.000zł, to moim zdaniem jeśli zamawiający chce utrudnić sprawę sobie i innym, to wymyśla 3 doświadczeni po 90.000, jeśli zaś nie chce, to wystarczy mu jedno choćby za 10.000. Szansa powodzenia wzrasta, ceny spadają i wszyscy są zadowoleni. Może żle myślę?
wydaje mi się, że 1 zrealizowanym zamówieniem powyżej 14 tys. euro to wykonawca powinien się chyba wykazać.
tez mysle ze jedno zamowienie za ok 50 tys bedzie w tym przypadku b. rozsądne
wydaje mi się, że 1 zrealizowanym zamówieniem powyżej 14 tys. euro to wykonawca powinien się chyba wykazać.
Rozumiem że zbieżność kwot (14 tys. euro) z ustawą jest przypadkowa ?! Osobiście nie widzę związku i nie chciałbym by ktoś - może początkujący - przyjął jako punkt odniesienia (choć w jakimś stopniu zgadzam się z responderem)
zbieżność z 14 tys euro przypadkowa
Rozumiem że zbieżność kwot (14 tys. euro) z rozporządzeniem jest przypadkowa ?!
o jakie rozporządzenie chodzi?
wyszedłem z założenia, że jak chce startować w przetargu to niech wykaże choć jedno zamówienie, które wykonał w wyniku udziału w jakimś przetargu. choć z drugiej strony jak ktoś robił usługi poza ustawą ale o wartości bliskiej 14 tys. euro, no to przy takim warunku nie mógłby startować.
z jednej strony chce się wybrać dobrego wykonawcę a z drugiej strony nie można ograniczać konkurencji. i znajdź tu złoty środek?
o jakie rozporządzenie chodzi?
Przepraszam za pomyłkę, chodziło o ustawę, a zapis już sprostowałem.
niech wykaże choć jedno zamówienie, które wykonał w wyniku udziału w jakimś przetargu
Przepisy raczej nie przewidują takiego rozgraniczenia.
i znajdź tu złoty środek?
A może spróbować przetarg ograniczony? Tam będzie można posortować wykonawców np. według doświadczenia (jedynie problem by chcieli przystąpić w zadowalającej ilości).
będę sortował wykonawców bo zamierzam zrobić dialog konkurencyjny (przez przypadek we wcześniejszych postach wspomniałem o przetargu).
szef się uparł przy 3 usługach a ja bym zrobił 1 a za następne przyznawał punkty i zaprosił do dialogu tych, którzy uzyskają najwięcej punktów.
jak zostawię 3 to wątpię, żeby dużo wykonawców się zgłosiło. jak wykonawcy będzie zależeć to przy j1 obowiązkowej sam wpisze wykaz tyle usług ile może.
Nie lubię djalogów konkurencyjnych choć czasem zalecają. wszystko się rozwleka w czasie
niestety jak przedmiot zamówienia jest trudny do opisania to pozostaje dialog.
a ile czasu u Ciebie trwał taki dialog, począwszy od upływu terminu składania wniosków?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc