1 (edytowany przez DB25 2010-07-09 09:08:05)

Temat: 3 częsci opostępowania - wadium wpłacono łaącznia ale za mało

Witam,
Kiedyś spotkałam się z jednoznaczną interpretacją prawną co zrobić w sytuacji, gdy:
- jedno postępowanie z dopuszczeniem składania ofert cześciowych - 3 cześci
- wadium dla kazdej cześci ustalono - były róznej warości; łacznie miało być 8 700
- wykonawca złozył ofertę na 3 części i wpłacił łacznie wadium ale 7 800

TYeraz nie pamietam, co tam napisano.

Nie  wiem na jakie części przypisać mu złożone wadium. Którą z części uznać na zabezpieczoną wadium. Moze zapytać Wykonawcy ( w trybie wyjaśniania treści oferty- ??), które części zostały zabezpieczone wadium. A może nie wolno pytać i robić według własnego uznania. Są inni wykonawcy. Czekają.
Co robić??? Pilne

DB

2

Odp: 3 częsci opostępowania - wadium wpłacono łaącznia ale za mało

Kiedyś był dyskusja w tym temacie, jednak zdania były podzielone, moim zdaniem jeżeli Wykonawca nie zaznaczył jaka kwota na jakie zadanie to będzie ciężko.

3

Też pamietam taką dyskusję, tylko nie wiem jak się zakończyła. Mam dylemat. Nie wiem co robić. Nie mogę za niego wybierać częsci, które zabezpieczył wadium, a która ma pozostać niezabezpieczona. Nie wiem treż, czy teraz mu mogę na takie decydowanie pozwolić??

4

To chyba ta dyskusja, a jeśli nie, to przynajmniej w tym temacie:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3337

5

Jak dla mnie Wykonawca niestety odpada, Zamawiający ma być pewny i wiedzieć na jaki pakiet wpłacono wadium a nie domniemywać.

6

Tak jak Marcel.

7

Dzięki, ale może ktoś jeszcze coś doda?

8

Podjęłam decyzję - Wykonawca wylatuje z całości. Dzięki za porady

9

a oferty chociaz korzystne najtansze dla zamawiacza?? Bo jesli tak to moze cos pokombinować np. przyjąć- wadium zbezpiecza oferty od 1 części do wyczerpania wadium, i moze tylko to ostatnia część będzie niezabezpieczona??

10

Jak dla mnie za bardzo ryzykowne.

11

Na jakiej podstawie prawnej oprzesz się przy zaliczaniu wadium na 2 części z 3   ( np 1 i 2 )  a nie  2i 3. Moim zdaniem nie ma co kombinować.  Wykonawca papa.

12

im wiecej czytam sprzecznych opinii, komentarzy i takze orzeczen to dochodze do wniosku ze pzp to WIELKA KOMBINACJA.  Nie wiem co bym zrobił, ale na zdrowy rozsadek po co wykluczac wszystko skoro na 2 czesci wpłacił wadium,? a oferta moze super dla Z.