1

Temat: zwiazanie ofertą

hej, mam przetarg nieograniczony poniżej progów ( 9 części) , 7 lipca wybrałam oferty najkorzystniejsze z 3 części, resztę unieważniłam, bo nie było ofert lub złożone oferty przekraczały możliwości zamawiającego. Termin składnia ofert to 17 czerwca, zatem bieg związania z ofertą upływa 16 lipca???W ogłoszeniu o wyborze najkorzystniejszej oferty podałam, że umowę zawrzemy po terminie 10 dni od dnia przesłania zawiadomienia. Jednocześnie termin związania ofertą mi się kończy i nie mogę zawrzeć w nim umowy, bo muszę odczekać 10 dni, zatem muszę przedłużyć termin związania z ofertą. W tym postępowaniu w tych wybranych częściach na każda część wpłynęło po jednej ofercie. Czy tylko przekazuję wniosek do tych 3 wykonawców czy do tych unieważnionych też? Kiedy mija ostatni dzień do zwrócenia się z wnioskiem do wykonawców o wydłużenie terminu związania z ofertą????Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, czekam na sugestie i pomoc, pozdrawiam

2

Odp: zwiazanie ofertą

Wg mnie, jeśli w tych 3 częściach było tylko po jednej ofercie to :

a) zakładam że nie trzeba było czekać 10 dni (zobacz art 94 ust .2)

b) jeśli -a) nie jest OK dla Ciebie, to wysyłasz informację tylko do tych 3 wykonawców gdyż tylko oni mają interes w uzyskaniu zamówienia.

Zasadniczo, to Wykonawcy sami powinni pilnować TZO o ile zakładać że chcą realizować zamówienia smile więc myślę że powinnaś się spodziewać jakiegoś działania ze strony Wykonawców.

3

dzięki za informacje, to mi pomogło i upewniłam się

4

jeżeli masz tylko 1 ofertę, to możesz umowę podpisać bez czekania tych 10 dni. nikogo nie wykluczyłaś, żadnej oferty nie odrzuciłaś więc nie ma podstaw do odwołania.

5

no tak, tylko podałam termin 10 dni przy wyborze najkorzystniejszej oferty

6

Na pewno napisałaś że umowa zostanie zawarta W TERMINIE 10 dni...a to na szczęście nie wyklucza możliwości zawarcia umowy dnia następnego smile

7

"z wybranymi wykonawcami zostanie podpisana umowa w sprawie zamówienia, w terminie nie krótszym niż 10 dni licząc od dnia przesłania zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty pisemnie" tak napisałam

8

trochę nieszczęśliwie ujęte, ale mimo tego ja bym podpisał umowę nie czekając 10 dni, bo ustawa na to pozwala.

9

Dokładnie. Nie powinno być problemów. Na pewno żaden z wybranych Wykonawców nie będzie protestował na takie przyśpieszenie smile

10

dzięki