1

Temat: warunek na posiadanie programu

chcemy, żeby wykonawca startujący w przetargu posiadał, dysponował programem do modelowania ruchu typu: Visum, Emme, lub pokrewny.

jak ułożyć warunek na potencjał techniczny?
czy tak jest oki: Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował programem do modelowaniu ruchu typu: Visum, Emme lub równoważny?

a na potwierdzenie żądałbym wykazu, w którym wykonawca wpisze nazwę programu i zaznaczy czy dysponuje czy udostępni mu podmiot trzeci?

2

Odp: warunek na posiadanie programu

nikt nie ma żadnej propozycji czy uwagi?

3

szad napisał/a:

jak ułożyć warunek na potencjał techniczny?
czy tak jest oki: Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował programem do modelowaniu ruchu typu: Visum, Emme lub równoważny?

Jeszcze wskazałabym, jaki program uznałabym za równoważny.
A tak poza tym, to jak wykonawca nie będzie posiadał takiego oprogramowania, to nie będzie w stanie zrealizować Waszego zamówienia? Nie znam sie na takim oprogramowaniu, tak tylko pytam, żeby potem nie zarzucono Wam nierównego traktowania wykonawców.

4

Ja bym proponował raczej tak: ?Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował programem do modelowaniu ruchu?, wyrzucić typy, a jeszcze bardziej  słowo ?równoważny?, bo zaraz trzeba określić kryteria równoważności, a to jest kłopotliwe i zbędne.

5

nie znam tej branzy ale jesli sa programy do modelowania ruchu ktorych juz sie nie uzywa, albo jakis stare modele amy chcem  minimum "bmw model 2009". ja bym jednak skorzystał ze speca w tym zakresie co by dał wskazówki co do parametrów. można tez na przegladarce bzp wyszukać analogiczne zamówienie. pozdro

6

To jakieś nieporozumienie - to nie my kupujemy program, lecz ktoś inny i to jego problem jak ma pracować.

7

chodzi o to, że wykonawca ma posiadać program do budowy modelu ruchu. najlepiej Visum lub Emme bo w takim programie ma zbudowany model ruchu miasto X.
a zamówienie jest na opracowanie koncepcji projektu zintegrowanego systemu transportowego w osi komunikacyjnej Miasto X - Miasto Y - Miasto Z.
model ruchu miasta X ma zostać poszerzony o obszary objęte projektem.
stad też wymóg żeby wykonawca posiadał taki program

8

hubal napisał/a:

wyrzucić typy, a jeszcze bardziej  słowo ?równoważny?,
1. bo zaraz trzeba określić kryteria równoważności,
2. a to jest kłopotliwe
3. i zbędne.

1. Eeee tam trzeba...
2. a bywa, bywa...
3. Hmmm....

9

Według mnie nie ma konieczności posiadania wskazanego programu. Może wystarczyć że inny program pomoże stworzyć to co trzeba (np. pliki w określonym formacie). Z doświadczeń z innymi programami wiem, że bywają niezwykle sprytne, miejscami bardziej od tych renomowanych.
Jednak trzeba uzupełnić pierwszą moją wypowiedź: w rozważanym przypadku podałbym informację o stanie istniejącym (o używanym oprogramowaniu,  formatach plików itp.) - wtedy niech wykonawca czyni co uważa byle wyszło dobrze.

10

ale czy wskazanie, że może to być program Visum, Emme lub inny pokrewny jest błędne?
sczerze, to nie znam się na tych programach, szef sobie tak zażyczył.
z tego co patrzyłem w necie to tych programów do budowy modelu ruchu jest mało, nawet o tych dwóch wyżej podanych z nazwy ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje.
nie wiem jakiego typu pliki tworzą te programy i czy można je otworzyć jakimś innym.
pewnie tworzą rozszerzenia specyficzne dla danego programu.
trochę błądzę we mgle, stąd moje pytania.

11

Jeśli zapiszemy jako warunek ?program ...  typu: Visum, Emme lub równoważny?, to musimy go sprawdzić. Jeśli jednocześnie wykonawca wpisze w wykazie program np. Hubalvisum jako równoważny to rozumiem, że zamawiający uzna bez sprawdzania ten program jak i każdy inny - bo jak sprawdzi i udowodni że nie jest równoważny?

Może zrobić inaczej: zażądać oświadczenia/zobowiązania, że będzie dysponować odpowiednim oprogramowaniem?

12

myślałem, o żądaniu takiego oświadczenia. tylko, czy mogę żądać takiego oświadczenia? raczej nie jest to dokument wymieniony w rozporządzeniu.

z drugiej strony w ogłoszeniu o zamówieniu jest sekcja III.6 Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

ale warunek i ta muszę postawić, skoro żądałbym takiego oświadczenia.
np. taki warunek; posiadają techniczną i kadrową możliwość wykorzystania podczas realizacji przedmiotu zamówienia oprogramowania do budowy modelu ruchu (np. Visum, Emme, lub inny).

co sądzisz hubal?

wtedy bym żądał oświadczenia o posiadaniu technicznej i kadrowej możliwości wykorzystania podczas realizacji przedmiotu zamówienia oprogramowania do budowy modelu ruchu (np. Visum, Emme, lub inny)

13

Warunek postawiony jak wyżej pasuje mi (zwłaszcza zwrot ?np?), rozumowanie też.
Jeśli chodzi o oświadczenie, to może wystarczy wpisać na formularzu oferty (różne rzeczy tam wpisują), ponadto sam wykaz jest w pewnym sensie oświadczeniem.

14

to ma być dialog konkurencyjny, więc najpierw będzie wniosek o dopuszczenie do udziału, więc takie oświadczenie powinienem chyba wpisać we wzorze wniosku.

z drugiej strony mogę zostawić ten warunek: posiadają techniczną i kadrową możliwość wykorzystania podczas realizacji przedmiotu zamówienia oprogramowania do budowy modelu ruchu (np. Visum, Emme, lub inny).

i  żądać na potwierdzenie wykazu narzędzi (w którym wpiszą nazwę programu).

tylko, jeżeli w tym warunku mówię o kadrowej możliwości to tez powinienem żądać jakiegoś wykazu osób? przecież stawiając warunek, to nie zawsze muszę żądać jakiegoś dokumentu, wystarczy, że wykonawca złoży samo oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.

15

szad napisał/a:

jeżeli w tym warunku mówię o kadrowej możliwości to tez powinienem żądać jakiegoś wykazu osób?

Niekoniecznie, bo wiem zgadzam się że:

szad napisał/a:

nie zawsze muszę żądać jakiegoś dokumentu, wystarczy, że wykonawca złoży samo oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.

Dialog konkurencyjny to pożyteczne rozwiązanie w przedmiotowym przypadku.

16

dialog może i pożyteczne rozwiązanie tylko, że szef inaczej interpretuje dialog. pierwszy etap jasny; zapraszamy min. 3 wykonawców, a drugi wg szefa to ma polegać na tym, że komisja rozmawia z wykonawcami, oni przedstawiają jaką mają koncepcję tego zintegrowanego systemu transportowego i wybierają sobie z tych 3 jednego, który przedstawi wg nich najbardziej praktyczną i funkcjonalną koncepcję, i z nim podpisują na podpisują umowę na opracowanie na papierze tej koncepcji?
ale chyba nie oto chodzi wg mnie w dialogu?

jak podejść do tego tematu?

17

szad napisał/a:

pierwszy etap jasny

Oj, nie jestem przekonany. Pierwszy etap to publiczne ogłoszenie, a nie zaproszenie. Potem ocena spełniania warunków, porównanie wykonawców i ustalenie tych 3 najlepszych.

szad napisał/a:

i wybierają sobie z tych 3 jednego, który przedstawi wg nich najbardziej praktyczną i funkcjonalną koncepcję, i z nim podpisują na podpisują umowę na opracowanie na papierze tej koncepcji?

Te etapy również inaczej widzę. Trzeba wspólnie wypracować ową najbardziej praktyczną i funkcjonalną koncepcję, zadać ją wykonawcom, uzyskać oferty zawierające ceny I INNE warunki umożliwiające ocenę, porównać oferty według tych warunków i w ten sposób wybrać ofertę do podpisania umowy. Koncepcja ma być jednakowa dla wszystkich -  i w tym (m.in.) różnią się poglądy moje i waszego szefa.

18

to co wcześniej napisałem, to pogląd mojego szefa. mój pogląd jest tożsamy z Twoim.