1

Temat: pełnomocnictwo

Wykonawca złożył wyjaśnienia w postępowaniu 02/07/2010, ale podpisał je prokurent. W KRS nie znalazłam żadnych informacji dot. możliwości reprezentowania firmy przez prokurenta, więc wezwałam do uzupełnienia pełnomocnictwa. pełnomocnictwo zostało złożone, ale ma datę wystawienia 05/07/2010, czyli po faktycznym złożeniu oświadczenia. Na jaką podstawę mam powołać się przy odrzuceniu 89.1.2?

2

Odp: pełnomocnictwo

Jeżeli podstawą do odrzucenia ma być oferta niezgodna z SIWZ to tak, gdy wyjaśnienia nie pomogły.

3 (edytowany przez responder 2010-07-07 07:09:12)

A propos prokury. Prokurent od kiedy może działac w imieniu spólki, od dnia uchwały powołujacej prokurenta czy od dnia wpisu prokury do KRS?? Przypomnijcie mi bo sie tu pokaleczyłem?? (wolno mi w końcu jestem w szpitalu wink

4 (edytowany przez Katiqq 2010-07-07 07:51:13)

No sama się właśnie zastanawiam. Chodzi o to, że wyjaśnienia zostały złożone przez osobę nieuprawomocnioną, a uzupełnione pełnomocnictwo wystawiono później, niż faktycznie złożono wyjaśnienie. Jaką podstawę tu przyjąć? Kiedyś podstawą byłoby 24.2.3, ale w tym brzmieniu ustawy sama nie wiem.

A czy właściwie prokurent powinien być wpisany w rubrykę - organy uprawnione do reprezentacji podmiotu? Wg rozporządzenia w sprawie szczegółowego sposobu prowadzenia rejestrów wchodzących w skład Krajowego Rejestru Sądowego oraz szczegółowej treści wpisów w tych rejestrach jest tak:
§ 52. W dziale drugim rejestru przedsiębiorców dla spółki z o.o. i spółki akcyjnej wpisuje się:
    1)    w rubryce pierwszej - organ uprawniony do reprezentacji podmiotu:
a)    w polu pierwszym - nazwę organu uprawnionego do reprezentowania spółki - "zarząd",
b)    w polu drugim - sposób reprezentacji spółki, co obejmuje sposób reprezentowania spółki przez zarząd i przez prokurentów,
c)    w podrubryce pierwszej - dane osób wchodzących w skład organu uprawnionego do reprezentowania spółki:
?    w polu pierwszym - nazwisko, nazwę lub firmę,
?    w polu drugim - imiona,
?    w polu trzecim - numer PESEL lub numer REGON,
?    w polu czwartym - numer KRS,
?    w polu piątym - funkcję w organie reprezentującym,
?    w polu szóstym - informację, czy osoba wchodząca w skład zarządu została zawieszona w czynnościach,
?    w polu siódmym - datę, do jakiej została zawieszona,
    2)    w rubryce drugiej - organy nadzoru:
a)    w polu pierwszym - nazwę organu nadzoru spółki,
b)    w podrubryce pierwszej - dane osób wchodzących w skład organu nadzoru:
?    w polu pierwszym - nazwisko,
?    w polu drugim - imiona,
?    w polu trzecim - numer PESEL,
    3)    w rubryce trzeciej - dane prokurentów i rodzaj prokury:
a)    w polu pierwszym - nazwisko,
b)    w polu drugim - imiona,
c)    w polu trzecim - numer PESEL,
d)    w polu czwartym - rodzaj prokury.

5

responder napisał/a:

Prokurent od kiedy może działac w imieniu spólki, od dnia uchwały powołujacej prokurenta czy od dnia wpisu prokury do KRS?? wink

Prokura powstaje z chwilą jej udzielenia na piśmie pod rygorem nieważności. Wpis do rejestru ma jedynie charakter potwierdzenia.

6

Katiqq napisał/a:

A czy właściwie prokurent powinien być wpisany w rubrykę - organy uprawnione do reprezentacji podmiotu?

nie

7

Witam Miras. Jak najdalsza jestem od dyskutowania z Tobą, ale twierdzisz, że nie, gdy natomiast w przytoczonym przeze mnie powyżej rozporządzeniu jest zapis pozwalający twierdzić, że jednak tak:  b)    w polu drugim - sposób reprezentacji spółki, co obejmuje sposób reprezentowania spółki przez zarząd i przez prokurentów,

8

Katiqq napisał/a:

Witam Miras. Jak najdalsza jestem od dyskutowania z Tobą,,

Szkoda sad Organ uprawniony do reprezentowania spółki, a sposób reprezentacji to dwie różne sprawy. Prokurent nie jest organem spółki. W sposobie reprezntowania spółki może się znalezc się wzmianka o prokurencie. W jakim kontekście o to pytasz?

9 (edytowany przez Katiqq 2010-07-15 05:22:13)

A w tym kontekście, że spotkałam się z KRS, który w rubryce sposób reprezentacji podmiotu miał wpisane jeden członek zarządu wraz z prokurentem, natomiast w tym konkretnym przypadku, który poruszyłam w tym wątku brak takiego zapisu.