1

Temat: problem kryterium oceny

wykonawcy mają przedstawić koncepcję wzajemnego powiązania transportu kolejowego, autobusowego i rowerowego oraz lokalnego systemu Park&Ride w jeden zintegrowany system transportowy w osi komunikacyjnej Miasto X - Miasto Y - Miasto Z, tzn. m.in. zoptymalizować liczbę kursów kolejowych, zaplanować nowe miejsca przystankowe, określić  potrzebną infrastrukturę torową i ewentualną rozbudowę lub redukcję istniejących torów, opracowanie przebiegu linii autobusowych obsługujących stacje kolejowe, opracowanie schematu dostępności stacji kolejowej przy uwzględnieniu dojazdu rowerem, zapewnienie bezpiecznego dojazdu rowerowego do stacji kolejowej, wskazanie optymalnych dojść pieszych z obszarów zurbanizowanych, powiązanie transportu kolejowego z indywidualnym transportem samochodowym realizowane poprzez system Park&Ride, itp.

w jaki sposób ocenić czyja koncepcja, pomysł jest lepszy, praktyczniejszy, bardziej funkcjonalny? przecież każdy członek komisji inaczej może interpretować zaproponowane rozwiązania?

jakie kryterium przyjąć, poza ceną? jak je nazwać?

jak dokonać opis oceny tego kryterium?

2

Odp: problem kryterium oceny

?????????? ciekawy taemat. Na razie tylko tyle. Konieczne jest aby cena nie była dominującym kryterium. bo bedzie to marnotrawienie kasy publicz. Myslę że jesli w Twojej firmie nie pracuje nad tym tematem (funkcjonalnością projektu, oszczednosciami z optymalizacji ruchu) sztab ludzi to Towje szefostwo jest do bani i sliska sie tylko po taemacie.  Daj troche czasu to może sie cos urodzi wink

3

niestety szefowi wydaje się, że to jest takie proste. wg niego każdy członek komisji powinien przyznać ileś tam punktów za zaproponowane rozwiązanie, z tego średnia i koniec.
ale przecież nie na tym polega ocena ofert w Pzp. opis oceny ofert musi być zrobiony w miarę precyzyjnie nawet jak kryteria są lekko subiektywne i niemierzalne. ale ciężko czasem komuś to wytłumaczyć a potem jeszcze żal, że ja coś wymyślam i robię im pod górkę.
nie mam pojęcia jak opisać takie kryterium?
ten sztab ludzi to niestety tylko ja.

4

No, ciekawy i jednocześnie trudny temat.

szad napisał/a:

jak opisać takie kryterium?

Jeśli już koniecznie chcemy, to na przykład: za pełną koncepcję 2 punkty, za niepełną 1 punkt, za brak 0 p., albo: za każde zdanie 1 punkt lecz nie więcej niż 12 łącznie, za każdy rysunek 4p.  lecz nie więcej niż...., albo: za każdą stronę...
Czy pomogło?

5

szad napisał/a:

jakie kryterium przyjąć, poza ceną?

Mam tylko 1 pomysł: termin wykonania (chyba wiadomo jak z tym działać?)
Jeśli zaś chodzi o ocenę koncepcji, to wszyscy oceniający muszą dobrze znać się na tym temacie. W przypadku niedoboru takich fachowców u zamawiającego, niech może zleci sporządzenie paru niezależnych opinii przez autentycznych specjalistów, inaczej próżne kombinowanie.

6

Na 100% popieram Hubala zeby taka koncepcja cos polepszyła muszą w to wejsć spece od takich tematów.
Ja bym to widział np. jaki koszt wdrożenia koncepcji (co z tego ze zrobią cudo na które nikogo niestać), może ustalic parametry typu przjazd z X przz Y do Z trwa obecnie 2 h, ile po koncepcji, zmniejszenie ilość pustych perzbiegów (albo poniżej 30% obłożenia), zwiekszenie zatrudnienia. Jeszcze raz podtrzymuję ze takie tematy to naprawdę trzeba opracować przez sztab, a jesli szef jest burak to ...szkoda czasu ipieniędzy na pozorowane działania.

7

ciężko to wszystko ugryź.
np. jeden wykonawca proponuje, żeby parkingi wzdłuż osi komunikacyjnej były w w miejscach A, B, C a drugi np. X, Y, Z, i jak tu ocenić które rozwiązanie jest lepsze?

jeden wykonawca proponuje takie formy zapewnienia bezpiecznego dojazdu rowerowego do stacji a drugi inne. i jak ocenić czyje rozwiązanie jest bezpieczniejsze?

można by w tym kryterium ustalić np. 5 podkryteriów i w tych podkryteriach przyznawać punkty i suma tych 5 podkryteriów dawałaby punktację w głównym kryterium.

np. podkryterium - K1- Parkingi (0-10pkt). opis oceny; zamawiający będzie preferował rozwiązania związane z rozmieszczeniem parkingów zapewniające pasażerom sprawne i płynne dotarcie do stacji kolejowej. Po zapoznaniu się z opisem koncepcji rozmieszczenia parkingów i przedyskutowaniu każdy z członków Komisji wyrazi swą ocenę w skali od 0?10 pkt. dla tego podkryterium. Obliczona zostanie średnia ocena komisji K1 jako średnia arytmetyczna ocen indywidualnych.

wiem, że to mocno naciągane i w sumie chyba dające dużą możliwość do popisu wink dla członków komisji

8 (edytowany przez hubal 2010-07-13 12:55:08)

Czy chcemy problem załatwić porządnie, czy byle jak??? W tym pierwszym przypadku nie można zwalać merytorycznej pracy na komisję, komisje to często lipa, zwykle i tak 1 osoba pracuje, a reszta to figuranci np. kierowcy, palacze (ponoć autentyczne).

Jeśli mierzymy się ze strategicznymi rozwiązaniami, to warto przypomnieć że zawsze są od tego specjaliści. W naszym przypadku proponuję poszukać porady np.  na odpowiednim wydziale najbliższej politechniki, w izbie inżynierów budownictwa, w stowarzyszeniu inżynierów komunikacji.
Naprawdę radzę  pomyśleć w tym kierunku, na razie bowiem mam wrażenie, że zamawiający nie zdaje sobie sprawy nie tylko z rangi problemu, ale też z istniejących możliwości jego rozwiązania, tak jakby był dyletantem.

A w ogóle czy chodzi tu o zamówienie koncepcji, czy załączenie koncepcji pro forma do oferty w związku z inną sprawą?

9

chodzi o zamówienie opracowania koncepcji zintegrowanego systemu transportowego (czyli wg mnie o przedstawienie koncepcji takiego systemu i opracowanie dokumentu zawierającej tą koncepcję). powiem szczerze, że szefa się nie wybiera. jest jaki jest. stwierdził, że komisję sobie powoła (nie wnikam w jej skład) i ona oceni zaproponowane koncepcje wg swego uznania (cyt. dosłownie). wg mnie niech robi co chce. w innym wątku wspominałem, że wg niego dialog polega na tym, że w drugim etapie komisja porozmawia sobie z wykonawcami, i po zapoznaniu się z ich wizją wybierze tego, który wg nich ma najlepszą koncepcję tego systemu.
szef poprosił, żebym wymyślił jakieś kryterium i siedzę i kombinuje, a mnie to po prostu przerasta i tyle (brak wiedzy z zakresu rozwiązań dotyczących transportu).

wg mnie wykonawca powinien do oferty załączyć dokument przedstawiający ogólny zarys koncepcji tego systemu i komisja powinna te koncepcje ocenić pod jakimś kątem.
i wybrać ofertę tego wykonawcy, który uzyska największą liczbę punktów za cenę i ocenę koncepcji.

a specjalistów pewnie nie chcą zatrudnić, bo taniej wychodzi zlecić to pracownikowi, mimo że ten nie jest kompetentny, bo co innego znać przepisy ustawy a co innego być fachowcem w danej dziedzinie. niestety takie życie.

10

Mam nowe przemyślenia.
1) Wpływ ceny na ocenę ustalić na poziomie co najmniej 90-95%, termin wykonania rzędu 5-10%, jakość koncepcji - jeśli musi być - nie więcej niż 5-10%
2) Rozważyć możliwość przeprowadzenia konkursu przewidzianego ustawą, z nagrodą/ami w postaci dalszych negocjacji i zawarcia umowy.
3) Rozważyć wprowadzenie zwrotu poniesionych nakładów (ryczałt np. 2000zł) - na podst.art 36.2.8
4) Słyszałem opinię, że projektanci akceptują konkursy i jakoś biorą w nich udział, zaś proste przetargi po prostu bojkotują. Przy koncepcjach i projektach warto wziąć pod uwagę zjawisko, że dobrzy projektanci zawsze mają robotę i nie potrzebują przetargów.
5) Koncepcje powinni robić możliwie najlepsi specjaliści danej branży, bo błędy popełnione na tym etapie są trudne albo niemożliwe do naprawienia (też podsłuchane).
6) Skoro koncepcje zrobią specjaliści, a przecież zamawiający z pewnością do tego dąży, to zrobią to raczej solidnie w każdym przypadku, a w tej sytuacji oceny ich pracy mogą dokonać podobnej klasy specjaliści (proszę przeczytać w ustawie kto może oceniać w konkursie).
7) Zamawiający jest albo chytry albo naiwny. Koncepcja to nie tylko to co jest na papierze, lecz najpierw co w głowach. Zamawiający chciałby otrzymać za darmo wynik wiedzy i przemyśleń kilku klasowych specjalistów, zaś zapłacić według uznania dyletantów. Obawiam się że to może się nie udać.
8) W zakresie kryteriów popieram pomysły respondera, można iść w tym kierunku, lecz trzeba wiedzy specjalistycznej, by ustalić co jest ważne. W gotowej koncepcji istotne dane prawdopodobnie będą  podane (jako wyniki pracy), lecz na obecnym etapie każdy parametr podany przez autora może być  ?wzięty z sufitu? by wygrać przetarg, a zatem najprościej losować ofertę np. przez rzut monetą lub kostką. Inna porada dla komisji: wszystkie ocenić na maksymalną punktację w tym kryterium - przynajmniej nie będzie pretensji wykonawców.

11

dzięki za cenne uwagi.
Zamawiający jest wg mnie raczej naiwny, bo cena nie jest dla niego najważniejsza. twierdzi, że lepiej zapłacić więcej, a mieć lepszy projekt.

kryterium: jakość koncepcji mogłoby być. tylko sposób oceny tego kryterium to powinien opracować jakiś specjalista z dziedziny transportu a nie zwykły szary urzędnik.

12

A może rozważyć zastosowanie negocjacji z ogłoszeniem? W ramach negocjacji z udziałem wykonawców-specjalistów można by w ten sposób ustalić ogólny zarys koncepcji, zakres, oczekiwane parametry, sposób przedstawienia itp., czyli mniej więcej, to co teraz chcemy oceniać, następnie te ustalenia byłyby podstawą złożenia ofert z cenami.

13

hubal napisał/a:

A może rozważyć zastosowanie negocjacji z ogłoszeniem? W ramach negocjacji z udziałem wykonawców-specjalistów można by w ten sposób ustalić ogólny zarys koncepcji, zakres, oczekiwane parametry, sposób przedstawienia itp., czyli mniej więcej, to co teraz chcemy oceniać, następnie te ustalenia byłyby podstawą złożenia ofert z cenami.

za pomocą dialogu konkurencyjnego chyba też to możemy uzyskać.

14

Jasne że tak.
Nieco myliło mnie określenie w pierwszym poście ?wykonawcy mają przedstawić koncepcję?. Rozumiem, że zamawiający ma zamówić tę koncepcję - od wybranego wykonawcy, po zakończeniu postępowania, więc wcześniej nie powinno być mowy o jej ocenianiu.

15

tak, zamawiający chce zamówić koncepcję.
kiedy więc ta koncepcja powinna być oceniana?

16

szad napisał/a:

za pomocą dialogu konkurencyjnego chyba też to możemy uzyskać.

temat rzeczywiscie skomplikowany... nie zazdroszczę (tym bardziej że masz z kim pracować smile czasami tez sie z tym spotykam smile)

biorac pod uwage Twoje szczególne uwarunkowania :

moja sugestia to dialog konk.
moze coś sie wyjaśni i wyklaruje w trakcie.
co do kryterium : jakosc koncepcji - bylbym bardzo ostrozny.
moze właściwszym byłyby:
- czas dojazdu od parkingów do miejsc docelowych,
- oszczednosci?
- zwiększenie zysków firmy?
- zatrudnienie (myślę, że koncepcja moze wręcz je ograniczyć)
- koszty wprowadzenia koncepcji
- termin wykonania (to akurat bym narzucil) ewentualnie dopuscil krótszy za kilka punktów
bez wzgledu na to - powinniscie juz posiadac w miare szczegolowe oczekiwania i warunki, które nalzey spełnic w zadaniu.

do przemyslenia - konkurs

co do NzO (patrz art 59 ust 2!!), w Twoim przypadku nie daje zbyt duzych mozliwości.

17

szad napisał/a:

kiedy więc ta koncepcja powinna być oceniana?

Po jej otrzymaniu, może wystarczyć na koniec, ale też można w warunkach zamówienia żądać wcześniejszego przedstawiania wersji roboczych, np. do uzgodnienia, do sprawdzenia itp. Sprawdzać zamawiający może jedynie zgodność z przepisami i z umową (specyfikacją). Usterki w tym zakresie bezdyskusyjnie do naprawy, o zmiany merytoryczne można co najwyżej grzecznie prosić.
Ponadto warto tu zaznaczyć, że możemy zamawiać dowolną ilość koncepcji, w dowolnym czasie i u dowolnych wykonawców (z zastrzeżeniem pilnowania przepisów) - nie ma w tym nic złego ani niezwykłego, to zapomniany standard. Dopiero gdy któraś wreszcie nas zadowoli, to ją wdrażamy (np. zamawiamy dokumentację bardziej szczegółową).

18

im więcej o tym myślę, tym jestem coraz głupszy.
z tego co wywnioskowałem, to ideą szefa jest to aby wykonawcy do oferty dołączyli dokument zawierający ogólny zarys koncepcji, projektu takiego systemu a wtedy szacowna komisja bazując na swej nieograniczonej wiedzy wybierze te najlepszą wg nich i z tym wykonawcą podpiszą umowę na opracowanie tej koncepcji (rysunki, plany, schematy, itp.)
i jak tu dogodzić szefowi?

najlepiej jakby znalazł sobie wykonawców, którzy zrobią to za kasę poniżej 14 tys. euro. i niech sobie wtedy z nimi tańczy jak mu się podoba. miałabym wtedy święty spokój.

19

Niech szef może zdefiniuje ten wstępny zarys koncepcji - nawet nie wiem jak to nazwać, bo koncepcja nie ma definicji, różne rzeczy można nazywać koncepcją. W braku definicji trzeba będzie uznać np. przepis na szarlotkę z napisem ?koncepcja?; nie można oczekiwać, że wykonawcy za darmo spełnią wszystkie marzenia zamawiającego.