1

Temat: pełnomocnictwo

Witam!!
Mam prośbe o podpowiedzenie  czy ustanowiony pełnomocnik  ma prawo podpisac ustanowieone na Niego pełnomocnictwo "za zgodność z oryginałem"
pozdrawiam

2

Odp: pełnomocnictwo

Nie

3

dzięki

4

MIRAS napisał/a:

Nie

A jaka jest podstawa prawna? Mam ten sam przypadek. Zadano mi pytanie dlaczego w zamówieniach przedstawia sie oryginał pełnom. lub kopię potwierdzoną za zgodność przez notariusza, radcę lub adwokata i nie wiem czy jest jakiś przepis w Kc który to reguluje.

5

Pełnomocnictwo uregulowane zostało w art. 98- 108 Kodeksu Cywilnego (dalej KC). Prawo polskie rozróżnia dwa rodzaje umocowania, dzieląc według tego kryterium przedstawicielstwo na: pełnomocnictwo i przedstawicielstwo ustawowe (art. 96 par. 1 KC).

6

Katiqq napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Nie

A jaka jest podstawa prawna? Mam ten sam przypadek. Zadano mi pytanie dlaczego w zamówieniach przedstawia sie oryginał pełnom. lub kopię potwierdzoną za zgodność przez notariusza, radcę lub adwokata i nie wiem czy jest jakiś przepis w Kc który to reguluje.

Art. 99. § 1. KC

Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma (a taka jest w przypadku złożenia oferty - zastrzeżona forma pisemna pod rygorem nieważności), pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie.

Wyróżniamy nastepujące formy pisemne:
1. zwykła forma pisemna 
2. forma pisemna z urzędowo poświadczoną datą
3. forma pisemna z podpisami notarialnie lub urzędowo poświadczonymi.

7

Czyli pkt 1 zwykła forma pisemna to inaczej rzecz biorąc to oryginał? A skąd są te formy pisemne?

Ha! A jak mają się wymienione formy pisemne do zapisu § 6. 1. Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. (ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane)

8

Katiqq napisał/a:

1. Czyli pkt 1 zwykła forma pisemna to inaczej rzecz biorąc to oryginał?
2. A skąd są te formy pisemne?
3. Ha! A jak mają się wymienione formy pisemne do zapisu § 6. 1. Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę.

1. Tak
2. z KC
3. Zwykła forma pisemny - przy czym nalezy pamiętać że potwierdzenie "za zgodność z oryginałem" nie jest oświadczeniem woli tylko wiedzy smile

9

To dotyczy dok. na potwierdzenie spełniana warunku udziału w postępowaniu, pełnomocnictwo ma być zgodne z Kc co opisano powyżej.

10

Ok. Dzięki bardzo!!!