1

Temat: czy wystarczy oświad z art 24 ust 1 ?

Witam,
jako Wykonawca (osoba fizyczna) składam ofertę w postępowaniu. W niej znajduje się oświadczenie potwierdzające, że nie podlegam wykluczeniu z art. 24. ust. 1.

czy dodatkowo muszę tworzyć oświadczenie na okoliczność art. 24 ust. 1 pkt. 2 (o braku likwidacji)  ??
czy jednak wystarczającym będzie już oświadczenia z art. 24 ust. 1

Zamawiający w SIWZ użył standardowej formuły, że wymaga dokument rejestrowy, a od osób fizycznych oświadczenie.

2

Odp: czy wystarczy oświad z art 24 ust 1 ?

Jeżeli złożysz samo oświadczenie z art. 24 to wystarczy jednak co za problem dołączyć dodatkowo jedną kartkę tak dla świętego spokoju smile

3

wystarczy jedno oświadczenie ogólne tj. z art. 24 ust. 1 przecież ust. 1 zawiera pkt 2 zamawiajacy nie może się czepiać że czegoś nie załączyłeś -  szkolący tez potwierdzają takie stanowisko

4 (edytowany przez Andy 2010-07-19 08:00:14)

dzięki za odpowiedzi,

Zamawiający załączają własne wzory oświadczeń z art. 22 oraz art 24, ja dopisuję na oświadczeniu z art 24 poniższe zdanie (tak aby dmuchać na zimne):

"Oświadczam również, że wobec reprezentowanego przeze mnie Wykonawcy nie otwarto likwidacji ani nie ogłoszono upadłości."

uważam, że dopisanie czegoś do formularzy Zamawiającego nie jest błędem i nie skutkuje wykluczeniem - ważna jest treść danego dokumenty, byle była zgodna z warunkami postępowania,

czy podzielacie moje zdanie ?

5

Jest ok!