Temat: Czy oferta jest w porządku?
Firma "A" składa jako pełnomocnik ofertę w imieniu wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia tj. firmy "A" i firmy "B". Do oferty są dołączone dokumenty dotyczące firmy "A" oraz "B", a także stosowne pełnomocnictwo.
Dodatkowo jednak do oferty dołączone jest zobowiązanie, że firma "B" wykona część zamówienia jako podwykonawca. I tu nasuwają się wątpliwości (nie moje), Czy firma "B" może zarówno być wykonawcą wspólnie ubiegającym się o zamówienie jak i podwykonawcą.
Czy wg was taka oferta jest ok, Czy też należałoby wezwać do wyjaśnień, Czy też oferta powinna być odrzucona (taka propozycja też padła)?
Może ktoś zetknął się z wyrokami, opiniami, które pomogłyby w wyjaśnieniu zaistniałej sytuacji.
PS. Ja wyszedłem z założenia (korzystając z wyroków KIO w sprawie protestów lub odwołań wnoszonych przez podmiot nieuprawniony), że zgodnie z art. 2 pkt 12 ustawy Pzp wykonawcą który złożył ofertę są firmy "A" i "B", zaś firma "B" samodzielnie nie jest uczestnikiem postępowania więc może jako podwykonawca dla firm "A" i "B" (które wspólnie działają dla osiągnięcia celu gospodarczego na podstawie zawartej umowy/porozumienia) wykonać częśc zamówienia - chyba że mój tok myślenia jest zły.