1

Temat: nieszczęsne materiały biurowe

zamawiamy materiały biurowe. chcelismy by wykonawc apodał nam nazwę producenta i oznaczenie produktu ktory oferuje. Odpowiedni zapis był w siwz tj. "W kolumnie 8 ?w Formularzu asortymentowo ? cenowym  Wykonawca podaje nazwę producenta bądź markę oraz oznaczenie produktu. Oznaczenie produktu będzie prawidłowe jeżeli Wykonawca wskaże takie elementy produktu (np. numer, kod, nazwa handlowa, markę), które pozwolą go zidentyfikować podczas oceny ofert w sposób nie budzący wątpliwości". No i jak zwykle zbyt szczegolowe opisanie tez niedobrze, bo wykonawca podał nazwę producenta ale nie podal oznaczenia produktu. I sytuacja wyglada tak że jak podaje producenta np. marekrów edding bez konkretnego zoanczenia mam do wyboru jakies 10 produktów. Czy moge jakoś tą ofertę uratować moze przez wyjasnienia czy należy odrzucic?

2

Odp: nieszczęsne materiały biurowe

Zgadza się za dużo danych, za dużo szczegółów = więcej kłopotów, z tematu wnioskuję że ciężko będzie uratować ofertę raczej wyjaśnienia nie zmienią wiele ponieważ nie mogą zmieniać (wprowadzać), nowych rzeczy do oferty, sądzę że oferta odpada jako niezgodna z SIWZ.

3

czytając wyroki KIO nabieram wątpliwości czy nie powinnam poprosić o wyjaśnienia a następnie zdecydować czy będę mogła to zakwalifikować jako inną omyłkę i poprawić. Tyle tylko że wyjaśnienia dotyczą ok 120 pozycji formularza. A moje wątpliwości biorą się stąd że przygotowany przez nas formularz zawiera kolumnę w której piszemy co chcemy tj. korektor taśmowy o jakiś tam parametrach i kolumnę w której to wykonawca ma podać co oferuje (czyli nazwa producenta/marka i oznaczenie produktu) wykonawca pisze nazwę producenta nie wypełnia pól dot. oznaczenia produktu bo być może chodzi mi o to żeby nie kopiować kolumny w której pisaliśmy co chcemy (nie wiem czy to jasno napisałam).   Obawiam się bo jest to oferta najkorzystniejsza. Z drugiej strony czy jego wyjaśnienia bardziej nie skomplikują sprawy jak poda oznaczenia dla produktów to  czy to nie będzie istotna zmiana oferty? Może macie jakieś wyroki KIO na ten temat - mam wyrok sądu z 2005 roku ale czy w tym stanie prawnym można się na niego powołać?

4

O wyjaśnienia można zwrócić się zawsze, jednak nie mogą zmieniać treści złożonej oferty.

5

Tak to fakt, tyle tylko o co go poprosić napisz mi szanowny wykonawco dlaczego dla pozycji od 1 do 120 nie wpisałeś oznaczenia produktu? Czy to ma sens?

6

Już pisałem wyżej że raczej to nic nie zmieni i wydaje mi się że oferta odpada.

7

jeśli zapytasz o wyjaśnienie, to będzie już potraktowane jako zaproszenie do negocjacji oferty. O co chcesz się zapytać? jaki asortyment zaoferował? Jaki przedmiot zamówienia? Dla mnie oferta podlega odrzuceniu. Bez pytania.

8

Dla mnie również.