Temat: Przedsiębiorstwo państwowe - Czy stosuje PZP?
Czy przedsiębiortwa państwowe są zobowiązane do stosowania PZP w całym zakresie ?
W KRS rubryka oznaczenie formy prawnej : wpisane jest PRZEDSIĘBIORSTWO PAŃSTWOWE.
Prośba o pomoc.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Przedsiębiorstwo państwowe - Czy stosuje PZP?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy przedsiębiortwa państwowe są zobowiązane do stosowania PZP w całym zakresie ?
W KRS rubryka oznaczenie formy prawnej : wpisane jest PRZEDSIĘBIORSTWO PAŃSTWOWE.
Prośba o pomoc.
Sądzę że tak i w całym zakresie.
Dopomoże ktoś jeszcze ?
A ja sądzę że nie.
Upraszczając rozumowanie: ustawę stosuje się wtedy, gdy dokonuje się zakupów na rynku za pieniądze publiczne, niejako darowane. Przedsiębiorstwo z zasady wydaje pieniądze zarobione, co więcej: ma ono dawać nam zysk, a nie pochłaniać nasze (publiczne) pieniądze.
Sądzę że tak i w całym zakresie.
A ja sądzę że nie.
A ja sądze że pół na pół.
Dobre.dobre
Dodam, że przedsiębiorstwo państwowe zostało powierzone w zarządzanie na podstawie umowy zarządcy, który może działać jednoosobowo.
Generalnie przedsiębiorstwo prowadzi działalność komercyjną. Sieć sklepów.
Czy te dane pozwolą rozstrztgnąć czy Z ma obowiązek stosować PZP ?
nasza spólka też prowadzi działalność komercyjną, żyjemy z tego co zarobimy, nie dostajemy zadnych pieniędzy, funkcjonujemy więć jako typowe przedsiębiorstwo rynkowe.
a ustawę musimy stosować. Zachodzą jednak inne przesłanki z art 3. Musisz wiec solidnie przstudiować art 3 w kontekscie waszej firmy. Może będzie potrzebna opinia kogoś (prawnika, trenera) z Pzp. U nas też były parę lat temu takie wątpliwosci i szefostwo zleciło taka analize/opinię/
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc