1

Temat: Przedsiębiorstwo państwowe - Czy stosuje PZP?

Czy przedsiębiortwa państwowe są zobowiązane do stosowania PZP  w całym zakresie ?

W KRS   rubryka oznaczenie formy prawnej :  wpisane jest  PRZEDSIĘBIORSTWO PAŃSTWOWE.

Prośba o pomoc.

2

Odp: Przedsiębiorstwo państwowe - Czy stosuje PZP?

Sądzę że tak i w całym zakresie.

3

Dopomoże ktoś jeszcze ?

4

A ja sądzę że nie.
Upraszczając rozumowanie: ustawę stosuje się wtedy, gdy dokonuje się zakupów na rynku za pieniądze publiczne, niejako darowane. Przedsiębiorstwo z zasady wydaje pieniądze zarobione,  co więcej: ma ono dawać nam zysk, a nie pochłaniać nasze (publiczne) pieniądze.

5

Marcel napisał/a:

Sądzę że tak i w całym zakresie.

hubal napisał/a:

A ja sądzę że nie.

A ja sądze że pół na pół.

6

Dobre.dobre smile

7

Dodam, że przedsiębiorstwo państwowe zostało  powierzone w zarządzanie na podstawie umowy   zarządcy, który może działać jednoosobowo.

Generalnie przedsiębiorstwo prowadzi działalność komercyjną. Sieć sklepów.
Czy te dane pozwolą rozstrztgnąć czy Z ma obowiązek stosować PZP ?

8

nasza spólka też prowadzi działalność komercyjną, żyjemy z tego co zarobimy,  nie dostajemy zadnych pieniędzy, funkcjonujemy więć jako typowe przedsiębiorstwo rynkowe.
a ustawę musimy stosować. Zachodzą jednak inne przesłanki z  art 3. Musisz wiec solidnie przstudiować art 3 w kontekscie waszej firmy. Może będzie potrzebna opinia kogoś (prawnika, trenera) z Pzp. U nas też były parę lat temu takie wątpliwosci i szefostwo zleciło taka analize/opinię/